Rostul de dimineață: Cum naiba se explică faptul că avem în Bistrița atâția zei, semizei, genii și minți luminate…?!

Rostul de dimineață: Cum naiba se explică faptul că avem în Bistrița atâția zei, semizei, genii și minți luminate…?!

Cum naiba se explică faptul că suntem înconjurați de atâta amar de geniu și cunoaștere, remarcabile personalități și uimitori performeri…?!? Cum de-a tunat și i-a adunat Dumnezeu pe toți în văgăuna asta…?

Ei bine, unii își amintesc: prin anii ’80 în Bistrița circula o uluitoare legendă urbană. Părinții noștri o murmurau pe la colțuri şi o șopteau cu mare spaimă, de frica Securității și a lui Ceaușescu… Iar în legenda asta era vorba că prin oraș ar pluti niscaiva proprietăți magice… Că dedesubtul orașului s-ar afla un zăcământ de uraniu…! Și că așa se explică toate deviațiile și distorsiunile pe care orașul le produce: mulți indivizi cu trip mistic sau cu probleme psihice, multe genii și semigenii pe metru pătrat – semizei sau yoghini ardenți…

Problema stă în felul următor: „Geologic vorbind, ar putea fi un zăcământ de uraniu sub oraș, în cristalinul masivului transilvan scufundat la sfârșitul cretacicului, dar acesta s-ar afla la mii de metri adâncime și foarte probabil acoperit de depozitele sedimentare care găzduiesc gaz metan, sare etc, ale mării transilvane. Eu, unul, nu am auzit de exploatări de uraniu în Transilvania, ci numai de cele din zona montană înconjurătoare. Dar, dată fiind vecinătatea arcului vulcanic din Orientali și Apuseni e posibil să existe zăcăminte de uraniu pe fracturi, precipitat în rocile sedimentare… Nu prea există hărți detaliate, pentru că e un zăcământ strategic…”, ne-a precizat prof. dr. Ioan Bâca, șef de lucrări la Universitatea Babeș Bolyai.

Vlad Codrea, prof. univ. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai și membru titular al Departamentului de Geologie, admite, la rândul său, că nu are cunoștințe ca sub Bistrița să existe zăcăminte de uraniu…

Dar asta nu ne împiedică să visăm mai departe cai verzi pe pereți – conștienți şi terminaţi că suntem totuși înconjurați de prea multe genii, prea mulți profesioniști, prea multe minți luminate…

Sunt peste tot… Îi știți și voi prea bine… Nu trebuie să vă dăm totul mură-n gură…!

