18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

PRO-VERB: Prost să fii, noroc să ai…

Prost să fii, noroc să ai – spune românul nostru când vede că dă norocul peste unul mai slab de minte, iar viața lui se schimbă aparent în bine. Fie că a câștigat la loto, fie a ieșit ceva pe listele unui partid, fie a primit un post nemeritat pentru că s-a aflat în locul potrivit la momentul potrivit…

Vorba acesta este una amară și nu conține nicidecum un îndemn. Pentru că nu ne putem crește copiii ca pe niște proști, tot așteptând ca în calea vieții lor să aterizeze de undeva norocul.

Munca, hărnicia, cinstea și credința nu duc la rezultate foarte spectaculoase. Dar ele sunt solide și trainice și duc lumea noastră din generație în generație spre prosperitate – încet și sigur.

Dacă un dobitoc a ajuns în fruntea bucatelor și face legea pentru alții, uitând că mintea lui e bună doar pentru operații simple ca hrănirea zilnică, atunci norocul a ales iarăși greșit, în nebunia lui… A ales pe cine nu trebuie pentru locul pe care trebuia să îl ocupe unul cu toți sacii în căruță și cu mintea limpede.

Poate pare cam dur să vorbesc aici despre dobitocii care s-au cocoțat cu noroc în fruntea oamenilor. Dar sursele acestei adresări sunt ilustre.

Și acum vă solicit întreaga atenție pentru că urmează să vă citez din Biblie cuvânt cu cuvânt. Aici scrie așa: Omul pus în cinste și fără pricepere e ca dobitoacele care pier…

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!