17.6 C
Bistrița
luni, aprilie 15, 2024

Rostul de dimineață. Duminica de Paști: Lumina va birui din nou întunericul… Hristos a înviat!

Este duminica Învierii Domnului… Duminica în care lumina a biruit întunericul iar Iisus Hristos a călcat moartea în picioare. A înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând… 

Mii de bistrițeni au asistat azi-noapte în stradă la slujba specială de Înviere, mărturisind, în șoaptă Hristos a înviat…!

„Hristos a înviat din morți…! Să ne curățim simțirile și să-l vedem pe Hristos strălucind cu neapropiata lumină a învierii.

Și, cântându-i cântece de biruință, luminat să-L auzim spunând: Bucurați-vă! Hristos a înviat din morți. Cerurile după cuviință să se veselească și pământul să se bucure.

Și să prăznuiască toată lumea cea văzută și cea nevăzută.

Căci a înviat Hristos, Veselia cea veșnică…!, se cântă în slujba specială care se oficiază în noaptea de Înviere…

Slujba de Înviere cuprinde și fragmentul Evangheliei după Matei. Apostolul descrie emoționant scena Învierii, descoperirea mormântului gol și cuvintele Îngerului: „Duceți-vă degrabă și spuneți ucenicilor Săi că S-a sculat din morți și iată va merge mai înainte de voi în Galileea; acolo îl veți vedea….

Conform tradiției, oamenii prezenți la slujba de Înviere și-au oferit lumina unul celuilalt. Acolo unde spațiul a permis – conform unui ritual străvechi – credincioșii cu preoții în frunte au înconjurat și biserica de trei ori, intonând „Hristos a înviat din morți / cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / viață dăruindu-le…

 În duminica de Paști, unii încă respectul obiceiul bunicilor: își aranjează masa de sărbătoare cu ouă roșii, pască, pâine sfințită de la biserică și o farfurie cu apă și bănuț. Tradiția spune că e bine să ne spălăm ochii, spunând Hristos a Înviat! Apoi se ia câte o linguriță de anafură, pe stomacul gol… 

Este Duminica Învierii, duminica în care Iisus Hristos a călcat moartea în picioare cu moarte…

Este duminica în care ne-am reamintit tulburătoarele cuvinte ale părintelui Steinhardt… „Numai creștin fiind mă vizitează – în pofida oricărei rațiuni – fericirea. Numai datorită creștinismului nu umblu crispat, jignit, pe străzile nocturne ale oraşului și nu ajung să fiu și eu unul dintre acele cadavre pe care le poartă apa curgătoare a vieții… Și nu mă număr printre cei care n-au înțeles încă că mai fericit este a da decât a lua…”

Gustați și vedeți cât de bun este Dumnezeu, vorba poetului străvechi… 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.