Rostul de dimineață: Când nu crezi în Dumnezeu. Dar îi simți lipsa, atât de dureros. Mai ales azi…

Rostul de dimineață: Când nu crezi în Dumnezeu. Dar îi simți lipsa,  atât de dureros. Mai ales azi…

…de departe l-am văzut apropiindu-se, mai amenințător, mai feroce, mai încruntat decât de obicei – dar dintr-un fel de misterios instinct am înclinat capul. Un fel de salut. O jumătate de salut. Căci n-am mai îndrăznit să spunem și „bună ziua”…

A fost, în fapt, un salut ratat. Dar ni s-au încrucișat privirile. Iar vecinul antipatic ne-a privit îndelung, ușor uimit – no, te pomenești că i-au trecut nervii și acum ne și salutăm! păreau să urle privirile lui nedumerite…

Era un fel de vecin-dușman, mereu țâfnos, opac și mohorât, care iese la geam în maieu să urle la copiii prea gălăgioși, era vecinul antipatic pe care refuzam cu încăpățânare să-l salutăm…

Dar pe care, zilele trecute, dintr-un fel de inexplicabil impuls, am dat să-l salutăm… Fără să reușim…

Abia câțiva pași mai încolo ne-am oprit brusc din drum… Nici măcar să-ți saluți dușmanul n-ai fost în stare… Nici măcar atâta… Nici măcar un minim și mărunt gest precum un salut nu mai reușește să iasă dinăuntru – înafară…

Niciun post… Nici o curățenie… Nicio liniște de jur împrejur… Niciun merit…  Ești pe ultima sută de metri… și e atât de târziu… Și simți acum pe pielea ta că într-o asemenea zdrențuită stare nu meriți niciun Paște…

Nu cred în Dumnezeu, dar îi simt lipsa, zicea acum câțiva ani Julian Barnes, iar fratele lui, fost profesor de filosofie la Oxford și Sorbona a ridicat din umeri – „Siropos…” „Nu cred în Dumnezeu, și îmi pare atât de rău”, recunoștea un celebru compozitor rus, pe vremuri… Și încă… „Cred, Doamne… ajută necredinței mele…”, iar la rock FM izbucnește brusc melodia asta, cu Beth Hart – care strigă din răsputeri, simțind sfârșitul aproape, care știe că de unul singur nu are sens să parcurgi  distanțele, care înțelege cum clipocește dragostea adânc în sânge… Și preferă mai bine orbirea, în locul sfârșitului…

Mai bine ai orbi – mai bine bine ai pune capăt drumului – decât să te preumbli pe drum fără Dumnezeu… mai bine ai muri decât să fii lipsit de îmbrățișarea lui caldă… mai bine ai orbi… știind prea bine că libertatea nu folosește la nimic pe un drum pustiu – mai bine ai admite că nu merită să te descurci singur – mai degrabă te-ai ruga pentru preoții care tac – mărunțind în cap fiecare păcat, reciclându-l în rugăciuni – încercând să să-l împartă pe Înviat ca pe o pâine caldă și frântă… până când – ce mai rămâne de împărțit…? L-ai dat tuturor și ție, ție ce ți-a mai rămas? Tu, ferfenițatule, tu încotro te duci…?!

Și abia târziu, pe ultima sută de metri, parcă de nicăieri izbucnesc și lacrimile…

