Râpaș, polițistul atacat în noaptea de Înviere, pornește războiul cu șefii poliției bistrițene. Cine vine să-i verifice, la cererea agentului:

Râpaș, polițistul atacat în noaptea de Înviere, pornește războiul cu șefii poliției bistrițene. Cine vine să-i verifice, la cererea agentului:

După ce a văzut că atacatorul său nu e nici măcar reținut, și că i se și încalcă drepturile, Râpaș a ieșit în față. Agentul șef principal a solicitat inclusiv ministrului de interne să vină să verifice neregulile ce se fac în poliția bistrițeană. Mai mult, acesta oferă informații picante, dar reale, din cadrul instituției.

Agentul șef principal Florian Râpaș are 24 de ani în poliție, însă neregulile văzute în instituțiile acestea i-au ajuns până peste cap. Incidentul din noaptea de Înviere a fost picătura care a umplut paharul și, fiind și liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție Bistrița-Năsăud, a ieșit în față cu declarații.

Trebuie respectată legea și adevărul! Pentru asta luptăm”, a spus Râpaș.

A făcut ce n-a făcut în 24 de ani

„În noaptea de Înviere am fost solicitați prin 112 să intervenim în Ghinda. Eu și colegul meu, jandarm, am mers la locul indicat și acolo, un bărbat ne-a amenințat cu moartea, a aruncat cu un par după noi. A aruncat și cu un scaun, lovindu-l pe colegul în picior”, a explicat agentul șef principal de poliție.

Întregul șir al evenimentelor îl puteți citi AICI.

A fost prima dată când am tras cu pistolul, în cei  24 de ani de când sunt în poliție. Am tras opt focuri. Șase de avertizare și două în tocul ușii. Nu că nu aș fi putut să îl nimeresc. Că trag foarte bine. Dar am vrut să nu îl rănesc, ci doar să îl determin să se supună. A fost prima dată când am folosit pistolul din dotare”, a povestit Florian Râpaș pentru Bistrițeanul.ro.

Conflictul IPJ BN, Poliția Municipală și Sindicatul SNAP BN s-a întețit

„Întotdeauna a fost un conflict între sindicat și șefia poliției. Că doar sindicatul de aceea există, ca să evidențieze neregulile. Dar acum, că am ieșit în față și am vorbit cu presa, s-a atins apogeul conflictului. Așa a fost să fie: să fiu și lider de sindicat și și cel implicat. A trebuit să ies în față și să semnalizez neregulile”, a mai spus liderul SNAP BN.

În plus, acesta acuză că, după 1990, IPJ-urile s-au transformat în SRL-uri. Mai mult, la Bistrița, după cum se știe, conducerea instituției are susținerea politică PSD-istă și „se conturează un nucleu de forță împotriva polițiștilor, care transmite o stare de temere. Și ca să se vadă clar că sunt nereguli, întrebarea e cum se poate ca la conducerea unei așa instituții, pentru postul de șef, să se prezinte o singură persoană la concurs. S-a spus că nu au mai fost aplicanți, însă se știe clar că ceilalți au fost blocați sau intimidați”.

Pentru încălcarea drepturilor sale ca polițist ultragiat, Râpaș a apelat la Ministrul de Interne

În urma incidentului din noaptea de Înviere, polițistului i-ar fi fost încălcate o serie de drepturi și ar fi fost semnalate o serie de nereguli.

În primul rând, trebuia să mi se asigure asistență medicală, să se cheme ambulanța la locul incidentului și în cel mai scurt timp, să mi se ofere asistență psihologică. Chiar dacă nu am fost rănit, echipaj medical trebuia chemat preventiv, ca să ne verifice starea. Iar psihologul a aflat din presă despre ce am pățit noi, trei zile mai târziu. Aceasta este o abatere disciplinară gravă”, a explicat Râpaș.

Mai mult, polițistul a semnalat și proasta echipare a polițiștilor, starea precară a mașinilor din dotare. Acesta a acuzat conducerea IPJ BN că nu a ajuns la locul incidentului, având în vedere faptul că așa ceva nu s-a mai întâmplat de ani de zile în Bistrița.

O altă neregulă, după cum susține polițistul, tot legată de incidentul din noaptea de Înviere, ar fi cercetarea de la fața locului.

Cercetarea la fața locului a fost prost făcută. Nu s-a delimitat perimetrul cum a trebuit. Oricine a putut intra și ieși, cum a vrut. Noi, care am fost ultragiați, trebuia să fim scoși din perimetru. Nu ne-a avut nimeni treaba. Comisarul șef Paul Andreica nu și-a făcut datoria. Poate dacă erau și șefii acolo, altfel se făcea cercetarea”, a povestit liderul SNAP BN.

Așa cum a mai declarat, supărarea cea mai mare o are pe procurorul Burje, care nu a dispus nici măcar reținerea pentru 24 de ore a agresorului.

Avea toate motivele legale să o facă. Ce mesaj a transmis? Păi da, noi polițiștii să ajungem să ne temem de oameni ca ăsta? Păi da, e un pericol public. Când e beat, umblă cu toporul prin sat și amenință cu moartea. Voi cere alt procuror să se ocupe deoarece cred că Burje ori e prea indulgent, ori nu e pregătit. Cum să faci așa ceva? Să dai doar control judiciar pentru 60 de zile?”,  a mai spus Florian Râpaș.

Acesta a comparat incidentul în care a fost implicat cu un caz puțin asemănător de la Cluj, sau cu cel de săptămâna trecută, din Bistrița.

