Se anunță 3 zile şi 3 nopți fantastice, într-un festival unic în România și sud-estul Europei!

Se anunță 3 zile şi 3 nopți fantastice, într-un festival unic în România și sud-estul Europei!

În perioada 20-21-22 iulie 2018 pregatiți-vă sufletește să petreceți 3 zile şi 3 nopți de neuitat la – Festivalul Celtic Transilvania – un eveniment complex, unic în România, şi chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice transilvănene, cu muzica folk, rock și metal. Este un eveniment la care poate participa întreaga familie, de la nepoți, la bunici.

În principal ne dorim prezența tinerilor, a familiilor cu copii, părinți și bunici, deoarece evenimentul a fost gândit ca o manifestare inedită pentru întreaga familie și pentru categorii largi de vârstă. Festivalul Celtic Transilvania etalează manifestări deosebite și cu o capacitate semnificativă de asimilare a informațiilor transmise în cadrul acestui eveniment, cu scop educațional. Ne propunem să aducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților și a altor civilizații antice care, între secolele VI Înainte de Hristos – IV După Hristos, au trăit în imediata apropiere a orașului nostru…”, au precizat organizatorii, subliniind că spectatorii vor avea ocazia să vadă pe viu istoria citită în cărți, dar și să afle lucruri noi și surprinzătoare.

Dacă iubești muzica folk, rock și metal, reconstituirea istorică, în special din perioada celtică a Transilvaniei, îți place să stai la cort în mijlocul naturii, urăști să asculți artiștii preferați în spații închise sau îngrădite, să stai la cozi imense, urăști să fi departe de scenă și nu poți intra în contact cu artiștii atunci FESTIVALUL CELTIC TRANSILVANIA este exact ceea ce cauți!

În fiecare dintre cele 3 seri ale festivalului veți avea parte de concerte ale unor trupe sau artiști valoroși. Doar aici poți să fi aproape de scenă sau să interacționezi cu artistul la o bere, într-un cadru natural, amical.

Mai mult, accesul la activitățile desfășurate în cadrul festivalului este gratuit, participanții vor avea parte de o tombolă la care pot caștiga premii importante, iar cei veniți din alte localități pot campa la cort în imediata vecinatate a locației, se pot caza la cabanele din satul de vacanță Băile Figa sau la multitudinea de pensiuni din zonă, vezi https://www.cazarebailefiga.ro/.

Locația festivalului a fost atent aleasă, pe platoul de vis-a-vis de Băile Figa, o zonă pitorească la margine de pădure, de unde se văd în depărtare munții care stau de strajă.

 1. Activități de reconstituire istorică
 • expoziții îmbrăcăminte celtică;
 • demonstrații de lupte 1 la 1, 2 la 2;
 • demonstrații de tir cu arcul;
 • demonstrația cavaleriei dacice;
 • demonstrații de luptă ale celților;
 • lupte de gladiatori;
 • prezentări de arme.
 • prezentare viața militară garnizoana romană
 • organizare și tactica militară romană
 • lupte între barbari și romani
 • activități artistice romane și barbare (dansuri, muzică)
 1. Activități interactive cu publicul (copii și adulți): tir cu arcul, aruncarea cu sulița, jocuri dacice, jocuri celtice, atelier de țesut la război, atelier de prelucrare a lemnului, atelier de confecționare a cămășilor din zale de fier, atelier de confecționat podoabe, atelier de fierărie.

Aceste activități vor fi susținute de către trupe de reenactment din țară și străinătate, alcătuite în principal din specialiști, arheologi și istorici, pentru o reconstituire istorică cât mai apropiată de realitate. Reconstituirile se vor desfășura pe baza informațiilor și datelor științifice provenite din cercetări.

Grupările prezente la ediția 2018 vor fi:

 1. HISTORIA RENASCITĂ (România)
 2. GETO-DACII DIN MOLDOVA (România)
 3. AMICII MUZEULUI (România)
 4. TERRA CELTICA (Polonia)
 5. LATEN ART (Cehia)
 6. CASTRVM NOVIS (România)
 7. OMNIS BARBARIA (România)
 8. VIRTUS ANTIQUA (România)

Pe lângă activitățile demonstrative și interactive în ediția a V-a un loc important îl ocupă și activitățile concertistice grupate pe genuri muzicale (folk, celtică și rock), activități cărora li se vor aloca câteva ore în fiecare seară a festivalului.

