12.5 C
Bistrița
vineri, mai 27, 2022

Saci agățați în poartă, pentru gunoaiele reciclabile! Dispar aproape 800 de platforme cu containere semi-îngropate

Se schimbă schimbarea! Platformele semi-îngropate vor dispărea din peisajul rural, și din unele zone din orașe. Aproape 800 de platforme vor fi scoase din pământ, fiind înlocuite cu… saci agățați în poartă.

În județul nostru au fost amplasate 982 de platforme cu tomberoane semi-îngropate, în cadrul proiectului  „Management integrat al Deșeurilor”.

După 10 ani de la implementarea proiectului, s-a constatat că aceste platforme cu tomberoane semi-îngropate nu sunt rentabile.

Odată cu instalarea pe funcția de șef al ADI Deșeuri, fostul viceprimar al Bistriței a anunțat că dorește ELIMINAREA platformelor.

„Nu sunt deloc rentabile aceste platforme. Au fost gândite acum mulți ani, proiectul așa a fost făcut, dar asta nu înseamnă că trebuie să mergem mai departe cu ceea ce s-a făcut prost. Așteptăm să se termine perioada contractuală obligatorie, pe acest proiect finanțat cu aproape 30 de milioane de euro, și apoi vom renunța la platforme. Din 982 de platforme câte sunt în județ, vor mai rămâne 210”, a declarat, în studioul Bistrițeanul LIVE, Cristian Niculae.

Acesta a explicat că platformele care vor dispărea sunt cele din mediul rural și din zonele de case din mediul urban.

Aceste platforme au fost amplasate la mari distanțe. Ori lelea Maria nu merge cu căruciorul cu gunoiul pe nu știu ce distanță ca să arunce selectiv. Deci nu își au rostul. Și atunci, aceste platforme vom rămâne doar în zonele de blocuri. Cel puțin momentan”, a spus Niculae.

Platformele semi-îngropate vor fi înlocuite cu… saci agățați în poartă.

Vom colecta selectiv, pe patru fracții, la fiecare poartă. Deci pe lângă tomberonul galben – pentru plastic și metal, și cel negru – pentru fracția reziduală, cetățenii vor primi un sac albastru – pentru hârtie și carton și unul verde – pentru sticlă. Astfel, fiecare cetățean va avea la el acasă posibilitatea de a colecta selectiv. Mă refer la cei care stau la zonele de case”, a explicat Cristian Niculae.

Acest proiect va putea fi demarat pe la începutul lunii iulie, iar Niculae speră ca scoaterea platformelor semi-îngropate și împărțirea sacilor „înlocuitori” să se întâmple într-un timp cât mai scurt.

„Un beneficiu major al renunțării la aceste platforme este faptul că cetățenii nu vor mai putea depozita deșeuri neconforme pe lângă ele, așa că nu vor trebui igienizate zilnic. Iar zonele respective, igienizate, pot fi retransformate în locuri publice”, a mai explicat Cristian Niculae.

Întreaga emisiune în care a vorbit despre modul în care se va ocupa de managementul gunoaielor din județ, aici:

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=vI7faINBN6k” maxwidth=”900″ aspect_ratio=”16:9″ loop=”no” muted=”no” /]

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

5 moduri prin care să-ți surprinzi partenerul

Simți că rutina îți acaparează relația? Surprinde-ți partenerul cu gesturi mici, dar însemnate, care să mențină...

Cauți ansambluri de joacă outdoor și jucării de sezon pentru cei mici?! La FILEXPO găsești de toate!

Dacă ești în căutarea unor jucării de sezon pentru copii, dacă vrei să faci un cadou...

Weekend mediteraneean, pe Pietonal: scoici, calamari, pui de baltă, caracatițe, gătite de bucătari pricepuți!

Finalul acesta de săptămână vi-l puteți petrece savurând bunătăți mediteraneene și orientale. Pe Pietonalul Liviu Rebreanu...