SCANDAL pe Compozitorilor! Se forțează iar PUG-ul pentru 6 blocuri cu minim 6 etaje. Miza? 350 de apartamente care ar sufoca practic zona – susțin vecinii

SCANDAL pe Compozitorilor! Se forțează iar PUG-ul pentru 6 blocuri cu minim 6 etaje. Miza? 350 de apartamente care ar sufoca practic zona – susțin vecinii

Pentru a treia oară în ultimii doi ani se încearcă forțarea PUG-ului pe strada Ion Căianu din Bistrița, acolo unde Imago Invest Bistrița SRL vrea să ridice un cartier de blocuri în toată regula, într-o zonă cu case, unde regimul de înălțime stabilit prin PUG este L2, adică o înălțime maximă de P+ 2 Etaje. Dezvoltatorul vrea însă minim șase etaje și a pregătit un PUZ, care a fost dezbătut public la Primăria Bistrița, zilele trecute, dar mai pe modul “secret”, fără știrea vecinilor, care au aflat ulterior. Dezbaterea se va relua miercuri, cu participarea locatarilor din zonă.

Pe strada Ion Căianu din Bistrița, pe ruinele fostului Remat, se pregătește un nou cartier de blocuri. Intenția e veche, iar constructorul este la a treia încercare de a forța PUG-ul (Plan Urbanistic General) cu un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) care să aducă modificările care să permită ridicarea unor blocuri cu șase etaje. Primele două încercări au fost în 2019 și 2020, dar s-au soldat cu un eșec, după ce locatarii din zonă au trimis memorii Primăriei Bistrița prin care au cerut respectarea PUG-ului existent, care prevede un regim de înălțime L2, adică cel mult parter și două etaje. Zilele trecute, mai exact în 11 Februarie, ora 17.00, la Primăria Bistrița are loc dezbaterea publică la care, surprinzător, lipsește tocmai publicul. 

Înregistrarea ședinței de pe Youtube surprinde chiar la început un schimb de replici între primarul Ioan Turc și city managerul Ioan Peteleu, care se întreabă unde e “poporul”, primarul afirmând că îi este greu să creadă că n-a citit nimeni în presă despre dezbatere ( nu știm în care presă, Bistriteanul.ro, cel mai citit ziar local, nu a primit un astfel de comunicat spre publicare), iar o angajată remarcă “suntem noi și arhitecții, trebuie să obișnuim populația, nu se poate…”. 

Cert este că locatarii din zonă nu au știut de dezbaterea publică și zilele trecute au insistat pe lângă primarul Ioan Turc și au reușit să obțină reluarea dezbaterii, reprogramată pentru miercuri, 24 Februarie, ora 16.00.

Reprezentanți ai locatarilor din zonă au luat legătura cu jurnaliștii Bistrițeanul.ro și ne-au expus nemulțumirile legate de acest PUZ, care, în opinia lor, odată acceptat în formula propusă de constructor va aduce haosul în zonă, mai ales în ceea ce privește circulația, și așa strangulată de câteva străduțe private, marcate cu acces interzis, dar nu este de ignorat nici situația rețelelor de apă și canal din zonă, care abia fac față caselor (ale căror beciuri sunt inundate la fiecare ploaie mai serioasă). 

Ce propune constructorul? Pe scurt, 6 blocuri, cu “accente” P + 6 Etaje, adică 350 de apartamente

Nesatisfăcut de regimul de înălțime oferit de PUG, Imago Invest Bistrița SRL, o firmă cu sediul în Beclean, propune pentru a treia oară Primăriei Bistrița modificarea regimului de înălțime pe strada Ion Căianu din L2 în L3, printr-un Plan Urbanistic Zonal, care forțează la rându-i regimul de înălțime, care la L3 ar permite ridicarea a cel mult patru etaje.

Evident, regimul de înălțime real este mascat după o veche practică predată constructorilor chiar de cei din Serviciul Urbanism, în care o prezentare de genul S+P+2 E + M descrie la final, în teren,  un bloc pe cinci nivele.

Așadar, pe strada Ion Căianu, constructorul propune ridicarea unui ansamblu de locuințe colective cu următoarele două variante de regim de înălțime:

1. (S, D  – subsol, demisol)+ P (parter)+ 3 E (etaje) + ER (Etaj Retras – în teren etajul retras ascunde de obicei 2 nivele)

2. (S, D) + P + 4 E + ER cu accente de P + 6 E, spațiu comercial la Parter

Așadar, se va ajunge și la 7 nivele într-o zonă reglementată astăzi prin PUG cu un regim maxim de înălțime de Parter + 2 Etaje, regim pe care alți dezvoltatori, de exemplu, l-au respectat în zonă. 

La final, proiectul imobiliar va avea 350 de apartamente și minim 386 locuri de parcare (câte unul pentru fiecare apartament și minim 36 pentru spațiile comerciale).

La dezbaterea publică, arhitecții din Cluj care au elaborat acest proiect pun accentul foarte mult pe str. Ion Căianu, prezentată ca o stradă dintr-o zonă industrială, care ar permite dezvoltarea acestui proiect imobiliar fără rezerve, dar evită să vorbească despre străzile Compozitorilor și Dinu Lipatti, cu care se învecinează acest proiect și unde va fi impactul cel mai mare pentru vecini.

