11 C
Bistrița
miercuri, octombrie 4, 2023

VIDEO: Sfaturi importante despre conjunctivita alergică sau bacteriană. Dr. Florin Pop, despre singurele medicamente care pot fi administrate fără sfatul medicului

Medicul oftalmolog Florin Pop a explicat în emisiunea „Medicină pe limba ta” cum pot fi prevenite conjunctivitele – una dintre afecțiunile des întâlnite în sezonul estival.

Conjunctivita este inflamația acelei foiței subțiri care învelește ochiul.  Inflamația conjunctivei poate fi de mai multe tipuri, în funcție de factorii care determină această inflamație.

Mai ales acum, când ne referim la conjunctivitele din timpul verii, vorbim de două categorii de infecții. În primul rând sunt conjunctivitele alergice, în plin sezon în această perioadă. Pacienții sunt în general persoane care se știu cu probleme de alergie. Iar cei care sunt deja la al doilea sau al treilea sezon al acestor tipuri de patologii știu că trebuie început tratamentul cu antialergice înainte de perioada de înflorire a alergenilor.

Pentru conjunctivita alergică se folosește un tratament etapizat”, a mai explicat dr. Florin Pop.

Se tratează faza acută a alergiei, când se folosesc anumite picături care să oprească rapid inflamația generată de alegie la nivelul suprafaței oculare. Tratamentul trebuie dublat și continuat cu medicamente care scad reactivitatea mucoasei conjunctivale la alergenul care – oricât de mult ar încerca pacientul să-l evite, nu reușește întotdeauna.

Acest tip de tratament trebuie urmat pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Pacienții se prezintă cu senzații neplăcute de mâncărimi intense la nivelul conjunctivelor. Între simpotome se regăsesc și ochi roșii sau secreția lacrimală abundentă.

Din păcate, atunci când pacientul ajunge la mâncărime, ducând mai des mâna la ochi – nu totdeauna curată – peste conjunctivita alergică se suprapune și una bacteriană. Conjunctivita bacteriană trebuie tratată și cu antibiotic – a explicat dr. Florin Pop.

Foarte important este ca pacienții să nu recurgă la auto-medicație, mai ales în ceea ce privește antibioticele.

Pentru că – dacă ritmul sau durata de administrare nu este una potrivită – se ajunge la selectarea unor germeni care devin în timp rezistenți la antibioticele uzuale. În cazuri în care într-adevăr avem nevoie rapid de un atibiotic care să ajute la controlul infecției, ne trezim în ipostaza de a recurge la antibiotice din ce în ce mai puternice.

Recomand pacienților singurele picături pe care și le pot administra fără sfatul medicului – cele cu lacrimi artificiale. Acestea se și eliberează în farmacii fără prescripție medicală. Dacă simptomele nu se retrag după o zi – maxim două de tratament cu lacrimi artificiale – atunci este nevoie de consultul și sfatul unui medic”, a subliniat dr. Florin Pop.

O altă categorie des întâlnită: conjunctivita preluată din piscine și bazine de înot.

Pentru a evita acest tip de conjunctivită – bine ar fi să purtăm ochelari atunci când înotăm. Dacă nu purtăm ochelari, trebuie să ne spălăm mâinile și fața imediat ce ieșim din piscină. Să încercăm să ne atingem ochii cu mâinile cât mai rar. Să existe o igienă strictă și riguroasă a mâinilor dar și a obiectelor de igienă personală. Astfel, reducem simțitor riscul de a ne alege cu o conjuctivită, a mai explicat dr. Florin Pop.

Alte detalii despre fotofobie, complicații ale conjunctivitei sau inflamația de cornee – aflați urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat caută analist cumpărări, electrician, gestionar și operatori. Locuri de muncă, disponibile și la Kreativ Metal, Fan Courier, Transmixt, Sanovil

Rombat are nevoie de Analist cumpărări, gestionar și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Leoni, Kreativ Metal, Clinica Sanovil, Stewo Năsăud, Electroplast, Fan Courier sau MasterFoam. Oferta completă - mai jos:

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...