Foto @ Laurențiu Grec

ÎNGRIJORĂTOR: Bistrițenii continuă să-și radieze firmele! noiembrie 14, 2019 - Numărul firmelor bistrițene radiate în primele 9 luni e mai bine de dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, Bistrița Năsăud se clasează pe locul III la nivel național în ce privește creșterea semnificativă a radierilor. Numai în luna septembrie, zeci de bistrițeni au pus lacătul pe firme.
Aquabis: Două străzi din Bistriţa, fără apă potabilă astăzi noiembrie 14, 2019 - Două străzi din Bistriţa rămân astăzi fără apă. Cei de la Aquabis au de montat  un reductor de presiune pe conducta de distribuție a apei potabile.
REVOLTĂ a primarilor pe firma care adună gunoaiele: „Am ajuns să fim exploatați de Supercom!” noiembrie 14, 2019 - Prețurile practicate de SRL-ul care colectează gunoaiele, care cresc precum Făt Frumos, încep să revolte inclusiv primarii din mediul rural, care spun că au ajuns să fie exploatați de Supercom, iar cetățenii îi arată cu degetul din cauza dărilor mari la gunoi.
GRATUIT! Astăzi și mâine, testări ale glicemiei, la Policlinică: noiembrie 14, 2019 - Cu ocazia ZIlei Mondiale a diabetului, unitățile medicale oferă testări gratuite. Două zile la rând, la Policlinia Bistrița puteți să vă testați glicemia. Fii înțelept și rămâi sănătos:
FOTO/VIDEO: Incendiu devastator în Șanț. Patru familii au rămas fără locuințe noiembrie 14, 2019 - Cel mai violent incendiu din ultimii ani, înregistrat în județul nostru a avut loc la miezul nopții. Patru case din localitatea Șanț s-au făcut scrum. 15 persoane care locuiau în casele cuprinse de flăcări au rămas pe drumuri.
ȘOC și GROAZĂ la Căminul de bătrâni: Un bunic a înjunghiat un alt bunic noiembrie 13, 2019 - Un incident grav a avut loc azi la Căminul de Bătrâni din Bistrița. Un bunic l-a înjunghiat pe altul, în zona pieptului. Victima, de 73 de ani, a ajuns la spital. În această după-masă, un echipaj medical și unul al poliției au fost solicitate să intervină la un conflict finalizat cu înjunghieri, la Căminul de...
Purtată de „aripile dragostei” la sute de km distanță! Unde a fost găsită o minoră dispărută de acasă: noiembrie 13, 2019 - O copiluță din Dumitra a plecat de acasă, luni. Ieri, mama fetei i-a anunțat dispariția. Polițiștii au găsit-o rapid. O purtaseră ”aripile dragostei” la 400 de km distanță!
FOTO: I s-a aprins mașina la care lucra noiembrie 13, 2019 - Un bistrițean făcea reparații la mașina unui prieten. La un moment dat, la compartimentul motor a izbucnit un incendiu. A fost nevoie de intervenția pompierilor. 
Michael Anders-Kraus, unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, a plecat la cer noiembrie 13, 2019 - Unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, Michael Anders Kraus, a plecat la cer, după ce ultima perioadă și-a petrecut-o într-un spital vienez. Plecat din țară de decenii, acesta a pus umărul la fondarea muzeului sașilor de la Viena și a sprijinit trimiterea de ajutoare umanitare în România.
ZVONOTECĂ: Cine-i pesedist, prieten cu sașii și n-a votat-o pe Dăncilă?! noiembrie 13, 2019 - De multe poți să-l acuzi pe primarul Ovidiu Crețu, dar nu de lipsa eleganței și că ar face ceva împotriva credințelor sale. Cum a evitat, elegant și determinat cum îl știm, să o voteze pe prima femeie președinte a PSD ca președinte al României, vă spunem noi...
Elevi, vi se mai pregătește ceva! Noul ministru al educației taie discipline din programa școlară noiembrie 13, 2019 - Elevii au primit o veste bună luna trecută. Timpul petrecut la școală ar putea fi redus. În completarea scăderii numărului de ore, noul ministru al educației vrea și tăierea de discipline.
Aquabis: O stradă din Bistriţa, fără apă potabilă, pentru câteva ore noiembrie 13, 2019 - O stradă din municipiul Bistriţa rămâne fără apă  potabilă azi, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis:
SPAIMA ȘOSELELOR! Fostul preot Cristian Pomohaci adună „premii” peste premii de la Rutieră noiembrie 13, 2019 - Fostul preot Cristian Pomohaci bate țara în lung și în lat pentru a ajunge la evenimentele la care este invitat și care îi aduc venituri substanțiale. Se pare că acesta nu prea respectă legislația rutieră și face colecție de sancțiuni de la agenții de la Rutieră.
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! noiembrie 13, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: aici va poposi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni americani care a copilărit la Teaca şi care va oferi bistriţenilor, alături de profesorul Academiei de muzică din Amsterdam – un recital de excepţie:
SURPRIZĂ! Foștii șefi ai Poliției Bistrițene, trimiși în judecată pentru fapte de corupție, și-ar putea afla pedeapsa înainte de Moș Nicolae noiembrie 13, 2019 - Foștii șefi ai Poliției Bistrițene și-ar putea afla pedeapsa peste exact o săptămână. Judecătorii ar putea veni cu o soluție în acest caz, după aproape 5 ani, zeci de martori audiați și aproape 50 de termene de judecată.