3.7 C
Bistrița
luni, decembrie 5, 2022

Să tot trăiești în Bistrița! Orașul nostru ia fața altor orașe, la trei din patru indicatori

O analiză a mai multor orașe din România a scos la iveală un lucru parcă de necrezut. Bistrița este un oraș în care calitatea vieții este în creștere. La trei dintre cele patru capitole analizate, orașul nostru este peste medie.

O analiză a 35 de orașe din România, pentru anii 2013 – 2016, a arătat că Bistrița este un oraș în plină dezvoltare, tânăr și cu viitor.

Conform Bistritabusiness, „Bistrița a fost analizată atât ca municipiu, dar și ca „zonă urbană funcțională, adică împreună cu comunele Budacu de Jos, Cetate, Livezile și Șieu-Măgheruș.

Au fost făcute analize pe patru mari capitole: demografie, locuințe, educație și turism. La trei dintre acestea, Bistrița are cele mai bune rezultate.

  1. Demografie:

Între 2013 și 2016 populația totală (după domiciliu) a României s-a diminuat cu 0,6%. Din cele 35 de orașe auditate, în 29 populația a fost în scădere. Șase orașe au înregistrat creșteri: Iași, Bistrița, Suceava, Bacău, Alba Iulia și Cluj-Napoca.

Și la vârstnici, populația peste 65 de ani era de doar 10,4 la sută, cu mult sub media la nivel de țară.

În cazul populației adulte (20-64 ani), Bistrița, cu un procent de 71,6%, stă mai bine decât media pe țară (64,7%), sau decât alte orașe: București (67,8%), Cluj-Napoca (68,8%), Timișoara (70%), Târgu Mureș (67,1%), Alba Iulia (70,7%), Baia Mare (69,7%).

În cazul populației tinere (0-19 ani), Bistrița, cu 19,3%, e iarăși înaintea unor orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Târgu Mureș, Alba Iulia, Iași, Baia Mare etc.

2. Și la capitolul Locuințe, Bistrița se situează din nou în top.  

În perioada 2013-2016, numărul de locuințe a crescut cu 1,5% la nivel național și cu 2,3% în municipiul Bistrița (2,4% dacă adăugăm și comunele limitrofe).

Suprafața medie a unei locuințe era de 51 mp, în 2016, în ideea în care la nivel de țară, media era de 47,39 mp.

3. Turism:

Deși capacitatea turistică a municipiului Bistrița a scăzut între 2013 și 2016 cu cca. 10%, activitatea turistică propriu-zisă, exprimată de numărul total de înnoptări, a crescut în aceeași perioadă cu peste 48% (+17,3% față de media națională și peste cifrele obținute de orașe precum București, Timișoara, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov).

Singurul capitol la care statistica nu ne avantajează, ca oraș, e educația/copii.

Numărul de copii cu vârste între 0-4 ani a fost în creștere în perioada analizată, comparativ cu media națională, care era în scădere. De asemenea, și gradul de inserție în creșe și grădinițe a fost tot mai mare decât la nivel național.

Singurul capitol analizat la care Bistrița stă prost este numărul de studenți locali. Creșterea numărului de studenți în Bistrița în perioada 2013-2016 este de numai 13,1%, față de creșterea medie la nivel național, de 22,7%. Diferența față de majoritatea celor 35 de orașe analizate este că Bistrița nu are o tradiție lungă în ceea ce privește învățământul universitar (startul a fost în 1997)”, mai scrie Bistrițabusiness.

Analiza a fost făcută de Comisia Europeană, cu ajutorul Insitutului Național de Statistică a României.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...