13.1 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 25, 2022

Primim la redacție: Din cauza lu’ PUG-u`!!

Prostia și hoția se plătesc, zice un proverb românesc! Numai că, de data asta, nu se vrea a fi trași la răspundere (plată) cei vinovați, ci nota să fie achitată de prostime (cetățeni). Cum???

Surse din ograda patronată de juristul Ioan Turc ne-au divulgat că e zarvă mare în Primăria Bistrița. A fost convocată, de urgență (a se citi de pe-o zi pe alta) Comisia de Urbanism pentru a angaja o casă de avocatură prestigioasă (a se citi scumpă) pentru a o salva pe doamna Gaftone pe care o ajung din urmă procesele și daunele ce trebuie să le plătească. Mai exact, despre ce e vorba?

Povestea începe de la o solicitare de emitere a unei autorizații de construire S+P+2 pe str. Parcului 6, după ce aceeași primărie a emis în 2017 un certificat de urbanism (primul pas pentru obținerea autorizației) în care certifică faptul că se poate edifica clădirea. A se reține că toată primăria, Serviciul Urbanism (șef serviciu și arhitect-șef), precum și fostul edil, Ovidiu Crețu, au fost de acord cu eliberarea autorizației, singura care s-a opus a fost doamna Gaftone.

Și cum nu s-a eliberat autorizația întrucât lipsa unei semnături de pe autorizație atrage imposibilitatea eliberării ei, proprietara terenului a fost nevoită să se adreseze instanței de judecată. Pe parcursul procesului, primarul, Serviciul Urbanism și Juridic și-au menținut punctul de vedere, singura care s-a opus a fost doamna Gaftone. Asta a fost pe mandatul lui Crețu.

Ce s-a întâmplat în 2021? Doamna secretar a convins noua administrație, mai precis pe domnul Turc, să schimbe poziția procesuală a primăriei din dosar și să o susțină, respectiv să fie potrivnic eliberării autorizației. Motivația primarului Turc a fost cel puțin lamentabilă pentru un jurist: adică în loc să invoce chestiuni de legalitate, a invocat chestiuni de estetică și peisagistică.

Și cum instanța judecă pe lege, nu pe oratorie politicianistă, iar judecătorii de la Bistrița nu mai cad în capcana lamentațiilor ”detectivului urbanistic” (cum a fost numită dna Gaftone de un judecător, nu de noi), prima instanță a respins pledoaria primarului și secretarului și a dat câștig de cauză reclamantei R.I. cu obligarea achitării daunelor de către secretar, primar și primărie. Evident, dacă Turc nu schimba poziția procesuală pe ultima sută de metri, banii trebuiau achitați doar de dna Gaftone. Așa, îi plătim noi. Că doar nu i-a plăti primarul și secretarul…

Și de unde forfota și graba la primărie zilele acestea?

Ei bine, până în 10.12.2021 trebuie depus recursul la sentință și presiunea e maximă (proxima ședință fiind convocată doar pe data de 16.12.2021), plus că, la ce soluții și decizii au dat instanțele în spețe similare, se întrevăd toate șansele ca dna Gaftone să piardă și în recurs (precum pe Dogarilor, Ana Aslan, etc. unde a fost obligată să achite câte 5.000 lei la fiecare proces. Bine, acolo a fost obligată să plătească singură că era pe vremea lui Crețu, nu a lui Turc. Bașca, doamna e rău-platnică. Se știe că a fost executată silit pentru recuperarea sumelor datorate… că doar poprirea pe salariu trece prin multe mâini la primărie… și e notorie treaba).

Și acuma întrebare: de unde să tot aibă dna secretar atâția bani să achite aceste daune? Nu-i ușor la un salariu de vreo 10.000 lei să dai jumăte la tot a doua , treia lună.

Plus că, tot pe surse circulă informația că se pregătesc dosare de daune împotriva ei, nu doar de cheltuieli de judecată precum onorariile avocățești. Ca să nu mai amintim că o ajung din urmă și dosarele de la procurori, care încă n-au ajuns în fața instanțelor de judecată. Și acolo miza nu e doar financiară, ci și… de libertate.

Așadar, care e planul și miza zilele astea pentru dna Gaftone? Simplu! Să convingă Consiliul Local să angajeze o casă de avocatură să o apere pe ea și pentru că nu i se poate face ei asemenea hatâr, șmecheria e să fie implicată primăria, iar posibilele daune să nu mai fie achitate de dna Gaftone, ci de primărie, deci de cetățeni.

Așadar, pe lângă onorariul unei ditamai case de avocatură (de ordinul a zecilor de mii sau sute de mii), se întrevăd în viitor și noi cheltuieli pentru bistrițeni: daune cu procesul și daune cu viitoarele procese. Că, deh, precedentul…

Scăparea – Comisia de Urbanism

Umblă zvonul că, pe repede – înainte, cu de la sine putere, dna Gaftone a întocmit referate, solicitări la arhitecți de la Cluj, cereri către primar și a constituit un grup de lucru în 06.12.2021, ora 13:00 în care l-a băgat cu japca și pe primar, iar mâine, 09.12.2021, au fost convocați și consilierii locali din Comisia de urbanism (Munthiu Cristean – președinte, Macarie Doina – secretar și membrii: Cicioc Ștefan, Hangan Sorin, Pavelean Nicolae, Stere Florentina -Ștefania, Bria Dumitru Alexandru) ca să se adopte decizia cu privire la angajarea casei de avocatură. Nu de alta, dar termenul de depunere a recursului expiră vineri, 10.12.2021 și miza e mare.

Cu titlu de glumă, avansăm că prestigioasa casa de avocatura angajată va fi „Zegrean, Gaftone și Asociații”, dar asta e doar o răutate gratuită care ne caracterizează. Chiar și dna Gaftone s-a lămurit că nu prea e de mers pe mâna lor, mai ales după ce s-au făcut de râs c-au greșit instanța la care trebuiau să conteste măsura controlului judiciar al mamițicii.

Sperăm că ai noștri reprezentanți din Consiliul Local (Munthiu Cristean – președinte, Macarie Doina –secretar și membrii: Cicioc Ștefan, Hangan Sorin, Pavelean Nicolae, Stere Florentina-Ștefania, Bria Dumitru Alexandru) pe care i-am ales și care clamează mereu că muncesc și apară interesul cetățeanului bistrițean (a se citi și buzunarul), nu se vor lasă impresionați de victimizarea dnei Gaftone, nu vor cădea în capcana și nu ne vor pune să plătim facturile cauzate de matrapazlâcurile ditamai secretarului orașului, dna Floare Gaftone.

Dacă aceste zvonuri se vor dovedi a fi reale, e grav. Mai e o zi și aflăm. Sau, e iluzoriu că o să aflăm de îndată??? Măcar la nota de plată să aflăm, domn jurist primar… să știm și noi pentru ce plătim taxe și impozite!

Era un slogan pe vremuri… Îl adaptăm: „dormi liniștită, primăria veghează pentru tine!”. Și mai e o vorbă care circulă zilele astea: „năcazul ăsta al meu… din cauza lu’ PUG-u’”! Așa sa fie?

ARTICOLE SIMILARE

14 COMENTARII

 1. Umpleți mă parcul de blocuri.
  Dacă s ar lua niște informații la cald , s ar solicita de la primărie informații și dovezi scrise ști putea scrie un articol bine documentat.
  Asta se observă că, se asculta doar o parte știm noi care și adevărul este trunchiat.
  Dar totuși să te apuci și de blocuri in parc, ?
  Haos urbanistic in tot orașul, arhitecți fara viziune ,unii, ahtiați după bani.

  • Pai tocmai asta e esența problemei!!!
   Gaftone e singura care s-a opus construirii blocului in parc!!!!
   S-a opus, adică a făcut un bine comunității!!!
   Acuma ea e de vina. Dacă ea nu se opunea, bustul regelui Mihai era acum in fata sau in spatele blocului🤣🤣
   NU o apar pe Gaftone, are ea păcatele ei…. mari…. Dar in speta asta ea a ajutat orașul!!!