Ce spun localnicii de pe Compozitorilor?!

Peste 100 de familii care locuiesc în zonă, pe străzile Compozitorilor, Dinu Lipatti, Str. Darius Pop, str. Uverturii, str. Adrian Pintea, str. Muzicii, str. Corneliu Batas, str. Sergiu Celibidache, str. Corneliu Botoș și str. Constantin Brănoiu sunt hotârâte să împiedice dezvoltarea acestui proiect, anunțând o prezență record la dezbaterea publică reprogramată pentru miercuri, 24 Februarie, ora 16.00, de primarul Ioan Turc.

Principalele lor nemulțumiri sunt legate atât de regimul de înălțime propus de constructor, dar mai ales de problemele de trafic și utilități pe care le-ar aduce materializarea acestui proiect. Oamenii spun că zona este sufocată și astăzi în orele de vârf, când abia reușesc să intre de pe străzile lăturalnice în drumul principal pentru a merge la serviciu sau cu copiii, la școală. 

În dezbaterea publică, arhitectul constructorului a venit cu soluția ca locatarii din zonă să iasă în oraș pe sub pasarela din Viișoara sau către Sigmir.

“Nu e o zonă în proces de structurare, cum susține arhitectul lor. E gata construit cartierul, mai sunt destul de puține terenuri goale. Noi NU vrem să oprim dezvoltatorul să construiască blocuri. Să le facă, dar respectând regimul de înălțime al zonei, parter plus două etaje. Aici, în zonă, sunt probleme cu circulația, cu apa, cu canalizarea, cu gazul. E o zonă unde se adună apă, iar ei vor să deverseze apele într-un canal care era al primăriei, dar care este acoperit de câțiva ani, nu mai există. Insist, noi nu vrem să blocăm dezvoltatorul să construiască, dar nici nu putem sta cu mâinile în sân, să ne uităm cum ne distruge pe noi, restul oamenilor de acolo. Acolo nu au fost niciodată fabrici, cum zic ei. A fost un teren agricol și oamenii și-au tras utilitățile rând pe rând. Și s-au legat în continuare, rând pe rând, iar rețeaua, așa cum este ea, nu va duce un flux așa de mare, de 350 de apartamente. Proiectul prevede 350 de locuri de parcare, pentru fiecare apartament, dar se știe că nu sunt suficiente doar atâtea, sunt puține familii care au doar o mașină, majoritatea au două. Unde vor parca restul mașinilor? Pe străduțele din zonă, și așa înguste. Nu vreau să mă gândesc ce va însemna ieșirea spre drumul principal în orele de vârf a încă 350 de mașini, minim. Abia intrăm și ieșim acum, darămite cu încă 350 de familii care să folosim aceleași căi de acces. Dacă s-ar face sens unic, nouă nu ne rămâne decât o a doua cale de ieșire, la pasarela de lângă Sanovil. A treia, spre drumul de Centură, de care vorbea arhitectul, e doar pe hartă. Cele două străzi, Simfoniei și Sergiu Celibidache, care ar face legătura între Dinu Lipatti, Compozitorilor și Calea Clujului sunt numai pe hartă. Nu există! Miercuri vom fi în număr mare la Primăria Bistrița, să ne spunem părerea despre acest proiect. Sperăm ca noua administrație să țină cont de părerea noastră, nu să ia de bune doar argumentele constructorului care a spus cam ce a vrut el la prima dezbatere, de care noi nu am știut”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro unul dintre locatarii din zonă.

Este a treia încercare de a aduce pe masa Consiliului Local Bistrița acest proiect care prevede nici mai mult nici mai puțin decât 350 de apartamente în zona din vecinătatea Dedeman. Prima încercare a fost în 2019, a doua în 2020, iar locatarii din zonă au reușit să blocheze inițiativa de fiecare dată depunând memorii prin care cu argumentele lor au blocat intrarea PUZ pe ordinea de zi. Constructorul însă nu renunță la proiectul ansamblului rezidențial cu 350 de apartamente, o miză uriașă, și aduce din nou proiectul în discuție. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după dezbaterea publică și dacă PUZ-ul propus pe strada Ion Căianu din Bistrița va intra joi în dezbaterea consilierilor locali. O situație similară este și pe str. Grănicerilor din Bistrița, unde tot așa se încearcă forțarea regimului de înălțime al PUG spre nemulțumirea celor din zonă, care s-au trezit cu un proiect impunător de blocuri în spatele caselor.

Str. Simfoniei
Strada Simfoniei. Începe de sub pasarelă, trece pe Dinu Lipatti, iar din Compozitorilor spre str. George Enescu este de 5 luni, fiind drum privat. Această stradă trebuia să iasă în Calea Clujului
Drumul care face legătura între Dinu Lipatti și Compozitorilor
Aivci trebuia să fie drumul de legătură între str. Compozitorilor și George Enescu

FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul: