12.6 C
Bistrița
sâmbătă, mai 8, 2021

REVOLTĂTOR: Sărmani înșelați pe Valea Someșului, cu pui congelați în schimbul cardurilor sociale

Persoanele peste 75 de ani și cele fără adăpost beneficiază de carduri sociale pentru masă caldă. Pe Valea Someșului, sute de beneficiari ar fi rămas fără carduri, fiind convinși să le dea „la schimb” pentru niște pui congelați sau sume mai mici de bani decât cele care le-ar fi fost oferite pe card.

În luna octombrie s-a decis ca persoanele peste 75 de ani și cele fără adăpost – populația vulnerabilă – să beneficieze de carduri pentru o masă caldă.

Astfel, în fiecare lună, cardul ar fi alimentat cu 180 de lei, bani ce pot fi folosiți pentru a cumpăra mâncare gătită la un restaurant partener al programului.

În județul nostru, s-a constatat că 4.881 de bistrițeni se încadrează la această categorie vulnerabilă.

Până când s-a adoptat acest proiect, timpul a trecut, așa că autoritățile au anunțat că, deși cardurile au fost împărțite în luna noiembrie, abia acum, în ianuarie, acestea au fost încărcate retroactiv.

Mai exact, pe carduri au fost virați 720 de lei, pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, de anul trecut.

Cardurile sociale din Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost (S.N.S.P.V.P.A) au fost alimentate cu sumele aferente lunilor septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie. Sumele alocate vor putea fi folosite în termen de 12 luni de la data alocării pe card, iar valoarea maximă a tranzacțiilor acceptate cu cardul pentru achiziția de mese calde într-o zi este de 40 de lei.

Cardul poate fi folosit exclusiv pentru achiziția de mese calde, din lista partenerilor acreditați Sodexo. Reamintim că prin Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost, adoptată recent de Guvernul României, au fost emise și distribuite tichete sociale (carduri) pentru mese calde, având ca beneficiari persoanele defavorizate. Cardurile sociale, destinate unui număr de peste 5000 de persoane din județul nostru, au fost predate de Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud unităților administrativ teritoriale, care s-au îngrijit ca acestea să ajungă la destinatari în cursul lunii noiembrie”, transmitea Instituția Prefectului în 21 ianuarie 2021.

Un proprietar de restaurant de pe Valea Someșului a dorit să devină și el partener al programului, astfel încât beneficiarii acestor carduri să poată cumpăra și de la el. Când colo, stupoare. Sărmanii ar fi fost lăsați fără carduri.

Am vorbit cu cei de la Sodexo, am făcut demersurile și când colo aflu că oamenii nu mai au cardurile. Cardurile oamenilor au fost luate de alte restaurante, sau chiar de oameni din primării. Și le-au dat la schimb pui congelați. Sau, de exemplu, la unii le-au dat pe card 450 de lei, când de fapt cardul a fost încărcat acuma cu 720 de lei, că a fost încărcat retroactiv. Și apoi, le mai intră lunar câte 180 de lei. Că așa se vor încărca de acum încolo.

Nu mi se pare normal. Cum să le iei la oameni cardurile?!? La Feldru, de exemplu, din 140 de beneficiari  ai acestor carduri, numai vreo 40 le mai au. Pe ceilalți 100 i-au înșelat. Am făcut plângere și la poliție, pentru că nu mi se pare normal așa ceva. Cardurile alea sunt date și ca să ajute oamenii defavorizați, dar și ca să ajute restaurantele.

Nu mi se pare normal ca un restaurant să le ia pe toate, sau alții să le cumpere de la beneficiari, pe bani mult mai puțini, și să meargă să le folosească pe toate în același loc. Sper să se rezolve ceva”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Dan Ștefoi.

„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean a fost înregistrată o sesizare cu privire la faptul că diverse persoane oferă în schimbul cardurilor alimentare din cadrul programului „Masă Caldă”, produse alimentare, în afara prevederilor folosirii acestor carduri. În cauză se desfășoară verificări cu privire la cele sesizate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice”, a delarat purtătorul de cuvânt al IPJ BN, Paul Rodilă.

Și la Botoșani ar fi fost semnalate astfel de cazuri, zilele trecute.

Unul dintre beneficiari a sunat la 112 să reclame că primește zahăr, orez şi ulei în locul mesei calde. Iar cardul folosit pentru decontare i-a fost confiscat. Bărbatul susține că, în comuna sa, peste 80% dintre cei 150 de beneficiari s-ar afla în această situație” scrie PRO-TV.ro.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...