 2. Si asa s-a distrus si aglomerat orasul cu zeci de blocuri fara parcari, rasarite in cartiere de case fara pastrarea unei zonei de intimitate fata de acestea, si constructii haotice cu arihitecturi mai mult decat indoielnice peste tot. Parcul este singura parte din oras care fiind in apropierea zonei istorice a Bistritei s-a mai reusit cu chiu cu vai protejarea ei. Cu toate acestea si aici au fost scapari datorita „ungerii mecanismelor” si acceptului tacit al autoritatilor (vezi Hotelul Metropolis, din doua etaje +terasa a ajuns cu rabdare la 3 etaje).

 3. Esența problemei, așa cum spune și judecătorul, este că duamna nu vrea să respecte LEGEA!! E foarte clar și fără echivoc. Dânsa are niște frustrări personale în care atrage tot mai multă lume. Dacă are așa mare dreptate de ce nu merge până la capăt pe barba ei, să câștige procesele pe dreptatea ei? dacă va avea dreptate poate cere ea daune nu primăria! Că doar are dreptate! sau nu? Până una alta 3 judecători (plus cei de la Cluj) au spus că ea nu are dreptate!!!! Așa că judecați și voi…

 4. nu suntem de acord sa se angajaeze avocati! primaria are servicil juridic, doamna are baiat avocat! nu din banii nostri. Asta este furt din buzunarele noastre!!!! primarul sa faca bine si sa nu aprobe asa ceva, ascunzandu-se dupa consiliu. Si membrii consiliului la fel, chiar daca unu e soatul unei doamne, altul e finul nu stiu cui…. sa nu accepte asa ceva. Primaria are juristi angajati pe bani grei! la ce sa mai platim si avocati???

 5. ZORRO ai vorbit exact. Si domnul Primar si doamna secretara nu doresc ingramadeala imobiliara in micul parc singurul central si cu putini mp de spatiu VERDE atata cat am putut noi ecologistii salva.
  Cunosc in amanuntime subiectele si luptele cu parcul si fostele administratii V. Moldovan si OTC au fost dure.
  Presa vremii a consemnat si arhivat ceea ce s-a iscat atunci pe aceasta speta si a fost de partea noastra.

 6. Juriștii sunt mana in mana cu arhitecta care e mana in mana cu dezvoltatorii.
  Rușine să vă fie că distrugeți tot pentru îmbogățirea voastra.
  Eu asi da afara toți juriști și aș angaja firma de avocatura.
  Are primăria unii juriști doar cu numele de dare râd judecătorii in instanta.
  Bravo doamna Gaftone, se vede că va pasă de oraș.
  Trebuie toți în stradă.
  Metropolis a făcut construtia afectând domeniul public, pentru ei s au demolat construcții că sa le facă lor parcari.
  Mobilizare și oprit haosul.

  • de Metropolis spuneti? Ha, ha> Dar imobilul de la adresa Parcului nr. 6 cui credeti ca apartine? Haide-ti sa o spunem pe fata, e dna Ionela Rus, care vrea sa cumpere tot parcul. Nici chiar bloc in parcul din centrul orasului.

 7. Dacă primarul renunță la proces înseamnă că e mana in mana cu mafia imobiliară.
  Tot același nearhitect a făcut proiectele?
  Cine este inspectorul de zona?
  Dati l afara domnule primar , sau vă temeți de ceva?
  Sunteți primar sa vizitator de ocazie,?
  Că sunteți mai mult pe la Bucale.
  Cine va ține locul?
  Doamna fieroasa?

 8. Domnule Bălan ești unul dintre putini cărora le pasa de oraș.
  Mobilizare și începeți cu urbanismul pe urma acel proiectant care își permite asa ceva.
  Parcul va dispărea datorita unor astfel de proiectanți care nu iubesc orașul decât buzunarul propriu.
  Este atât de elocvent cine comentează pro bloc în parc ca nu trebuie sa și scrie numele real.

 9. Abia aștept construcția blocului, să existe precedent…, se va impanzi parcul de blocuri, dacă ținem cont ca d-na Rusu Ionela (patroana Metropolis) are câteva apartamente cumpărate pe str. Parcului. Plimbare placuta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...

Diferențele între sloturi online și cele offline

Una din principalele modalități în care oamenii se distrează la jocuri de noroc sunt sloturile. Aceste...