Superstiții, vrăji și farmece în Ajun de Bobotează

Superstiții, vrăji și farmece în Ajun de Bobotează

În ajun de Bobotează – zi de mare sărbătoare și post negru în satele din Bistrița-Năsăud – superstițiile își făceau de cap. Era prilejul perfect pentru vrăji şi descântece la adresa fetelor fără noroc. Era o adevărată obsesie pentru curăţenia morală şi trupească. Se credea este o noapte magică în care pricolicii şi alte duhuri rele dădeau iama prin sat.

Noaptea dinainte de Bobotează (5 spre 6 ianuarie) era considerată o noapte de mare taină, în care animalele din grajduri vorbesc între ele despre vechi comori ascunse! E zi de post negru, iar cine reuşește să nu mănânce şi să nu bea nimic toată ziua, are parte de sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu tot anul.

În ajun de Bobotează, tricolicii se transformă la miezul nopţii în porci, scroafe sau cai. Încep să bată din fălci, urlă şi atacă oamenii şi animalele. „Dacă vrei să-i loveşti, fie cu parul, fie cu săcurea, niciodată nu-i nimereşti, deci nu le poţi face absolut nemica…”, povestea învăţătorul Ion Barna din Maieru.

Transformarea ţine până la cântatul cocoşilor, când respectivul iarăşi devine om ca toţi oamenii. El însă nu ştie absolut nemica. Se pot însă cunoaşte, căci corpul lor prezintă zgârieturi, lovituri, atât la faţă, cât şi la mâini, picioare, spate…”, relatează învăţătorul. Unul dintre cunoscuţii săi a şi surprins la scăldat o femeie din sat care avea coadă de tricolici şi care, după asemenea zile magice, rămânea cu lovituri şi zgârieturi pe faţă. Omul era convins că femeia este tricolici. „Eu cred că femeia, pe care o cunosc personal, poate fi eventual epileptică…”, conchide Ion Barna.

Pentru a se apăra de asemenea spirite rele, localnicii obişnuiau să se ungă cu usturoi la pinteni şi pe frunte, după care, „cu un căţăl de usturoi fac semnul crucii pe uşa grajdurilor, a oblonului şi a ferestrelor… Să mai înconjură de către un copil nevinovat casa şi grajdurile de trei ori cu tămâie aprinsă. Tămâia trebuie să fi fost sfinţită înainte de preot…” 

Hâzii din Chintelnic

An de an, în 5 ianuarie, în Ajun de Bobotează, zeci de localnici din satul Chintelnic îmbracă cele mai urâte haine pe care le au în dulap. Ei își acoperă chipul cu măști îngrozitoare și pornesc la colindat, încercând să alunge spiritele rele.

Hâzii, cum sunt numiți mascații de ocazie, vizitează fiecare casă din sat. Culmea, sunt primiți cu prăjituri și băuturi, în ciuda gălăgiei și a faptului că își iau peste picior gazdele.

Etnologii spun că acest obicei este păstrat în micuța localitate situată la doar 20 de minute de Bistrița de peste 500 de ani, schimbându-se de la un an la altul doar costumațiile. Localnicii susțin că acesta este unul dintre puținele obiceiuri din zonă care a trecut testul timpului și este respectat cu sfințenie an de an.

În pielea goală – în apele curgătoare ale satului, în Ajun de Bobotează

Pe Valea Ţibleşului, cu deosebire în satele din amonte, mentalitatea magică pe care a constatat-o Ion Barna la Maieru, prin anii ’30 a avut o viaţă mai lungă. Ea este consemnată mult mai târziu de Marius Dan Drăgoi, într-o culegere de folclor. Și aici se practica scăldatul fetelor la râu, în ajun de Bobotează sau dimineaţa, foarte devreme. Pentru că acum se credea că „toate apele sunt ca Iordanul”.

Şi la Târlişua, ca şi în multe alte sate din zonă, în noaptea Bobotezei se obişnuia ca fetele şi băieţii necăsătoriţi să se arunce goi de trei ori în râu. Măriuţa Bolbos (45 ani) ne povesteşte cum a procedat ea cât a fost fată: „M-am scăldat şi io în noaptea Bobotezei de câteva ori, cât am fost fată. Zîua ne duceam câteva fete şî ne căutam aşă un loc mai ferit, ne făceam gaură în gheaţă şi cărare prin omăt, apoi după miezu’ nopţii ne dezbrăcam acasă de tăte hainele, ne luam numa’ sumanu’ pă noi şî nişte cizme în picioare, apoi ne despleteam de păr şî aşă meream fuga şî ne ţâpam de tri ori în apă. Tăt mă mir cum de nu ne era frig…

