Rostul de dimineaţă: Maria şi pruncul ei, de nerecunoscut, pe străzile din Bistriţa…

Rostul de dimineaţă: Maria şi pruncul ei, de nerecunoscut, pe străzile din Bistriţa…

Ni se poate întâmpla oricând, oriunde… La doar câţiva paşi de noi, pe orice stradă din Bistriţa, ni se poate întâmpla să vedem o femeie cu un prunc în braţe. Rebegiţi de frig, în căutarea unui adăpost… Visând la ceva cald de mâncare.

Ni se poate întâmpla oricând, oriunde… Ne împiedicăm de o asemenea imagine – copie fidelă a alteia, de acum două mii de ani. Pe care o venerăm. Dar pe care nu ştim s-o recunoaştem în prezentul pe care îl respirăm zi de zi… Pentru că e incomod…

Să medităm pentru câteva clipe, la ceea ce ne scrie mai jos Valer Simion Cosma… Şi, eventual, să ni se facă ruşine…

„Apar, din loc în loc, prin marile și micile orașe, scene butaforice cu nașterea pruncului Isus. Un grăjduleț, o iesle, niște paie, ceva animale în jur, Iosif și mama Maria, cu pruncul proaspăt născut. Căruia cei 3 magi îi aduc un omagiu. Știți povestea.

Se apropiase sorocul nașterii, iar în Nazaret nu găsise pe nimeni să o primească să nască într-o casă. Așa că a născut într-un grajd, la marginea satului. După care au fugit în altă țară de furia lui Irod și au trăit pe unde au putut.

Părinții își duc copiii să vadă scena și să-și facă poze acolo, într-un gest ce îmbină catehizarea cu divertismentul. Și-apoi se duc acasă, la căldură și la viețile lor, cu bucurii și greutăți. Așteaptă Crăciunul. Mai fac o donație, o pomană, un cadou, că ăsta e spiritul Crăciunului.

Doar că, dacă deschidem un pic ochii și vedem dincolo de pojghița de ură și dispreț față de săracii fără locuințe, riscăm să găsim Marii și prunci la tot pasul… Marii nespălate, de cele mai multe ori rome, cu prunci, care cerșesc și dorm în colibe și locuințe improvizate sau dărăpănate.

Care-ți împut locuința dacă-i primești înăuntru, care nu se ridică la exigențele morale ale oamenilor de bine. Şi despre care e mai simplu să zici că se complac în situația lor. Şi că toarnă copii pe bandă rulantă pentru alocații sau pentru că nu vor să folosească contraceptive… Şi așteaptă să le crească alții copiii.

Nevinovați, desigur, până cresc mai mari și devin la fel de demni de ură și dispreț. Pentru aceleași păcate și stigme morale. Marii și prunci care caută adăpost și nu găsesc. Deși e plină țara de locuințe goale, de case care stau încuiate și se ruinează.

Marii și prunci pentru care statul nu mai pune la dispoziție locuințe sociale. Cărora le ia copiii în plasament, spre a-i da în îngrijire unor asistente maternale plătite pentru munca implicată în creșterea unui copil.

Marii și prunci pentru care – dacă ceri locuințe sociale și ajutoare financiare mai consistente din partea statului – îți sare lumea în cap și-ți spune că încurajezi parazitismul, nemunca și comunismul.

Marii și prunci pentru care nu găsești să închiriezi o locuință nici dacă oferi chiria în avans pe mai multe lumi. Pentru că ele nu sunt văzute ca niște ființe umane, ci ca niște animale impure, aducătoare de haos și disconfort.

Marii și prunci cărora poți cel mult să le dai ceva de pomană și să încerci să nu-ți mai pui problema unde dorm și ce mănâncă.

Marii și prunci ce merită bătute dacă vor să circule cu mijloacele de transport în comun. Marii și prunci despre care unii primari și funcționari spun că ar trebui să li se lege copii de grumaz și să fie dați pe gârlă. Că sunt o povară pentru comunități și un factor de disconfort.

Marii despre care se spune că ar trebui sterilizate iar copiii luați de stat, pentru ca la 18 ani să fie aruncați în stradă, să se descurce…

Crăciun fericit și jos statul social!”

Vaccinarea copiilor – obligatorie!? Se anunță amenzi uriașe pentru părinți, în anumite cazuri ianuarie 27, 2020 - Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România, chiar de la finalul lunii februarie! Autoritățile vor să țină astfel sub control bolile care pot fi prevenite prin imunizare. Se anunță amenzi astronomice, în anumite situații, pentru cei care refuză:
Se întâmplă în Bistrița: În amintirea milioanelor de victime ale Holocaustului… ianuarie 27, 2020 - Cele 6 milioane de victime care s-au stins în urma atrocităților din lagărele de concentrare nazistă Auschwitz - Birkenau vor fi comemorate mâine, la Sinagoga Bistrița. 
Aproape 900.000 de lei dați de CJ primăriilor! VEZI la ce trebuie să folosească acești bani: ianuarie 27, 2020 - Consilierii județeni vor aproba alocarea a aproape 900.000 de lei, primăriilor din județ. Acești bani vor veni în ajutorul organizării unor licitații. Iar produsele vor ajunge la școli.
Vrei să-ți păstrezi mașina cumpărată cu volan pe dreapta? Pune-ți câteva mii de euro „la ciorap””! ianuarie 27, 2020 - Unul dintre efectele brexit-ului este și interzicerea folosirii pe drumurile din România a mașinilor cu volan pe dreapta. Există o variantă de a le păstra, dar asta implică modificări aduse autoturismului. Iar costurile pot trece de 2.000 de euro.
Fotolii speciale la Oncologie, pentru mai mult confort în timpul administrării citostaticelor ianuarie 27, 2020 - Pacienții oncologici vor avea parte anul acesta de mai mult confort atunci când li se administrează citostaticele. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Bistrița vrea să achiziționeze fotolii speciale în acest sens.
Clop cu pană de păun, printre cadourile primite de președintele Klaus Iohannis anul trecut. Cât a costat: ianuarie 27, 2020 - Printre cadourile primite de președintele Klaus Iohannis anul trecut se numără o șapcă de la Donald Trump, tablouri și chiar și un clop cu pană de păun. Acesta a fost realizat de un artist din Bistrița-Năsăud. Cât a costat:
Se caută jurist pentru Camera Notarilor! Oferte deosebite, la Îndemînarea SRL și Biroul de Construcții Bistrița ianuarie 27, 2020 - Camera Notarilor Publici caută spre angajare un jurist! Posturi libere la Îndemânarea SRL, dar și la Biroul de Construcții Bistrița care angajează arhitect, proiectant, inginer geodez și asistent manager! Oferte deosebite, mai jos:
FOTO/VIDEO: Un bărbat și o femeie, prinși în flagrant cu 6 kg de cannabis ianuarie 27, 2020 - Polițiștii au organizat o acțiune de prindere în flagrant a două persoane bănuite de trafic de droguri. Mașina, în care se aflau cei doi a fost oprită în trafic. În interior, polițiștii au găsit 6 kg de cannabis. AFLĂ detalii:
Voință și ambiție: Claudia Rostaș, crescută la Centrul pentru Protecția Copilului Beclean, luptă pentru supraviețuire! ianuarie 27, 2020 - Claudia Rostaș are 28 de ani, a crescut la Casa de copii Beclean și muncește ca femeie de serviciu în Cluj. A stârnit admirația tuturor, evoluând într-un intens reality show difuzat de Kanal D. „Ești un exemplu viu de voință și încă o dată dovedești că omul simplu, plin de voință, credință și ambiție, depășește orice obstacol!”
Doi tinerei prinși, în mașină, cu pliculețe cu substanțe albe și verzi! ianuarie 27, 2020 - Polițiștii au oprit în trafic un autoturism. Doi tinerei, de 19 și 21 de ani, s-au ales cu dosare penale. Aceștia aveau asupra lor mai multe plicuțele cu subtanțe albe și verzi. Fiind suspecte a avea efect psihotrop, cazul a fost declinat structurii competente.
Aquabis: Trei localități din județ rămân fără apă potabilă astăzi ianuarie 27, 2020 - Trei localități din județ rămân fără apă potabilă astăzi, pentru câteva ore – anunță Aquabis.
MICA ROCADĂ: Curtean schimbă poziția, dar nu clădirea! De la Consiliul Județean trece la Prefectură ianuarie 27, 2020 - Liberalul Eugen Curtean și-a anunțat demisia din funcția de consilier județean. Poziția acestuia va fi preluată de liberalul Călin Sbîrciu. Curtean nu se va muta însă prea departe. Se pare că acesta va fi numit în funcția de subprefect.
EXCEPȚIONAL Un sîngeorzan se luptă să reprezinte Norvegia la Eurovision ianuarie 27, 2020 - Norvegia are șanse să fie reprezentată anul acesta la Eurovision tocmai de un român. Este vorba despre Alexandru Grindvoll, un tânăr cu origini în Sîngeorz-Băi. Se pare că mama sa s-a stabilit în Norvegia în urmă cu mai bine de două decenii.
FOTO: Cafe Noir și-a mărit bucătăria! Și meniul! Crema catalană și fructele de mare, noutățile din meniu! ianuarie 27, 2020 - Oricând ai ajunge la Cafe Noir, cafeneaua prietenoasă, plină de grupuri de prieteni, de pe strada Crinilor din Bistrița, vei găsi nu doar cafeaua excepțională a celor de la River, servită în zeci de sortimente, ci și mâncare bună, bună de tot. Pentru a face față tuturor comenzilor ( acum mâncarea se livrează și la domiciliu), bucătăria a fost mărită și adaptată noilor provocări venite din partea clienților. Mai mult, și în meniu sunt noutăți!
Cupa EHF: Gloria Bistrița – Odense Handbold 25-23 (13-12): O victorie cât toată Liga Florilor ianuarie 26, 2020 - Gloria Bistrița nu a cedat niciun centrimetru pătrat din terenul Sălii Polivalente în această seară, jucându-și până la fluierul final șansele de-a continua în Cupa EHF, chiar dacă acestea păreau mici.