Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător…

Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător…

În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase…

Custodele peşterii Tăuşoare, Crin Triandafil Theodorescu, împreună cu unul dintre prietenii săi speologi, s-a întors ieri seară dintr-o expediţie tulburătoare.

Spre centrul pământului, spre miezul peşterii Tăuşoare care ascunde încă atâtea năucitoare emoţii şi mistere…

Custodele peşterii a povestit, la capătul drumului, cum e „să te strecori prin măruntaiele pământului, ca o râmă, să expiri lung ca să poți trece pe sub un bolovan, să simți roca cum îți apasă pieptul și să te bântuie gândul că piatra aia are jumătate de kilometru înălțime, și că cea mai mică tresărire a ei ți se așează pe piept…

Fiecare metru se câştigă cu durere…

A fost o expediție de anvergură în care cei doi speologi au ajuns până în Sistemul Elevului – de departe, cel mai epuizant traseu din peșteră:

Suma denivelărilor se apropie de 700 de metri diferență altitudinală, și nici o galerie nu e bulevard. Unele sunt înguste și înalte, și mii de dinți de calcit ascuțit, săbii orizontale, printre care trebuie să-ți strecori trunchiul ca un atlet de circ.

Nu o dată casca rămâne fixată între dinții ascuțiți, îți desfaci chingile și-ți duci capul mai departe, și apoi tragi de cască să o scoți din strâmtoarea peșterii, ca o nucă prinsă într-un pumn de fier.

Alte galerii sunt doldora de roci prăbușite din tavan, sute, mii, și drumul tău e ca urcușul unei furnici printr-o grămadă de nisip, și fiecare pas e cu efort, mâinile ți se zbat în aer, deasupra capului, căutând o priză cât de mică, în timp ce tălpile se transformă în ventuze, pipăind fără să vezi o fisură sau o creastă pe care să te opintești și să urci.

Și fiecare metru se câștigă în durere. Dar acolo, la capătul drumului, acolo e continuarea peșterii. O simt. Știu de mult timp asta.

Și ne târâm aproape o sută de metri printr-o strâmtoare ironică, o galerie mare astupată până la vârf de bolovani.

De-acolo, de-acolo e filmarea.

Și acolo s-a întâmplat.

Avertismentul. Acolo l-am înțeles.

…Sunt momentele miraculoase în care peștera poate fi ascultată… Ea oftează și se întoarce pe partea cealaltă, ca un copil care să întoarce în somn…

Știu fenomenul. Uneori, peștera asta se mișcă. Îi cad pleoapele peste ochi, mormăie, sforăie, tușește. Undeva se surpă ceva. Am mai trecut prin asta de două ori…

Dar indiferent care e cauza fenomenului, el e o bună ocazie să ți se facă frig instant, în ciuda transpirației din salopetă. Și mi se face frig, și-mi îngheață transpirația pe șira spinării…”, povesteşte custodele peşterii Tăuşoare,

Ieșim, în fine, ieșim. Ne lucesc ochii, fețele ne sunt luminoase, ca icoanele bizantine… Mulțumim lui Dumnezeu pentru măreția bunătății lui. Închid poarta, mă mai închin o dată… Cui nu-i e frică acela și-a pavat drumul spre sfârșitul cel năpraznic…

Foto & Video @ Crin-Triandafil Theodorescu, custodele Peşterii Tăuşoare

Doi elevi de liceu s-au ales cu dosare penale pentru ”cadoul” de sub brad și distracția din pauză decembrie 11, 2019 - Un elev de clasa a X-a a ales o distracție mai aparte în pauza dintre ore. Iar un altul, a pus un cadou mai neobișnuit sub bradul din clasă. Amândoi s-au ales cu dosare penale. Chiar și părinții unui pici de 9 ani s-au ales cu amendă pentru ”joaca” pruncului lor.
Aquabis: Două străzi din Bistriţa rămân azi fără apă potabilă decembrie 11, 2019 - Două străzi din Bistriţa rămân azi fără apă potabilă, anunţă cei de la Aquabis. Cât durează remedierea defecţiunii:
AgroInvest – LAM – Creditul pentru agricultorii mici și mari, care au nevoie de bani pentru a cumpăra teren, animale sau utilaje agricole decembrie 11, 2019 - Dacă ești agricultor și vrei să-ți modernizezi grajdul, să crești şeptelul, parcul de maşini agricole sau poate căuți soluţii pentru finanţarea unui proiectului cu fonduri UE, deja aprobat, ori ai nevoie de surse de finanţare pentru cumpărarea materiei prime, atunci caută-i pe cei de la LAM Microcredit, în Bistrița, str. Piața Centrală, nr. 25, cu acces din strada Dornei. Au tot felul de soluții financiare pentru agricultorii sau fermierii mai mici sau mai mari!
Rostul de dimineaţă: Bătaie de joc sau neglijenţă…?!? Autorităţile locale au „uitat” să pună luminiţe peste simbolul oraşului…! decembrie 11, 2019 - Frustrare. Furie. Protest. Tristeţe. Neglijenţă...?!? Ce-a fost în mintea lor...?! L-a faultat suficient istoria. Acum îl faultează şi autorităţile locale ? Să fie o simplă coincidenţă ? O nefericită scăpare?  
Premiile municipiului Bistriţa se decernează vineri, la Palatul Culturii decembrie 10, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița” se vor decerna vineri, 13 decembrie, la Palatul Culturii din Bistriţa, în cadrul unei ceremonii festive.
După 30 de ani: Fotografii DOCUMENT şi obiecte din perioada comunistă, într-o expoziţie de excepţie, la Arhive decembrie 10, 2019 - Se împlinesc în curând 30 de ani de la Revoluţia Română. Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud organizează o expoziţie foto-documentară de excepţie.
Elevii Liceului Sanitar donează sânge pentru a salva vieți decembrie 10, 2019 - Mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Sanitar, ajutați și susținuți de profesori,  organizează în aceste zile campania „Donând dăruim o șansă la viață”. Campania  a debutat astăzi și va continua și în zilele următoare.
O elevă de clasa a V-a din Beclean, a III-a cea mai bună la Taekwondo în Europa decembrie 10, 2019 - Recent a avut loc Campionatul European de Taekwondo pentru copii. O elevă din Beclean a reușit să cucerească medalia de bronz. Ana Luiza Bindea face zilnic naveta la Bistrița pentru a se antrena.  
Bistrițeanul acuzat de țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie dezminte acuzațiile decembrie 10, 2019 - Într-un drept la replică, bistrițeanul acuzat de o conațională că ar fi dat țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie, dezminte acuzațiile, susținând că i-ar fi plătit femeii peste 50.000 de lire.
FOTO/VIDEO – Ce înseamnă 10 ani de SMURD? Peste 82.000 de solicitări și 212 persoane readuse la viață decembrie 10, 2019 - SMURD a sărbătorit astăzi 10 ani de activitate la Bistrița. În acest deceniu de funcționare, SMURD a răspuns la nu mai puțin de 82.489 de solicitări, iar medicii și paramedicii de pe echipajele de prim ajutor sau terapie intensivă mobilă au readus practic la viață 212 persoane.
Județul are un nou prefect: prim vice-președintele PNL BN, Stelian Dolha! decembrie 10, 2019 - S-ar părea că s-a luat decizia privind numirea noului prefect de Bistrița Năsăud. Funcția îi va fi dată lui Stelian Dolha, în prezent prim vice-președinte al PNL BN. Acesta s-ar afla în drum spre București pentru instruirea necesară.
În premieră, la Bistriţa: Recital extraordinar la două piane, susținut de Eduard Kunz și profesorul său, Andrei Diev decembrie 10, 2019 - Reputatul pianist Eduard Kunz revine la Sinagoga din Bistriţa, într-un recital extraordinar! În premieră pentru oraşul nostru, Eduard Kunz va fi însoţit de profesorul şi mentorul său – pianistul Andrei Diev.
Prea puțini copii! O școală se desființează! O grădiniță își schimbă programul de funcționare! decembrie 10, 2019 - Natalitatea este în scădere! Iar lucrul acesta se răsfrânge și asupra sistemului educațional. Mai exact, numărul redus de copii a dus la desființarea unei școli. Iar o grădiniță își schimbă programul de funcționare. Cheltuielile sunt prea mari pentru cei câțiva copii care stau până la sfârșitul programului.
Salvați-le mama! Doi copii vă așteaptă la Centru de Transfuzii! decembrie 10, 2019 - ASTĂZI aveți ocazia să faceți o faptă bună! Mămica a doi copii a fost diagnosticată cu leucemie. Aceștia au postat pe Facebook o rugăminte: să mergeți astăzi să donați sânge. Iar ei vă vor aștepta la Centru de Transfuzii Bistrița ca să vă mulțumească.
Rostul de dimineaţă: Maria şi pruncul ei, de nerecunoscut, pe străzile din Bistriţa… decembrie 10, 2019 - Ni se poate întâmpla oricând, oriunde… La doar câţiva paşi de noi, pe orice stradă din Bistriţa, ni se poate întâmpla să vedem o femeie cu un prunc în braţe. Rebegiţi de frig, în căutarea unui adăpost…