4.6 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Săptămâna Europeană a Vaccinării va fi celebrată de mâine și la Bistrița

Săptămâna Europeană a Vaccinării va fi celebrată începând de luni, 23 aprilie, și la Bistrița, în contextul în care România se confruntă cu epidemia de rujeolă: au fost confirmate 11.036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese petrecute în perioada 2016-2018. Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și cabinetele medicilor de familie demarează o campanie:

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

Săptămâna Europeană a Vaccinării 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acțiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Tema din acest an „Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale pentru obținerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acțiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare și oamenii trebuie să se vaccineze.

Obiectivul general este de a impulsiona o acțiune mai amplă pentru vaccinare, cu un centru de atracție special pe promovarea rolului pe care fiecare îl poate avea în acest efort comun.

Organizația Mondială a Sănătății și partenerii ei au următoarele obiective specifice:

  • de a sublinia importanța vaccinării și lacunele existente în acoperirea vaccinală;
  • de a sublinia valoarea vaccinurilor și importanța investiției în eforturile naționale de vaccinare;
  • de a sublinia modurile prin care fiecare poate și trebuie să participe la progresul vaccinării.

Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate „Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

În prezent, România se confruntă cu epidemia de rujeolă.  În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11.036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului. În perioada ianuarie-aprilie 2018, în Județul Bistrița-Năsăud nu a fost semnalat nici un caz de rujeolă.

Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În perioada 23-29 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

În România, campania care celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul de Educație și Promovarea Sănătății, care va organiza activități specifice de informare în vederea diminuării  retincenței la vaccinare. Informațiile  despre vaccinare și cele cu privire la campanie pot fi găsite  pe site-ul instituției https://dspbn.bistrita.ro/  dar și pe pagina de Facebook promovarea sanatatiibn”, a mai transmis directorul DSP Bistrița-Năsăud – dr. Anca Andrițoiu.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...