Concertele vor fi susținute de artiști în vogă ai genurilor alese, atât din România cât și din străinătate, invitați pe criterii valorice, nu comerciale.

Din numeroasele solicitari de la diverse trupe și artiști, atât din România cât și din străinătate, am ales câteva conform unor criterii valorice și pe baza preferinței publicului.

Artiștii aleși să concerteze la ediția a V-a, 2018, sunt:

 1. IRDORATH ( Belarus) – fantasy folk – una dintre trupele în vogă în Europa fiind invitați permanenți la marile festivaluri de profil
 2. ALTAR OF OBLIVION (Danemarca) – maeștrii danezi ai genului epic doom metal
 3. PLEMYA (Belarus) – experimental etno metal – trupa descoperită și lansată de către noi la ediția 2017 a festivalului celtic, în prezent cea mai în vogă trupa pe segmentul genului
 4. VRANI VOLOSA (Bulgaria) – cea mai titrată trupă din Europa a genului pagan metal
 5. SELFISH MURPHY (România) – celtic punk. Trupa romanească care dă lecții de muzică celtică chiar și irlandezilor. Se vede acest lucru din calendarul încărcat al turneelor europene susținute în fiecare an
 6. BEAUTY AND THE RAT (România) – alternative/grunge
 7. ERA DIVINA (România) – simfonic metal
 8. AETHER (Polonia) – melodic death metal – trupa descoperită și lansată de către noi la ediția 2017 a festivalului
 9. HTETHEMETH (România) – experimental metal – cea mai originală trupă din România, a reprezentat țara noastră la vestitul festival Wacken din Germania
 10. ZNICH ( Belarus) – folk metal – o trupă cu peste 20 de ani vechime, maeștrii folk metalului din Belarus
 11. HAMYRIS (Romania) – melodic death metal-trupa descoperită și lansată în 2016 la festivalul celtic
 12. SYN ZE SASE TRI (România) – simfonic black metal – cea mai titrată trupă a genului din România. Pe ultimul lor album au fost invitate să cânte cele mai mari nume ale scenei rock din România, Nicu Covaci, Kempes, Aura etc

13. CORBU (România) – etno rock

14. OPEN ACCES (Polonia) – simfonic folk metal

15. NIBURTA (Ungaria) – folk core metal – Cea mai titrată trupă a genului din Ungaria

16. HOK-KEY  (Belarus) – folk metal – alături de Znich sunt considerați părinții folk metalului din țara lor

17. ANDREW MCGUINNES (Irlanda) – irish folk rock – politician și rocker și același timp a fost primarul orașului Kilkenny și unul dintre cei mai înfocați promoteri ai României în străinătate. Andrew va fi la a 4 –a lui prezență în cadrul festivalului celtic

18. HIRAETH (România) – melodic death metal

19. THERMAL FAULT (România) – heavy metal

20. ADAIRIA (România) – simfonic/opera metal – Proiect al prim sopranei Operei Române din Cluj, Veronica Fizeșan. Aceasta va pregăti special pentru festivalul celtic câteva bijuterii ale genului metal într-o altă manieră interpretativă

21. CELTIC FAIRIES (România) – lied/opera/rock/metal – un proiect care a luat naștere la inițiativa noastră și va fi o surpriză pentru public. Proiectul este un duet între Veronica Fizeșan soprana a operei din Cluj și Gina, membră a Asociației Celtic Transilvania și vocalistă în trupa black metal Ethernus

22. AN THEOS (România) – folk metal – pionierii genului în România

23. SYMPHRESS (România) – progresiv rock

24. GAV (Romania) – heavy metal-Trupa tânără din Cluj descoperită și susținută de către Celtic Transilvania

25. TENEBRES (România) – black/gothic metal

26. AEON SUN (România) – Gothic/Black metal

În cadrul festivalului vor fi organizate standuri cu produse de artizanat la care vor fi invitați artizani și meșteșugari populari să își expuna/vândă creațiile, standuri cu produse tradiționale alimentare, standuri cu produse ale sponsorilor, standuri informative, produse merchandise ale trupelor participante, produse de artă de diverse tipuri, produse rock fashion, cd-uri, vinyl-uri etc.