Păi mascații știu la ce se înhamă, știu unde merg. Sunt mult mai dotați decât noi. Mult mai pregătiți fizic. Și pentru că i-a aruncat cafea pe el, agresorii au fost reținuți pentru 24 de ore și apoi arestați preventiv pentru 30 de zile. Vedeți cum toate vin să arate că s-a făcut o neregulă? Dumnezeu nu doarme. Păi după noi a aruncat cu parul, care a trecut milimetric pe lângă fața colegului. Cu scaunul l-a lovit în picior. Am tras 8 focuri de armă. Și agresorul, nici măcar reținut pentru 24 de ore” a spus agentul de poliție.

Date fiind aceste lucruri, Râpaș a apelat la ministrul de interne.

Am făcut o sesizare la Ministrul Carmen Dan, și am solicitat trimiterea corpului de control al Ministerului de Interne, pentru că sunt abateri grave ale comisarului șef Ioan Nicolae Moldovan și al șefului IPJ BN, Ovidiu Mihai Lupșa” a precizat acesta.

Conform informațiilor pe care le deține, Corpul de Control va fi prezent la Bistrița în 7 mai.

Deși nu se agreează, șeful IPJ BN și al Poliției Municipale, s-au unit pentru a-l intimida pe Râpaș

Într-o singură zi, la doar puțin timp după incidentul din Ghinda, Râpaș a primit trei cercetări prealabile.

Acestea au fost dispuse de Moldovan și semnate de Lupșa. Adică mie mi se încalcă drepturile, dar tot pe mine mă cercetează. Dar s-au unit, deși nu se agreează, ca să mă ardă. Am deja cinci cercetări prealabile. De ce? Pentru că eu muncesc. Pentru că nu au ce să îmi găsească în neregulă. Și asta îi roade. Pentru că eu le spun să respecte drepturile polițiștilor și cu mine nu le merge să facă ilegalități” a explicat agentul de poliție.

La un moment dat, Ovidiu Mihai Lupșa, l-a chemat pe polițist în birou, la discuții, încercând o împăcare.

Mi-a zis că să o las mai moale, ca poate a greșit și el cu modul în care a acționat. A încercat o înpăcare. Dar el vroia să candideze pentru șefia IPJ BN și nu-i trebuia stricată imaginea. Și a și câștigat concursul la care a fost oricum, singur. I-am spus că sunt supărat  că nu-mi acordă drepturile ce mi se cuvin, dar mă cercetează disciplinar” a povestit Florian Râpaș.

Șeful Poliției Municipale, în trening și cu mașina de serviciu, ca să-l intimideze pe agent

La o zi distanță de incidentul din Ghinda, Ioan Nicolae Moldovan, șeful Poliției Municipale, a acționat neregulamentar pentru a-l intimida pe agent.

„În noaptea de 8/9 aprilie, m-am autosesizat cu privire la o posibilă agresiune la OMV-ul de pe Calea Moldovei. În timp ce legitimam persoanele de acolo, dispecerul mi-a solicitat în urma unui apel 112 să mă deplasez pe Odobescu. I-am explicat că nu pot, fiind în mijlocul unei legitimări. Conform regulamentului MAI, trebuie să meargă echipajul cel mai apropiat de locația indicată. Totuși, lângă dispecer, se afla Moldovan, care insista ca eu să mă duc. Deoarece eu nu am putut, a mers colegul care era mai aproape” a spus Râpaș.

Acolo, agentul a fost luat la rost de Moldovan, care-l aștepta pe Râpaș să apară. Apoi, s-a deplasat la OMV ca să vadă exact de ce nu s-a „supus” agentul șef principal Florian Râpaș.

Eram în toiul legitimărilor când a apărut Moldovan, în trening, cu mașina de serviciu. Și a început să mă ia la 11 metri că nu îmi fac serviciul. S-a legat și de faptul că nu aveam cascheta pe cap. Când a mers la mașină, i-am făcut poză cu telefonul, să se vadă că nu era nici el echipat corespunzător. Și mi-a făcut un raport în care m-a acuzat că nu îmi fac datoria, că nu sunt echipat cum trebuie și că l-am pozat cu telefonul. Și toată discuția asta de intimidare a făcut-o de față cu cei pe care îi legitimam. Există imagini de la OMV. Eu nu vorbesc aiurea. Îmi asum tot ceea ce spun. Am scris, negru pe alb, am poze, am martori, am dovezi”, a mai spus liderul de sindicat.

Ce speră Râpaș să se întâmple în 7 mai

Corpul de Control al Ministerului de Interne va veni în 7 mai la Bistrița să facă verificările.

Eu vreau să vină organele competente, să cerceteze și să vadă cine are dreptate. Sper să se ia măsuri disciplinare împotriva lor. Nu vreau altceva. Dar chiar și sefii trebuie să fie sancționați disciplinar atunci când greșesc. Suntem intimidați sistematic, suntem intimidați de șefii IPJ. Așa ceva nu se mai poate! Trebuie să vorbim, să apărăm legea și adevărul. Sper să se ia măsură. Că șefii fac multe nereguli. Eu am ieșit în față. Că sunt lider de sindicat și trebuie să o fac. Dar am susținerea majorității. Pentru că și alții ar ieși în față, dar se tem. Ori IPJ-urile, nu sunt SRL-uri. Așa nu se mai poate!” a conchis agent șef principal Florian Râpaș.

FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”
Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți dau examen în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.
După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.
Rostul de dimineață: Un izvor magic, în apropiere de Bistrița… ?! iulie 5, 2020 - La doar o aruncătură de băț de orașul zgomotos și prăfuit, îngrămădit și agitat – pare să se fi instaurat, din vremuri imemoriale, un izvor magic…
Localități și gospodării, afectate de ploaia torențială din această seară iulie 4, 2020 - Ploaia torențială care a acaparat întreg județul a inundat zeci de gospodării și a blocat un drum județean. Probleme s-au înregistrat în Viile Tecii, Mărișelu, Valea Poienii și Domnești.
ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.