La Șieuț se furau porțile, în ajun de Bobotează

Era mai mare rușinea pentru gospodarii din Șieuț sau Ardan ca, în ajun de Bobotează, să se trezească fără poartă la casă sau cu poarta furată! Pentru că aceasta simboliza bunăstarea, iar cine pățea o asemenea grozăvie rămânea de poveste multă vreme în sat…

Bătrânii din sat susțin că poarta se fură „ca să rămâie fata dezgrădită” sau ca să fie gospodăria făcută de rușine. Unii dintre hoți încearcau să transmită adevărate „reproșuri” fetelor nemăritate. Se fura poarta pentru că fata a fost leneșă, pentru că a refuzat vreun băiat din ceata hoților. Sau pentru că și-a servit colindătorii de Crăciun cu apă și suc, în loc să le ofere ceva tărie mai aleasă.

Gospodarii își așteptau „hoții” chiar în prag. Între ei se încingea un adevărat recital de poezioare tematice: „Gazdă mare, gazdă mare / Noi venim din depărtare / C-am auzit de la Împărat / C-ai fete de măritat! / Și să nu zici că nu ai / Că-s de 20 de ai…!”. La care, găzdoaiele aveau de răspuns tot în versuri: „Măi feciori, avem bugăte / Și le mărităm pe tăte…!”. Tinerii erau invitați apoi în casă și omeniți cu mâncare și băutură din belșug. Între „hoți” și gazde se încingea  câte o horă care ține până-n zorii de Bobotează. Uneori, cu un strop de noroc, asemenea hore sfârșeau și cu noi anunțuri de măritiș.

Dar nu toți gospodarii erau atât de prietenoși. Frații și tații fetelor de măritat aveau dreptul să lege porțile sau să le mânjească inclusiv cu smoală, ca să le ferească de hoți. Nu de alta, dar uneori oamenii își regăseau porțile furate abia în primăvară, după topirea zăpezilor, aruncate prin cine știe ce coclauri sau râpe neumblate de oameni.

Vrăji şi descântece pentru măritişul fetelor fără noroc

Fetele nemăritate veneau, tot în ajun de Bobotează, la „femeile pricepute” din sat să le facă un descântec de întors. Ca să „li se întoarne norocul”, socotit „legat” sau pus sub sechestru de vreo altă descântătoare, la solicitarea vreunei rivale.

Dar fata care îşi dorea descântecul trebuia să ţină post luni, miercuri şi vineri, iar în ajun de Bobotează, fără să mănânce şi să bea nimic până seara, trebuia să se prezinte la descântătoare…

Femeia punea apă curată de izvor într-o oală de lut nemaifolosită. Apoi lua în mână un cuţit lung de bucătărie şi „mereu căscând de mai că i se rupeau fălcile” tăia apa din oală, începând s-o descânte pe fată: „Doamne Sfântă Mărie, Eu nu torc, eu întorc / întorc urile şi făcăturile / Oricine ce-o făcut / oricine ce-o adus / de-o făcut o fată cu o fată / ori două surori laolaltă / o văduvă grasă / ori o fină cu nănaşă / De-o făcut cu păr de lup, de mâţ, de om ori de câne / ori cu muci de moşneag / ori cu balegă de gândac / ori cu oase de drac / ori cu cine-o făcut / ori cu cine-o lucrat / Eu toate i le-ntorc în cap…

12 feluri de mâncare pe masă, în ajun de Bobotează

În ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Pe masă se aşezau 12 feluri de mâncare. Între acestea, nu lipseau coliva, fiertura de prune sau perje afumate, sarmalele umplute cu crupe, borş de peşte, sau plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră.  

Nimeni nu se atingea de bucate, până nu sosea preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa. „Chiralesa” provine din neo-greacă şi înseamnă Doamne, miluieşte! Exista credinţa că oamenii capătă putere strigând Chiralesa  și că anul va fi curat până la Sfântul Andrei. După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi ferite de boli.

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii despre locurile unde sunt ascunse comorile.

Iordănitul femeilor este o altă tradiție care circula prin satele din Transilvania. Femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi își duceau de mâncare și de băut. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum. Era dimineața în care aveau voie să-i ia cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă.

Sursa: „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, autori: Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian.

Ciobănică nu mai are ce conduce. Organizația municipală a Partidului Verde a demisionat în masă octombrie 20, 2020 - Schimbarea conducerii filialei bistrițene a Partidului Verde a dus la o demisie în masă a membrilor săi. Atitudinea noului șef Dan Dumitru Ciobănică, ce a prins un fotoliu de consilier local, dar și a șefului mare Florin Călinescu, i-ar fi determinat pe toți să se retragă.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Tiha Bârgăului octombrie 20, 2020 - Se sistează apa potabilă, astăzi, 20 octombrie 2020, în Tiha Bârgăului - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii din zonă:
Bistrițean căutat, după ce a amenințat cu pistolul un afacerist clujean. Acesta ar fi implicat și într-un celebru jaf octombrie 20, 2020 - Un bistrițean implicat în mai multe scandaluri în zona Dej, cât și în Bistrița, precum și într-un celebru jaf, este dat în urmărire națională. Acesta s-ar fi dat polițist și ar fi amenințat cu pistolul un afacerist clujean.
FOTO/VIDEO: Geci de toamnă/iarnă, la SUPER OFERTĂ, la Modelzo! Și alte produse la prețuri excepționale octombrie 19, 2020 - Toamna se apropie de final și vine iarna! Ai nevoie de o haină călduroasă, bună, și dacă s-ar putea..și ieftină! Treci pe la Modelzo, și prinde super oferta de preț la gecile de la Mangano! Îți poți asorta și o pereche de păpuci de la Pinko. Iar dacă vrei ceva elegant și unic, găsești pantofi cu toc superbi de la CasaDei. Și asta nu e tot...
Cântărețul de muzică populară Nicu Cioancă vrea în Parlament! Acesta candidează ca independent octombrie 19, 2020 - Cântărețul de muzică populară Nicolae Cioancă intră în cursa pentru un fotoliu de deputat. Acesta va candida independent, după ce pe listele PSD a primit doar poziția 4, considerata neeligibilă.
NOI SCENARII pentru școli: CARE elevi învață exclusiv online, și care merg, prin rotație, la școală octombrie 19, 2020 - CJSU a emis noi scenarii pentru anumite unități de învățământ. Scenariu ROȘU- școala online- se va aplica pentru mai multe clase primare, gimnaziale și de liceu, dar și clase de preșcolari. De asemenea, unii elevi vor învăța în scenariul galben: acasă și la școală, prin rotație.
OPINII: O monografie a comunei Rebrișoara, din 1901! „Apa trece, pietrele rămân!” octombrie 19, 2020 - O monografie a comunei Rebrișoara, din anul 1901, scrisă de Macedon Linul a fost descoperită de profesoara Mariana Neamțu, din Cluj, în biblioteca tatălui ei. A fost și va fi un motiv în plus ca rebrișorenii noștri să afle, sau să își amintească despre faptele de vitejie ale vrednicilor noștri înaintași, despre datele și întâmplările care nu pot fi acoperite de praful vremurilor. Iată ce am aflat:
Părinții vor putea sta acasă cu copiii cu 75% din salariu octombrie 19, 2020 - Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat noi restricții pentru capitală întrucât rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori. Printre altele, premierul spune că Guvernul va adopta o ordonață de urgență prin care părinţii vor primi 75% din salariu pentru perioada cât stau acasă cu copiii.
Cauți produse germane, originale?? Le găsești în magazinele Deutscher Markt, pe Decebal și la Sens octombrie 19, 2020 - Produsele pentru curățenia din casă și îngrijirea corporală, dar și gustările dulci trebuie să fie de cea mai bună calitate! Iar cea mai bună calitate, e cea nemțească, se știe! În Bistrița există DOUĂ magazine cu produse EXCLUSIV din Germania. Calitate garantată și prețuri accesibile, la ORIGINAL GERMAN SHOP, pe Bulevardul Decebal și în zona Sens.
Bistrița-Năsăud: Nici un caz pozitiv în ultimele 24 de ore! octombrie 19, 2020 - DSP BN nu a raportat astăzi nici un caz de infecție cu noul coronavirus, astfel că numărul bistrițenilor infectați cu COVID-19 rămâne neschimbat față de raportarea de ieri. Până la această dată județul Bistrița-Năsăud a înregistrat 1.950 de cazuri de infecție cu COVID-19. În ultimele 24 de ore 20 de bistrițeni au fost externați la cere, iar 3 persoane au fost declarate vindecate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 2.466 de cazuri noi de infecție.
Se fac angajări la Betak, AgroArdeal, Amicii Building, Sanovil și Leoni! Ce vă pot oferi angajatorii octombrie 19, 2020 - Se fac angajări la Betak, AgroArdeal, Amicii Building, Sanovil și Leoni! Noi locuri de muncă sunt disponibile și la IMP România (fosta Netex) sau Italtextil Sărata! Se oferă condiții avantajoase de muncă și salarizare! AFLĂ ce loc de muncă ți se potrivește:
