OPINII: De ce să mai votăm partidele tradiționale…?!?

OPINII: De ce să mai votăm partidele tradiționale…?!?

În ultimii ani am fost martorii unei degradări accentuate a încrederii oamenilor în partidele tradiționale. Când vorbesc despre partidele tradiționale, mă refer la PSD și PNL. Dacă în spațiul extracarpatic românesc, PSD-ul încă se bucură de un bazin electoral uriaș, în Transilvania predomină viziunea liberală reprezentată de PNL. Nici unii, nici ceilalți nu reușesc să cucerească electoratul din spațiul advers. De ce?

Poate că un răspuns îl găsim în diferența de mentalitate din cele două spații românești. Am vorbit despre diferența de mentalitate AICI.

O altă cauză a „inagresiunii” electorale o constituie faptul că aceste două partide mari nu reușesc să convingă electoratul, mai ales electoratul tânăr, prin felul în care fac administrație locală sau prin modul în care înțeleg să facă politică.

De 30 de ani încoace PSD și PNL se consumă în lupte interne pentru supremație efemeră. De aceea, nici în PNL, nici în PSD, cel mai bine pregătit candidat pentru o anumită funcție nu a fost promovat de partid și nu a fost învestit în funcția pe care era îndreptățit să o ocupe.

După ce am intrat în NATO și-n UE, această stare de lucruri s-a accentuat: nepotismul și servilismul au ajuns la rangul de politică de stat. Chiar dacă guvernul „Năstase” a reușit să încheie capitolele de aderare a României la Uniunea Europeană, Adrian Năstase nu a confirmat la alegerile prezidențiale din 2004. El a pierdut la „șuviță” în fața lui Traian Băsescu susținut de Alianța DA (Dreptate și Adevăr) care era formată din PNL și PDL.

„Privatizarea” marilor companii de stat a fost unul dintre „sacrificiile” aderării României la Uniunea Europeană care l-au costat pe Adrian Năstase fotoliul de Președinte al României. O comparație între efectele servilismului din „Guvernul Năstase” și cele din „Era Băsescu” poate constitui o frumoasă teză de doctorat la ASE sau la orice facultate de Științe Politice și Administrative. Poate chiar la Filozofie.

O degradare accelerată a resursei umane inteligente…

Cert este că după anul 2004, clasa politică din țara noastră a suferit o degradare accelerată a resursei umane inteligente care să se implice benefic în calitatea vieții oamenilor. Așa am ajuns să avem în zilele noastre un candidat la prezidențiale precum Viorica Dăncilă sau un vicepremier ca Raluca Turcan.

Gândiți-vă doar la faptul că acum 100 de ani, în 1920, adversarii politici ai vremii erau Ionel Brătianu și Nicolae Iorga, iar astăzi îî avem pe Ludovic Orban și Marcel Ciolacu! Aceste două cupluri de edili nu pot fi asociate nici măcar la concursul de caricaturi al istoriei. Și totuși… Comentariile sunt de prisos.

De aceea, nu este de mirare că, încă din 2016, românii au simțit nevoia să fugă înspre altceva. Simțeau nevoia de aer proaspăt în clasa politică românească și au introdus în Parlamentul României formațiunea USR. Așteptările erau enorme mai ales în electoratul tânăr.

Deși, inițial, s-a afirmat ca o mișcare de dreapta, sloganurile de astăzi ale Alianței USR-PLUS sunt mai degrabă de centru-stânga: „Om cu om, stradă cu stradă, schimbăm…(Urbea X)”.

Totul în politica românească pare a fi un talmeș-balmeș…

Nu voi insista aici asupra ideologiilor politice, pentru că democrația în România este foarte tânără și totul în politica românească pare a fi un talmeș-balmeș. Ideologia politică nu este folosită astăzi de politicienii noștri pentru a contura și consolida identitatea partidului din care fac parte.

Ci este folosită ca „armă”, ca mijloc de radicalizare a maselor, a simpatizanților: dacă nu ești din PNL, ești rău, prost, analfabet, corupt, hoț, ții cu rușii. Dacă nu ești din PSD, ești corporatist arogant, sorosist, scoți banii din țară și-i dai la bănci, salvezi băncile în timp ce oamenii mor săraci, ții cu americanii.

Din acest talmeș-balmeș cel mai mult au de câștigat candidații independenți și partidele mici, de nișă. Sintagma „talmeș-balmeș” descrie democrația tânără pe care o avem acum, la peste 30 de ani de la revoluția din decembrie.

Pentru a fi o democrație matură este necesară folosirea ideologiei politice pentru a reafirma identitatea partidelor mari care să atragă grupările cu care au aceeași afinitate politică, să se adune și să se armonizeze într-o structură unitară „de dreapta”,respectiv „de stânga”.

