11.3 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

Rusalii: Astăzi se pogoară Duhul Sfânt peste toți creștinii. Tradiţii în Bistriţa-Năsăud

Este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, cunoscută drept Duminica de rusalii, Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Sfântului Duh. Este și sărbătoarea unor înfricoșătoare superstiții:

Ca în fiecare an, la 50 de zile de la Sfintele Paşti, creștinii ortodocși și greco-catolici  sărbătoresc Rusaliile.

Este ziua în care, ascultând cuvintele Sfântului Apostol Petru, aproape 3.000 de oameni s-au convertit pe loc la creştinism.

Este cea mai veche sărbătoare creştină alături de Sfintele Paşti. A fost prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli. În primele secole creştine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt şi a Înălţării lui Hristos.

În jurul anului 400, cele două sărbatori au început să fie celebrate separat.

Duminica de Rusalii – ziua în care Biserica ia fiinţă…

Apostolii mărturisesc că Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, ar fi coborât asupra lor în această zi. Au primit atunci darul și puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.

Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei 12 apostoli au început să transmită învăţătura Mântuitorului în diferite limbi. De atunci, apostolii au început să străbată lumea în lung şi-n lat, săvârşind minuni, convertindu-i pe păgâni la creştinism şi sădind credinţa în oameni simpli sau împăraţi.

De Rusalii sărbătorim așadar întemeierii Bisericii creştine. Mai ales pentru că, în aceeaşi zi, Sfântul Apostol Petru a vorbit unei mulţimi imense. Aproape 3.000 de „suflete” s-au convertit, ascultându-l, la creştinism. Ei au fost considerați cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim și nucleul Bisericii de mai târziu

De sute de ani în Bistriţa-Năsăud, de Rusalii se păstrează încă un străvechi obicei: înstruţatul boului – la Figa, dar şi la Căianu Mic.

Boul este împodobit cu o cunună de flori în formă de cruce, sătenii îşi îmbracă „cele mai faine țoale” şi pornesc dintr-un capăt al satului până la casa celui mai bun gospodar. În același timp, tinerii poartă măști şi trebuie să cutreiere pe străzi și în curțile oamenilor căutând fetele care nu sunt încă măritate.

Tot la Figa, după slujba religioasă de Rusalii, preotul însoţit de un grup de credincioși pornesc în procesiune prin sat. Se opresc mai întâi în centru, lângă o fântână pentru a sfinți apa printr-o slujbă special numită şi Aghiasma mică. Cu această apă sfinţită se stropesc grădinile, livezile şi gospodăriile, pentru ca localnicii să fie feriţit de furia naturii.

De Rusalii se sfinţesc şi ogoarele, la Figa…

De Rusalii, în tradiţia bisericească se spune că apa sfinţită şi rugăciunile preoţilor apără culturile de vremea grea, iar gheaţa şi insectele se îndepărtează de holde.

Sătenii împodobesc praporii cu minunate cununi din grâu încolțit – împletite de tinerele fecioare din sat special pentru duminica de Rusalii.

În trecut, preotul folosea pentru miri, la nunți, chiar aceste coroane din spice de grâu sfințite de Rusalii. Ele erau aşezate pe creștetul mirilor până când au apărut actualele coroniţe din metal care se folosesc astăzi.

Cununile de Rusalii, la Şieuţ…

Un spectaculos obicei care se practică în Şieuţ, de Rusalii, a fost imortalizat într-un excelent film documentar realizat de Centrul Judeţean pentru Cultură. A fost regizat şi montat de Cristian Vrăzmaş, Smaranda Mureşan (etnolog, îndrumător proiect) şi specialişti din cadrul Serviciului Cultură Tradiţională.

În tradiţia populară, Rusaliile sunt nişte fiinţe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh şi provoacă mult rău oamenilor.

Bătrânii superstiţioşi ai satelor erau convinşi că nu ai voie să mergi „la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec. Se mai credea că nu ai voie nici să te urci în arbori sau în locuri înalte, dar nici să călătoreşti departe de casă.

Nimeni nu îndrăznea să se certe în duminica de Rusalii, de spaima Ielelor care ar fi putut răpi sufletele duşmănoase. Vreme de 9 săptămâni din duminica de Rusalii, babele nu mai îndrăzneau să culeagă ierburi de leac şi descântece…

Frunzele de tei sau de nuc, binecuvântate de Rusalii

În ziua de Rusalii, creştinii merg la biserică cu frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor de foc din vechime şi semne ale coborârii Sfântului Duh.

Acestea sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor după Sfânta Liturghie. Prezenţa acestor frunze la sărbătoarea Rusaliilor simbolizează şi chipul darurilor Duhului Sfânt – daruri nenumărate, diverse şi totuşi unitare şi unificatoare.

De Rusalii, Căluşarii îi vindecă pe cei cu minţile rătăcite

O altă tradiţie specifică Rusaliilor este şi „Dansul Căluşarilor”, ca un remediu pentru starea sufletească a celor care au văzut, au fost vrăjiţi sau se tem de iele. Căluşarii merg la casele sătenilor care au probleme de sănătate sau cred că ielele le-au „pocit” minţile.

La brâu se poartă tot felul de talismane care îi protejează pe oameni de pagubă sau de necazuri „nefireşti”. Cel mai puternic talisman este realizat din frunze de pelin, boabe de usturoi şi tămâie şi se păstrează într-o punguţă roşie, care se poartă la brâu.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.