Publicul participant la festival va avea la dispoziție o mulțime de posibilități de distracție. Pe lângă concertele rock și porția mare de istorie primite la pachet, aceștia se vor putea relaxa la Băile Figa care se află vizavi de locația noastră.

În acest sens Primăria Beclean a făcut o concesie publicului oferind tuturor participanților câte o oră acces gratuit la Băile Figa, doar pe bază de documente de identitate. Cei care vor să petreacă mai mult timp vor trebui să achite contravaloarea unui bilet de acces.

O altă modalitate plăcută de petrecere a timpului în perioada festivalului la dispoziția publicului este o partidă de călărie în incinta Hergheliei Beclean care este la câteva minute de locație.

De asemenea, Becleanul este fosta reședință și proprietate a familiei nobiliare maghiare Bethlen și pot fi vizitate fostele castele ale familiei sau cimitirul acestora.

Festivalul este organizat de Asociatia Celtic Transilvania în parteneriat și cu sprijinul esențial al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Beclean.

Bistrița-Năsăud și-a tras bariere umane! Cum au ajuns polițiștii să ne spună când vine trenul august 3, 2020 - Finalul de săptămână cu vreme caldă i-a determinat pe bistrițeni să dea o fugă până la munte. Toate bune și frumoase până s-au pornit la drum. Cozile de mașini s-au întins pe câțiva kilometri buni din cauza căilor ferate, care trec strada ca nebunele, la care trebuie să oprești și să te asiguri. Soluția găsită de cei responsabili e demnă de tot râsul. Au inlocuit barierele cu semafoare umane!
Aproape 2.000 de euro! Atât încasau fără drept un bărbat și două femei sub formă de indemnizație august 3, 2020 - Polițiștii au dat peste încă trei persoane care au falsificat documente pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Printre ele se numără și un bărbat. Se pare că fiecare încasa lunar aproape 2.000 de euro, fără a avea dreptul.
Un constructor abonat la bani publici, SRL-ul CJ-ului și un transportator au pus mâna pe întreținerea drumurilor august 3, 2020 - Consiliul Județean a scos la licitație întreținerea drumurilor județenele pe timp de vară pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului variază între 14 și 15 milioane de lei. Pe contract au pus mâna un constructor abonat la fonduri publice, unul dintre SRL-urile Consiliului Județean și un...transportator.
FOTO/VIDEO: BMW în flăcări lângă mănăstirea din Strâmba august 3, 2020 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu în Strâmba. Un BMW a fost cuprins de flăcări chiar lângă mănăstire. Nu au fost anunțate victime.
Vin cei dragi acasă din străinătate? VEZI lista actualizată a țărilor pentru care vei intra în carantină: august 3, 2020 - Luna august e luna preferată a concediilor, iar cei dragi vin acasă din străinătate. Astăzi a intrat în vigoare noua listă cu țările din care cei care se întorc acasă vor fi nevoiți să intre în carantină pentru 14 zile. 
NOI locuri de muncă, în BN: Se caută pizzeri, instalatori, ingineri, conducători auto categoria C și CE august 3, 2020 - Angajatorii din Bistrița-Năsăud oferă noi locuri de muncă și în această săptămână. Se caută operatori cabluri electrice, ingineri, pizzeri, sudori, instalatori, consultanți vânzări Electro / IT în Bistrița, Beclean și Năsăud!
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive și 10 persoane vindecate august 3, 2020 - Avem 889 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore trei bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de infecție.
EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor august 3, 2020 - Am 22 de ani de presă și fix când credeam că le-am trăit pe toate, vine campania electorală pentru locale și am parte de experiențe noi, inedite. Obrăznicia unor candidați cu pretenții de politicieni și cu aspirații la fotoliul de primar întrece orice limite. Am ajuns să trăiesc ziua în care politicianul să-ți pună condiții cu ce invitat vine și cu care nu în emisiune, să facă figuri la moderatori. Mai urmează să ne spună și ce întrebări avem voie să le punem și apoi chiar pot spune că le-am trăit pe toate.
