21.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

Se surpă zidul Cetății Bistrița! CE soluție a găsit Primăria:

Din zidul vechi al Cetății Bistrița au început să cadă pietre. Cetățenii au făcut sesizări pe City Health, angajații primăriei au venit la fața locului și au făcut verificări. S-a găsit o… soluție provizorie.

Odată cu aplicația CityHealth funcțională și pe municipiul Bistrița, tot mai mulți cetățeni semnalează neregulile din oraș. Încă de la începutul anului, au apărut sesizări privind starea de degradare a zidurilor cetății.

Ultima postare de acest gen a fost în 11 martie.

Totuși, zilele trecute, în anumite zone ale zidului, au fost amplasate plase și stâlpi din metal.

”Cei de la Monumente Istorice din cadrul Primăriei Bistrița ne-au trimis o listă cu zonele în care există pericol ca din zid să cadă bucăți. Așa că am decis să punem țeavă și plasă ca să evităm vreo nenorocire. Dar a fost solicitarea lor. Am amplasat deja acest tip de plase pe strada Ecaterina Teodoroiu și pe o porțiune din strada Dogarilor. Iar luni vom continua și cu celelalte zone indicate”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful DSP Bistrița, Ioan Crețiu.

Cei ce au văzut aceste plase montate au acuzat municipalitatea că și-a dat avizul pentru „o oroare”:

Iaca, așa înțelege Primăria noastră dragă, conservarea și punerea în valoare a vestigiilor istorice ale urbei noastre! Știe cineva cine a avut ideea asta măreață pentru protecția porțiunilor încă existente din vechiul zid al cetății Bistritz? Știe cineva dacă pentru oroarea asta comisia aia pentru conservarea și protecția monumentelor istorice a dat aviz favorabil? Și dacă a dat aviz favorabil, de ce l-au dat? Asta era singura soluție, nu se găseau altele pentru consolidare și restaurare? Mama lor de specialiști și idei mărețe”, a scris Camelia Ilișuan pe Facebook.

Arhitectul-șef din cadrul Primăriei Bistrița a explicat că aceasta este o măsură provizorie.

„În urma numeroaselor sesizări făcute pe City Health, colegii mei au mers în teren și au identificat zonele în care există riscul ca din zid să cadă bucăți de piatră. În luna ianuarie s-a făcut o solicitare către Direcția de Servicii Publice ca să se găsească o soluție pentru a preveni surparea zidurilor și să nu aibă loc incidente nefericite.

Aceasta este o soluție provizorie pe care am luat-o. Am avut un proiect depus pentru reabilitarea și punerea în valoare a întregii Cetăți a Bistriței. De pe Bulevardul Republicii până pe Dogarilor și Kogălniceanu. Am vrut să atragem fonduri europene, dar proiectul nu a fost eligibil. Așa că aceste plase sunt provizorii, până când colegii mei vor identifica o sursă de finanțare pentru restaurarea zidurilor Cetății”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Monica Pop.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...