12.6 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

Prof. Dr. Maria Stamatin, îngerul păzitor a mii de copilași de la Neonatologie Iași, e bistrițeancă! Secția în care a activat îi va purta numele

A salvat mii de vieți, iar copilași de 500 de grame au ajuns oameni în toată firea și datorită ei. Prof. dr. Maria Stamatin este, de zeci de ani, îngerul păzitor din Secția Neonatologie din Iași. Dar prea puțini știu că ”la poalele muntelui Țibleș s-au născut doi oameni de seamă: eu și Rebreanu”. Așa îi place bistrițencei să glumească.

A ajuns la secția de Neonatologie a Maternității ”Cuza Vodă” Iași în 1988. A luptat din greu, dar astăzi, secția a ajuns să fie cea mai bună din România. Mai mult, poate fi pusă la egalitate cu maternități din alte țări europene sau chiar Statele Unite ale Americii.

Puțini știu însă că ”îngerul păzitor a mii de copii”, profesor doctor Maria Stamatin este originară din Bistrița-Năsăud.

S-au născut la poalele Țibleșului, în comuna Târlișua, doi oameni de seamă: eu și Rebreanu. Bineînțeles că glumesc, Rebreanu fiind inegalabil, dar mie așa îmi place să spun. Și chiar dacă acum sunt ardeleancă moldovenizată, tot spun tuturor de zona în care m-am născut și am crescut. Și îmi place ca de Paște și de Crăciun să merg ACASĂ. Chiar mă întreabă colegii și prietenii: cum adică acasă? Și le spun: DA, acasă, la Târlișua. Acolo mă simt ACASĂ!” – a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, prof. dr. Maria Stamatin.

De fată o chema Perhaiță și oamenii locului o cunosc ca „fata morarului din Agrieș”. Din satul natal a plecat la Dej, la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”, iar apoi a ajuns la IMF Iași, la secția Pediatrie. S-a căsătorit tot cu un bistrițean, originar din Chiochiș.

De la medic la dispensarul din sat, la șefa secției de Neonatologie Iași

În cei peste 40 de ani de carieră, Maria Stamatin a trecut prin toate etapele. A fost medic la dispensarul din sat, apoi la oraș, medic stagiar, ajungând în cele din urmă șefa Secției de Neonatologie a maternității ”Cuza Vodă” din Iași.

”Eu mi-am dorit foarte mult să lucrez cu copiii. Iar în 1988 am ajuns la Iași, la neonatologie. Era o specialitate deficitară, aici aveau nevoie de ajutor. Bineînțeles că în 1988, la neonatologie era mai mult despre îngrijirea copilului sănătos. Doar din când în când era despre salvarea unui copil, și și aia, dacă se încăpățâna el să trăiască” – își amintește Maria Stamatin.

După `90, lucrurile au început să se schimbe.

După anii 1990 am început să dezvoltăm această secție de Neonatologie. Nu a fost ușor, a fost o luptă grea. Și am reușit, noi, cei ce am pus cărămizile la această secție, să o ridicăm, în timp, la standarde înalte. Să o facem cea mai bună maternitate din țară, o maternitate de tip III. E o secție ce se aseamănă cu cele din SUA și alte țări din Europa” – a explicat profesorul doctor Stamatin.

”Fiecare copil salvat mi-a dat încredințarea că AICI mi-e locul”

I-au trecut prin mâini mii de copii. Unii dintre ei i-au rămas în minte, văzându-i devenind oameni în toată firea. În alte cazuri, i-au rămas în minte lacrimile vărsate când nu a mai putut face nimic.

De câte ori am salvat un copil de 500 – 600 de grame am spus că a meritat și că aici mi-e locul. Am o echipă foarte bună la Maternitatea Cuza Vodă și ne focalizăm pe CUM am mai putea salva o viață. Important pentru noi e să salvăm cât mai multe vieți. Unele le salvăm foarte bine, altele le salvăm, dar rămân cu complicații în viața de adult. Sloganul nostru e ”cu noi începe viața”. Că unii spun că ce e așa de greu să îngrijești un copil. E cel mai important și e greu. Primele minute ale vieții sunt esențiale” – a mai spus îngerul copilașilor, așa cum este supranumită.

În cabinetul său, pereții sunt tapetați cu pozele copiilor salvați.

Prof. dr. Maria Stamatin: La Neonatologie, empatia e esențială…

Dacă nu iubești copiii, dacă nu ai empatie, nu poți face față. E o secție foarte grea, relația cu familia copilului e extrem de importantă. Nu vei obține rezultate bune dacă nu ești empatic. Eu m-am născut într-o familie de țărani. Bunica mea, Dumnezeu să o ierte, mi-a modelat viața. Ea educa oamenii din sat. Am fost educată să dau. Și să iubesc oamenii. Este atuul meu cel mai mare. Iar copiii, sunt o minune pe care Cineva îi trimite pe pământ” – spune cu convingere Maria Stamatin. Mai spune că munca într-o secție de Neonatologie te schimbă, vrând, nevrând.

Secția unde a lucrat îi va purta numele

Prof. dr. Maria Stamatin a ieșit la pensie, iar locul ei a fost luat de alt medic. Totuși, conducerea spitalului a făcut un anunț, zilele trecute.

Avem o propunere de modificare a structurii spitalului, legată de secţii, şi odată cu această modificare vom solicita şi ca Secţia de Neonatologie să poarte numele doamnei profesor Stamatin. Am luat această decizie în semn de apreciere pentru munca şi sacrificiul dumneaei din toţi aceşti ani, pentru spital şi pentru pacienţi. În secţie a rămas un colectiv cu mare experienţă, care a preluat atribuţiile şi ne dorim ca rezultatele să fie la fel de bune” – declara ec. Robert Dâncă, managerul Maternităţii „Cuza Vodă”, conform ZiaruldeIași.

Bistrițeanca a aflat din presă de acest onor care i se va aduce.

Eu am aflat din presă despre acest lucru. E meritul managerului care conduce acest spital și care a înțeles că oamenii trebuie să fie răsplătiți. Eu am avut parte de un manager extraordinar. E o surpriză să fie numită secția după numele meu. Nu știam de acest lucru” – a concluzionat prof. dr. Maria Stamatin.

Omul și profesionistul care ne face mândri că suntem bistrițeni a mai bifat multe realizări în cariera sa:

  • prorector al UMF IAȘI în perioada 2008-2016
  • director medical al Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași
  • a coordonat Programul RoNeonat cu finalizarea modernizării complete a serviciului de Neonatologie în Centrul Regional de Terapie Intensiv Neonatală de nivel III din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”
  • preşedinte al Comisiei de Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătăţii
  • președinte al Asociației de Neonatologie din România.

Povestea sa de viață, mai pe larg, o puți citi și în interviul realizat de cei de la NEWS UMF IAȘI, aici:

„Nu sunt o persoană extrem de religioasă. Dar atunci când un copil mă depășește din punct de vedere medical, mă rog”

Un alt interviu, din 2021, îl puteți urmări mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.