O dovadă clară a maturității democratice a electoratului bistrițean…

Altfel spus, este foarte bine că PDL s-a unit cu PNL și au denumirea unitară de PNL, dar cele două partide trebuie să se armonizeze pentru a fi o forță. Membri trebuie să se înțeleagă între ei, că altfel ajungem iar la talmeș-balmeș. Tot în structura „de dreapta” cu denumirea de PNL ar trebui să vină și celelalte partide mici cu viziuni „de dreapta”: PMP, POL, PLUS.etc

M-am bucurat când am văzut la alegerile europarlamentare că la Bistrița a câștigat PNL, nu Alianța USR-PLUS, așa cum s-a întâmplat în majoritatea orașelor mari din țară. Este o dovadă clară a confirmării identității PNL ca nucleu al structurii „dreptei” din municipiul Bistrița. De asemenea, este o dovadă clară a maturității democratice a electoratului bistrițean.

Bistrițenii au ales certitudinea la euriparlamentare (PNL), nu au ales „experimentul” (USR-PLUS). Un mare minus pentru PNL este faptul că nu a reușit să adune în jurul său toate forțele din „dreapta” scenei politice, pentru alegerile locale din septembrie.

PMP este aceeași Mărie cu altă pălărie! Același băsism răsuflat, dar plin orgoliu, cu care nu mai intimidează pe nimeni. PMP Bistrița-Năsăud face pe victima la fel ca Băsescu în episodul „Dragă, Stolo!”

Timp ar mai fi pentru o alianță de „dreapta”. Poate reușesc „actorii de dreapta” să dea dovadă de maturitate democratică pentru a veni în fața electoratului cu un proiect comun de dezvoltare pentru județul nostru.

De partea stângă a scenei politice bistrițene, formațiunile politice cu această viziune s-au coalizat și au venit în fața electoratului cu un proiect comun, care oferă certitudinea dezvoltării durabile a județului: „Alianța pentru Bistrița-Năsăud”este o dovadă de maturitate politică și administrativă, chiar dacă o regăsim doar la nivelul județului nostru, nu și la nivel național.

Ar fi foarte bine pentru România dacă s-ar reuși formarea, după model american, a două structuri clare, mari și late. Americanii au două partide mari: „Democrații” – reprezintă partea stângă a scenei politice- și „Republicanii”- reprezintă „dreapta”politicii americane. Cu cât vom înțelege mai repede că maturitatea democratică se obține prin unitate și armonie, cu atât mai repede vom trăi într-o țară ca afară! Altfel, e talmeș-balmeș reloaded.

Dan-Florin POP

FOTO/VIDEO: Geci de toamnă/iarnă, la SUPER OFERTĂ, la Modelzo! Și alte produse la prețuri excepționale octombrie 19, 2020 - Toamna se apropie de final și vine iarna! Ai nevoie de o haină călduroasă, bună, și dacă s-ar putea..și ieftină! Treci pe la Modelzo, și prinde super oferta de preț la gecile de la Mangano! Îți poți asorta și o pereche de păpuci de la Pinko. Iar dacă vrei ceva elegant și unic, găsești pantofi cu toc superbi de la CasaDei. Și asta nu e tot...
Cântărețul de muzică populară Nicu Cioancă vrea în Parlament! Acesta candidează ca independent octombrie 19, 2020 - Cântărețul de muzică populară Nicolae Cioancă intră în cursa pentru un fotoliu de deputat. Acesta va candida independent, după ce pe listele PSD a primit doar poziția 4, considerata neeligibilă.
NOI SCENARII pentru școli: CARE elevi învață exclusiv online, și care merg, prin rotație, la școală octombrie 19, 2020 - CJSU a emis noi scenarii pentru anumite unități de învățământ. Scenariu ROȘU- școala online- se va aplica pentru mai multe clase primare, gimnaziale și de liceu, dar și clase de preșcolari. De asemenea, unii elevi vor învăța în scenariul galben: acasă și la școală, prin rotație.
OPINII: O monografie a comunei Rebrișoara, din 1901! „Apa trece, pietrele rămân!” octombrie 19, 2020 - O monografie a comunei Rebrișoara, din anul 1901, scrisă de Macedon Linul a fost descoperită de profesoara Mariana Neamțu, din Cluj, în biblioteca tatălui ei. A fost și va fi un motiv în plus ca rebrișorenii noștri să afle, sau să își amintească despre faptele de vitejie ale vrednicilor noștri înaintași, despre datele și întâmplările care nu pot fi acoperite de praful vremurilor. Iată ce am aflat:
Părinții vor putea sta acasă cu copiii cu 75% din salariu octombrie 19, 2020 - Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat noi restricții pentru capitală întrucât rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori. Printre altele, premierul spune că Guvernul va adopta o ordonață de urgență prin care părinţii vor primi 75% din salariu pentru perioada cât stau acasă cu copiii.
Cauți produse germane, originale?? Le găsești în magazinele Deutscher Markt, pe Decebal și la Sens octombrie 19, 2020 - Produsele pentru curățenia din casă și îngrijirea corporală, dar și gustările dulci trebuie să fie de cea mai bună calitate! Iar cea mai bună calitate, e cea nemțească, se știe! În Bistrița există DOUĂ magazine cu produse EXCLUSIV din Germania. Calitate garantată și prețuri accesibile, la ORIGINAL GERMAN SHOP, pe Bulevardul Decebal și în zona Sens.
Bistrița-Năsăud: Nici un caz pozitiv în ultimele 24 de ore! octombrie 19, 2020 - DSP BN nu a raportat astăzi nici un caz de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul bistrițenilor infectați cu COVID-19 rămâne neschimbat față de raportarea de ieri. Până la această dată județul Bistrița-Năsăud a înregistrat 1.950 de cazuri de infecție cu COVID-19. În ultimele 24 de ore 20 de bistrițeni au fost externați la cere, iar 3 persoane au fost declarate vindecate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 2.466 de cazuri noi de infecție.
Se fac angajări la Betak, AgroArdeal, Amicii Building, Sanovil și Leoni! Ce vă pot oferi angajatorii octombrie 19, 2020 - Se fac angajări la Betak, AgroArdeal, Amicii Building, Sanovil și Leoni! Noi locuri de muncă sunt disponibile și la IMP România (fosta Netex) sau Italtextil Sărata! Se oferă condiții avantajoase de muncă și salarizare! AFLĂ ce loc de muncă ți se potrivește:
Bistrița-Năsăud, în topul județelor cu cei mai mulți morți în accidente de muncă octombrie 19, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul cu cele mai multe persoane decedate în urma unor accidente de muncă, în primele 6 luni ale acestui an. Mai mulți morți decât în județul nostru s-au mai înregistrat doar în București.
FOTO – Groapa Sărății: Accident cu o victimă blocată octombrie 19, 2020 - O persoană a rămas blocată în autoturism, după ce a colizionat cu o altă mașină. Accidentul rutier a avut loc în Groapa Sărății. Victima a ajuns la spital.
FOTO: Coliziune frontală între un microbuz și un autoturism octombrie 19, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această dimineață, pe drumul care duce spre Sigmir. Un microbuz și un autoturism au colizionat. Din fericire, au fost doar pagube materiale.
AQUABIS: Se anulează audiențele! Acces limitat, în unitate octombrie 19, 2020 - Se anulează audiențele, iar accesul va fi limitat, în compania Aquabis, a anunțat conducerea societății. 
FOTO/VIDEO: VEZI cum a avut loc accidentul de ieri de la Lechința! octombrie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc la Lechința. Un autoturism s-a răsturnat pe acostament, după ce șoferul a efectuat o depășire neregulamentară. VEZI imagini cu accidentul, surprins de camera de bord a unui alt participant la trafic:
OPINII: Ce a rămas în urma „cercului de foc al puterii” lui Ovidiu Crețu? octombrie 18, 2020 - Domnul Ovidiu Teodor Crețu părăsește Primăria Municipiului Bistrița după 12 ani în care a deținut cea mai mare putere de decizie în instituția de conducere a orașului. Dacă în primii șase ani focul puterii l-a ajutat pe Ovidiu Crețu să modeleze și să transforme în fapte ideile bune pe care le-a avut pentru dezvoltarea orașului, în ultimii șase ani, dar în special în ultimii patru ani, acest foc al puterii a început să-i mistuie inima și să-i întunece mintea...
FOTO/VIDEO: Incendiu la o anexă gospodărească în Bistrița octombrie 18, 2020 - Un incendiu a izbucnit în urmă cu scurt timp la o anexă gospodărească, în Bistrița. În urma incendiului 90% din suprafața anexei s-a făcut scrum. Au ars o sală de forță personală, o piscină și o bucătărie de vară.
Bârgăuanca Angie Cobuț le pregătește telespectatorilor rețete învățate de la un fost ofițer în războiul din Vietnam octombrie 18, 2020 - Începând de mâine, bârgăuanca Angie Cobuț va putea fi urmărită pe TVR 1, unde va apărea zilnic la matinalul „Cu capu-n zori”. Aceasta le va prezenta telespectatorilor și spectaculoasele sale rețete, unele învățate tocmai de la un fost ofițer în războil din Vietnam.
Pandemia frânează reabilitarea CN „Liviu Rebreanu”. Motivul pentru care se poate lucra doa la exterior: octombrie 18, 2020 - Deși au fost deja demarate lucrările la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, deocamdată, muncitorii pot efectua doar lucrările de la exterior. Totul are legătură cu pandemia:
Bistrița-Năsăud: 26 de cazuri pozitive, printre care 4 cadre didactice și 2 elevi, și un deces în ultimele 24 de ore octombrie 18, 2020 - Avem 1.950 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 26 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 35 de persoane au fost externate la cerere din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 3.920 de...
FOTO/VIDEO: Noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare… octombrie 18, 2020 - „Dar acum, în poartă, oare cine bate? Bate noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare. Cu el n-o să ne meargă ca până acum… El nu va mai tolera să știm cu toții că e la fel de sănătos ca noi (...) Și se spune că fiul lui se pregătește deja de o boală cum nu s-a mai văzut… Iar tatăl e cât se poate de mândru de rezultat, așa încât se pregătește deja să-l arate lumii pe următorul nostru mare bolnav…”
Agro Ardeal angajează INGINER AGRONOM octombrie 18, 2020 - Agro Ardeal angajează INGINER AGRONOM (vegetal), cu sau fără experiență!
Șoferul fugar care a accidentat mortal un biciclist în Ilva Mică a fost găsit de polițiști octombrie 18, 2020 - Un bărbat și-a pierdut aseară viața într-un accident petrecut aseară în Ilva Mică. Șoferul vinovat de producerea accidentului și-a văzut liniștit de drum. În această dimineață, polițiștii l-au depistat pe șofer și îl vor conduce la audieri. VEZI ce au descoperit oamenii legii:
Braniștea scapă de restricții! În Monor se iau măsuri de protecție suplimentare octombrie 18, 2020 - Numărul de cazuri COVID a scăzut în Braniștea, așa că CJSU a decis ridicarea restricțiilor. În schimb, în Monor, e nevoie de luarea unor măsuri restrictive suplimentare, dat fiind numărul mare de cazuri depistate în ultimele două săptămâni.
Biciclist accidentat mortal în Ilva Mică. Șoferul vinovat a fugit de la locul accidentului octombrie 17, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc în această seară în Ilva Mică. Un biciclist a fost lovit de mașină. Șoferul vinovat a părăsit locul accidentului. Din păcate, victima a decedat.
VIDEO: Bogdan-Alexandru Stănescu, la Bistrița, despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum octombrie 17, 2020 - Cuceritoare, agreabilă și relaxantă – cam așa s-a dovedit întâlnirea din această după-amiază, la Muzeul Județean din Bistrița. Aici s-a desfășurat un nou episod al festivalului de muzică și literatură „Poezia e la Bistrița”. Prozatorul Bogdan-Alexandru Stănescu a făcut mărturisiri despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum...
A fost înființată Poliția Animalelor! În două luni va fi operațională octombrie 17, 2020 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat că Poliția Animalelor a fost înființată prin Ordonanță de Urgență. Aceasta va funcționa în subordinea Poliției Române, personalul noii structuri urmând să fie angajat în următoarele două luni, la finele cărora va fi funcțională.
AFLĂ cine sunt câștigătorii Cupei MXHost Tennis Cup octombrie 17, 2020 - Bistrița a găzduit recent campionatul de tenis junior, MXHOST Tennis Cup. A fost unul din cele trei orașe din țară care a avut permisiunea de a organiza așa ceva. Printre cei peste 100 de concurenți, s-au aflat sportivi din top 500, dar și tinere speranțe ale tenisului de câmp.
Bistrița-Năsăud: 36 de cazuri pozitive și un deces în ultimele 24 de ore octombrie 17, 2020 - Avem 1.923 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 36 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 27 de persoane au fost externate la cerere din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 3.952 de cazuri noi de infecție.
OAMENI în Bistrița-Năsăud: Profesoara Lidia Pavăl, eroul necunoscut din spatele performanțelor unui copil special octombrie 17, 2020 - Am admirat cu toții performanțele extraordinare ale lui Eduard Dragu Sălăgean, l-am ascultat cu sufletul la gură interpretând la pian diverse piese… Dar rareori ne-am gândit până acum la profesoara răbdătoare care se află, de mai bine de zece ani, în spatele acestor performanțe: Lidia Pavăl…
Institutul Național de Sănătate: CE înseamnă caz COVID și CARE sunt cele 13 categorii de persoane testate octombrie 17, 2020 - Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat definițiile de caz pentru noul coronavirus. Mai mult, acesta recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane. AFLĂ detalii:
FOTO/VIDEO: Plouă cu șiroaie… Plouă în cafeaua uitată pe balcon… Poezia a pus stăpânire pe Bistrița octombrie 16, 2020 - Poezia e la Bistrița: „Plouă pe asfalt, plouă pe țigle, plouă pe coroanele negre și rare… Mi-am luat cușma și pufoaica de maistru… Mi-a intrat apă în adidași…” Versurile de mai sus, aparținând poetului Andrei Doboș – au deschis – în perfectă armonie cu vremea mohorâtă, melancolică și ploioasă de afară – lecturile poetice de...