Atât de simplu se petrec uneori minunile…

ȘOC și GROAZĂ la Căminul de bătrâni: Un bunic a înjunghiat un alt bunic noiembrie 13, 2019 - Un incident grav a avut loc azi la Căminul de Bătrâni din Bistrița. Un bunic l-a înjunghiat pe altul, în zona pieptului. Victima, de 73 de ani, a ajuns la spital. În această după-masă, un echipaj medical și unul al poliției au fost solicitate să intervină la un conflict finalizat cu înjunghieri, la Căminul de...
Purtată de „aripile dragostei” la sute de km distanță! Unde a fost găsită o minoră dispărută de acasă: noiembrie 13, 2019 - O copiluță din Dumitra a plecat de acasă, luni. Ieri, mama fetei i-a anunțat dispariția. Polițiștii au găsit-o rapid. O purtaseră ”aripile dragostei” la 400 de km distanță!
FOTO: I s-a aprins mașina la care lucra noiembrie 13, 2019 - Un bistrițean făcea reparații la mașina unui prieten. La un moment dat, la compartimentul motor a izbucnit un incendiu. A fost nevoie de intervenția pompierilor. 
Michael Anders-Kraus, unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, a plecat la cer noiembrie 13, 2019 - Unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, Michael Anders Kraus, a plecat la cer, după ce ultima perioadă și-a petrecut-o într-un spital vienez. Plecat din țară de decenii, acesta a pus umărul la fondarea muzeului sașilor de la Viena și a sprijinit trimiterea de ajutoare umanitare în România.
ZVONOTECĂ: Cine-i pesedist, prieten cu sașii și n-a votat-o pe Dăncilă?! noiembrie 13, 2019 - De multe poți să-l acuzi pe primarul Ovidiu Crețu, dar nu de lipsa eleganței și că ar face ceva împotriva credințelor sale. Cum a evitat, elegant și determinat cum îl știm, să o voteze pe prima femeie președinte a PSD ca președinte al României, vă spunem noi...
Elevi, vi se mai pregătește ceva! Noul ministru al educației taie discipline din programa școlară noiembrie 13, 2019 - Elevii au primit o veste bună luna trecută. Timpul petrecut la școală ar putea fi redus. În completarea scăderii numărului de ore, noul ministru al educației vrea și tăierea de discipline.
Aquabis: O stradă din Bistriţa, fără apă potabilă, pentru câteva ore noiembrie 13, 2019 - O stradă din municipiul Bistriţa rămâne fără apă  potabilă azi, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis:
SPAIMA ȘOSELELOR! Fostul preot Cristian Pomohaci adună „premii” peste premii de la Rutieră noiembrie 13, 2019 - Fostul preot Cristian Pomohaci bate țara în lung și în lat pentru a ajunge la evenimentele la care este invitat și care îi aduc venituri substanțiale. Se pare că acesta nu prea respectă legislația rutieră și face colecție de sancțiuni de la agenții de la Rutieră.
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! noiembrie 13, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: aici va poposi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni americani care a copilărit la Teaca şi care va oferi bistriţenilor, alături de profesorul Academiei de muzică din Amsterdam – un recital de excepţie:
SURPRIZĂ! Foștii șefi ai Poliției Bistrițene, trimiși în judecată pentru fapte de corupție, și-ar putea afla pedeapsa înainte de Moș Nicolae noiembrie 13, 2019 - Foștii șefi ai Poliției Bistrițene și-ar putea afla pedeapsa peste exact o săptămână. Judecătorii ar putea veni cu o soluție în acest caz, după aproape 5 ani, zeci de martori audiați și aproape 50 de termene de judecată.
Președintele Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție pe judecătoarea Corina Iacob, după ce aceasta a fost condamnată noiembrie 13, 2019 - Corina Iacob a fost condamnată luna trecută la doi ani și 8 luni de închisoare cu supendare, după ce a luat mită de la fostul secretar de stat Ovidiu Puțura. Președintele României Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție, ieri, printr-un decret.
O girafă, noua achiziție a Spitalului Județean! noiembrie 13, 2019 - Un aparat ultra performant a ajuns ieri la Spitalul Județean. E vorba de un radiograf mobil, care seamănă cu o girafă. Această achiziție este foarte importantă pentru pacienții imobilizați.
INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.
FOTO/VIDEO: Explozie la Dorolea! Aproape 170 de elemente de muniție distruse de pirotehniști noiembrie 12, 2019 - Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN: