19.8 C
Bistrița
luni, iunie 9, 2025

Și-au unit forțele și au reușit! Brânza frământată în inima stațiunii balneare Sîngeorz-Băi a devenit produs tradițional

Mai mulți producători din Sîngeorz-Băi și-au unit forțele și au reușit să obțină un produs tradițional atestat. Demersurile s-au întins pe doi ani, însă brânza lor frământată a reușit să devină oficial produs tradițional.

Orașul-stațiune Sîngeorz-Băi are primul produs tradițional atestat. Anunțul a fost făcut chiar de către primarul Traian Ogâgău, eforturile fiind ale Cooperativei Agricole, care după mai bine de doi ani a reușit să obțină acest atestat pentru brânza frământată.

„Au înțeles de la bun început că acesta este viitorul și au investit din subvenții în dezvoltare! Țin să felicit Cooperativa Agricolă din orașul Sîngeorz-Băi pentru acest atestat! Iată că după doi ani de muncă, investiție, drumuri și nervi de oțel avem primul produs tradițional atestat. În curând veți putea achiziționa prima brânză etichetată și produsă în condiții optime”, a precizat primarul Traian Ogâgău, într-o postare pe Facebook.

Brânza frământată de Sîngeorz-Băi apare în înscrisuri încă din 1770, iar laptele din care se face aceasta provine de la vite care pasc la o altitudine de 1.800 de metri, în apropierea Munților Rodnei. Preparatul se pregătește la stână, de către cioban și este ținut în bărbânță.

Pentru a îndeplini condițiile unui produs tradițional, alimentele trebuie să fie realizate după o rețetă tradițională, să fie fabricate pe teritoriul țării, cu materii prime locale sau să nu aibă în compoziție aditivi alimentari. De asemenea, acesta trebuie să se distingă de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

În curs de atestare sunt și cârnații din Poiana Ilvei, care se prelucrează manual și se afumă în lemn de prun.

Foto: Mediafax

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la ROMBAT, STEWO Năsăud, RCB Electro, Aquabis. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Năsăud angajează Asistent manager, Controlor calitate și Inginer Calitate. RCB Electro  caută Manipulant mărfuri, Derulatorist și Stivuitorist. ROMBAT are nevoie de Operatori Producție și Maistru Producție. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Aquabis, BistriVet, ITALTextil Sărata și Clinica SANOVIL. Oferta completă, mai jos:

O vorbă înțeleaptă spune că omul gospodar își face iarna car și vara sanie

MATEROM AUTOMOTIVE - Service Autorizat Mercedes-Benz în Bistrița, lansează o ofertă special dedicată posesorilor de automobile Mercedes-Benz care doresc să se pregătească din timp pentru sezonul rece!

SERGIANA, recunoscută internațional cu Trofeul de Onoare și 8 medalii de aur în Frankfurt, la IFFA 2025

SERGIANA a fost distinsă cu 8 medalii de aur, una de argint și una de bronz...