Cum va arăta parcarea de pe Bistricioarei, ce promite să rezolve problema locurilor de parcare din centru august 3, 2020 - Cu siguranță zona care „suferă” cel mai mult din cauza lipsei locurilor de parcare este centrul istoric. O parcare supraetajată, prima de acest fel din Bistrița, se pregătește pe strada Bistricioarei. Cum va arăta:
EXCELENT! Un fizician din Beclean a primit 150.000 de euro de la Comisia Europeană pentru cercetare august 3, 2020 - Mihai Miron este unul dintre cei doi români care au primit granturi de 150.000 de euro de la Comisia Europeană, pentru cercetare. Acesta își desfășoară activitatea în Franța.
OPINII: Cât de proastă este școala românească? Care ar fi principala problemă de remediat… august 3, 2020 - „Credeți că cineva intenționează să se ajungă la concluzia că școala românească este (cea mai) proastă?”, se întreba recent profesoara Monica Halaszi. Unul dintre elevii străluciți ai Bistriței – Sergiu Petrușca – acum student în Marea Britanie, la Cambridge, i-a oferit un răspuns memorabil:
Aquabis: Străzi din Sângeorz-Băi și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi august 3, 2020 - Câteva străzi din Sângeorz-Băi rămân fără apă potabilă astăzi, 3 august 2020, anunță Aquabis:
ORA XII a sosit…: Cârtița august 3, 2020 - Motto: "Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier" - Marin Moraru Lumea s-a săturat de politică. Principiile care separă doctrinele nu mai există decât în cărți, iar de aici s-a declanșat confuzia printre alegători. Adevărul este că subvenționarea activității partidelor lasă loc de manevre făcute din pix, că doar n-au pus oamenii un ginecolog la agricultură sau un tractorist la sănătate. Politicienii i-au pus.
Campanie electorală cu măști și mănuși! AFLĂ detalii: august 2, 2020 - Campania electorală și alegerile locale bat la ușă! Pentru că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, PNL a elaborat un ghid sanitar care va trebui respectat. Una dintre măsuri prevede purtarea obligatorie a măștilor de protecție și a mănușilor. VEZI ce alte măsuri au fost luate:
FOTO: Profesoara Paraschiva Borș din Maieru, la ultra-maratonul care străbate România…! august 2, 2020 - La cei 55 de ani ai săi, profesoara Paraschiva Borș a decis că merită să alerge dintr-un capăt în altul al României! Ea participă în aceste zile la un ultra-maraton care a început în cel mai vestic punct al țării și se sfârșește în punctul cel mai estic – plaja Sulina!
Valentin Grapini: Vom avea la Rodna cea mai frumoasă și utilă bază sportivă dintr-o zonă rurală august 2, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună și lucrările pentru care se lucrează în acest moment. Unul dintre cele mai importante proiecte din Rodna este „Baza sportivă”, care a intrat în linie dreaptă odată cu obținerea avizelor de finanțare de la Compania Națională de Investiții.
Ai lucruri în casă, în stare bună, pe care nu le mai folosești? Donează-le pentru Târgul Caritabil și oferă-i Alessiei o șansă la viață: august 2, 2020 - Mobilizare impresionantă a mămicilor din întreaga țară, și nu numai, pentru a ajuta copiii care suferă de SMA 1. În weekend-ul 15 - 16 august se va organiza și la Bistrița un târg caritabil pentru o prințesă de un an și trei luni. DONEAZĂ lucrurile bune pe care nu le mai folosești. AFLĂ detalii despre cum te poți implica și chiar câștiga:
FOTO: GRAV accident la ieșirea din Sângeorz Băi! Cinci victime, printre care doi copii, au ajuns la spital august 2, 2020 - Un accient rutier grav a avut loc în jurul amiezii la ieșirea din localitatea Sângeorz Băi. Trei mașini au fost implicate în accident. În urma impactului un autoturism s-a răsturnat. Cinci persoane, printre care doi copii, au ajuns la spital.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, 10 persoane vindecate și 4 decese. 20 de bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 2, 2020 - Avem 886 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de infecție.
EDUCAȚIE: E vremea să-i încurajăm pe copiii noștri să aleagă școlile profesionale: Să învețe o meserie august 2, 2020 - Se va încheia în curând cea de-a doua etapă de înscriere în școlile profesionale. În Bistrița-Năsăud au rămas libere peste 530 de locuri. „Meseria ar trebui să fie într-adevăr o brățară de aur. Haideți să ne întoarcem la adevăratele valori, să nu ne mai fie rușine să muncim. Să-i încurajăm pe copiii noștri să învețe o meserie...”
FACEBOOK POLICE: Săriți, s-au furat cuvintele din dicționar… august 2, 2020 - Nici n-a început bine campania electorală că s-a încins o luptă pe cinste între candidați. Încă nu s-a ajuns la faza pe idei și proiecte, deocamdată asistăm la campionatul local de aruncat lături. Pe alocuri, încăierarea capătă accente comice… De departe avem parte de cea mai interesantă și colorată campanie pentru Primăria Bistrița din ultimii...
Rostul de dimineață: O ființă stranie, în Schullerwald…! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap… august 2, 2020 - Ce mai ființă stranie, în Schullerwald...! Ce figură bizară și uimitoare ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute...! Care nu se îndură (încă!) să ne tragă o copită în cap... Și nici să ne judece sau să ne ciopârțească – așa cum am merita cu vârf și îndesat...
OPINII: Administrația, “coana mare” fără mentalitate europeană august 2, 2020 - De multe ori m-am întrebat de ce în România lucrurile merg așa cum merg: greoi, cu multă birocrație, cu termene foarte lungi de răspuns la o simplă cerere adresată instituțiilor. De ce? De ce nu facem lucrurile așa cum știm că trebuie făcute pentru a avea sentimentul că trăim într-o țară căreia îi aparținem?! În ultimele decade am observat o radicalizare a populației României care a dus la scindarea acesteia în două tabere. Această scindare s-a produs pe nesimțite, chiar sub ochii noștri. Fără să ne dăm seama, am ajuns combatanți în războiul româno-român. 
Aproape 25 de milioane de lei pentru pagubele produse de inundații în județul Bistrița-Năsăud! august 1, 2020 - Județul nostru a fost, în luna iunie, sub coduri portocalii și roșii de ploi și inundații. Zeci de localități au fost afectate. Guvernul a alocat aproape 25 de milioane de lei pentru localitățile afectate. VEZI repartizarea sumelor:
Valentin Grapini: Străzi noi și cimitir nou în Rodna august 1, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună care se datorează viiturilor care au lovit comuna în luna iunie. Edilul spune că în Rodna mai sunt și alte lucrări pentru care se lucrează în acest moment.
O nouă obligație, pentru primari: „E absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus” august 1, 2020 - Primarii din Bistrița-Năsăud se vor trezi cu o nouă obligație în fișa de post. „Este absolut necesar să deschidem școlile. Să învățăm să ne obișnuim cu acest virus. Să nu ne mai panicăm prea mult. Să păstrăm un echilibru, să păstrăm normele sanitare, să purtăm mască...”
Bistrița-Năsăud: 19 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate august 1, 2020 - Avem 876 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 19 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.225 de cazuri noi de infecție.
Patru persoane reținute pentru 30 de zile, dintre cei care ar fi introdus ilegal arme letale în țară august 1, 2020 - Polițiștii au descins jos la domiciliile a șapte persoane din Bistrița-Năsăud și Maramureș. Acestea sunt bănuite că timp de patru ani au introdus ilegal arme letale în țară. În urma perchezițiilor au fost ridicate 22 de arme, peste 1.000 de cartușe și sute de componente arme. Instanța i-a reținut pentru 30 de zile pe patru dintre suspecți. VEZI ce pedepse au primit ceilalți suspecți:
Motocicleta galbenă, din nou pe pistă! Sorin Pop țintește, ca întotdeauna, la podium! august 1, 2020 - A treia etapă a Moto RC se desfășoară în acest weekend la Adâncata. Bineînțeles, motocicleta galbenă nu lipsește de pe pistă. Iar Sorin Pop, ca de fiecare dată, țintește la podium.
VIDEO Spectacol în Parcul Național Călimani: Ce soluție a găsit un ursuleț „chinuit” de mâncărimi august 1, 2020 - Un ursuleț care-și face veacul în Parcul Național Călimani a găsit o soluție pentru mâncărimile de pe spate. Acesta s-a scărpinat de zor de un copac, întreaga scenă fiind surprinsă de camerele de monitorizare ale parcului.