Spectaculosul castel de la Posmuș va fi ca nou cel mai devreme în 2021

0
3581

Cei care vor să admire castelul de la Posmuș al conților Teleki vor trebui să aștepte până în 2021. Firma care va câștiga licitația organizată de Consiliul Județean va pune mâna pe 15,7 milioane de lei și va avea la dispoziție trei ani să îi dea o față nouă castelului.

Castelul de la Posmuș se pregătește de reabilitare. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a organizat deja o licitație publică în acest sens, la finalul lunii trecute. Firma care va câștiga licitația pentru studii, documentații, avize și lucrările efective va pune mâna pe 15,7 milioane de lei.

Lucrările vor include consolidarea fundațiilor, zidurilor, planșeelor, bolților și șarpantelor, dar și intervenții de eliminare a umidității, înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora și schimbarea instalațiilor electrice, sanitare și termice.

Practic, pe fostul domeniu al conților Teleki va fi amenajat un spațiu pentru expoziții, concerte și alte evenimente culturale. Firma câștigătoare va avea la dispoziție trei ani să finalizeze lucrările. Dacă rezultatele licitației vor fi contestate, termenul s-ar putea prelungi.

În corpul 1 vor fi amenajate o recepție și un spațiu de informare, spații de expunere, în corpul 2 ateliere și spații expoziționale, o bibliotecă și o sală de expunere de carte veche.

În corpul 3 vor fi spații pentru conferințe și expoziție și o zonă pentru depozitare. În corpul 4 va fi amenajată o sală cu 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane, iar în corpul 5 ateliere și spații de expunere.