Bistrița-Năsăud, în topul județelor cu cei mai mulți morți în accidente de muncă octombrie 19, 2020 - Bistrița-Năsăud se află în topul cu cele mai multe persoane decedate în urma unor accidente de muncă, în primele 6 luni ale acestui an. Mai mulți morți decât în județul nostru s-au mai înregistrat doar în București.
FOTO – Groapa Sărății: Accident cu o victimă blocată octombrie 19, 2020 - O persoană a rămas blocată în autoturism, după ce a colizionat cu o altă mașină. Accidentul rutier a avut loc în Groapa Sărății. Victima a ajuns la spital.
FOTO: Coliziune frontală între un microbuz și un autoturism octombrie 19, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această dimineață, pe drumul care duce spre Sigmir. Un microbuz și un autoturism au colizionat. Din fericire, au fost doar pagube materiale.
AQUABIS: Se anulează audiențele! Acces limitat, în unitate octombrie 19, 2020 - Se anulează audiențele, iar accesul va fi limitat, în compania Aquabis, a anunțat conducerea societății. 
FOTO/VIDEO: VEZI cum a avut loc accidentul de ieri de la Lechința! octombrie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc la Lechința. Un autoturism s-a răsturnat pe acostament, după ce șoferul a efectuat o depășire neregulamentară. VEZI imagini cu accidentul, surprins de camera de bord a unui alt participant la trafic:
OPINII: Ce a rămas în urma „cercului de foc al puterii” lui Ovidiu Crețu? octombrie 18, 2020 - Domnul Ovidiu Teodor Crețu părăsește Primăria Municipiului Bistrița după 12 ani în care a deținut cea mai mare putere de decizie în instituția de conducere a orașului. Dacă în primii șase ani focul puterii l-a ajutat pe Ovidiu Crețu să modeleze și să transforme în fapte ideile bune pe care le-a avut pentru dezvoltarea orașului, în ultimii șase ani, dar în special în ultimii patru ani, acest foc al puterii a început să-i mistuie inima și să-i întunece mintea...
FOTO/VIDEO: Incendiu la o anexă gospodărească în Bistrița octombrie 18, 2020 - Un incendiu a izbucnit în urmă cu scurt timp la o anexă gospodărească, în Bistrița. În urma incendiului 90% din suprafața anexei s-a făcut scrum. Au ars o sală de forță personală, o piscină și o bucătărie de vară.
Bârgăuanca Angie Cobuț le pregătește telespectatorilor rețete învățate de la un fost ofițer în războiul din Vietnam octombrie 18, 2020 - Începând de mâine, bârgăuanca Angie Cobuț va putea fi urmărită pe TVR 1, unde va apărea zilnic la matinalul „Cu capu-n zori”. Aceasta le va prezenta telespectatorilor și spectaculoasele sale rețete, unele învățate tocmai de la un fost ofițer în războil din Vietnam.
Pandemia frânează reabilitarea CN „Liviu Rebreanu”. Motivul pentru care se poate lucra doa la exterior: octombrie 18, 2020 - Deși au fost deja demarate lucrările la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, deocamdată, muncitorii pot efectua doar lucrările de la exterior. Totul are legătură cu pandemia:
Bistrița-Năsăud: 26 de cazuri pozitive, printre care 4 cadre didactice și 2 elevi, și un deces în ultimele 24 de ore octombrie 18, 2020 - Avem 1.950 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 26 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 35 de persoane au fost externate la cerere din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 3.920 de...
FOTO/VIDEO: Noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare… octombrie 18, 2020 - „Dar acum, în poartă, oare cine bate? Bate noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare. Cu el n-o să ne meargă ca până acum… El nu va mai tolera să știm cu toții că e la fel de sănătos ca noi (...) Și se spune că fiul lui se pregătește deja de o boală cum nu s-a mai văzut… Iar tatăl e cât se poate de mândru de rezultat, așa încât se pregătește deja să-l arate lumii pe următorul nostru mare bolnav…”
Agro Ardeal angajează INGINER AGRONOM octombrie 18, 2020 - Agro Ardeal angajează INGINER AGRONOM (vegetal), cu sau fără experiență!
Șoferul fugar care a accidentat mortal un biciclist în Ilva Mică a fost găsit de polițiști octombrie 18, 2020 - Un bărbat și-a pierdut aseară viața într-un accident petrecut aseară în Ilva Mică. Șoferul vinovat de producerea accidentului și-a văzut liniștit de drum. În această dimineață, polițiștii l-au depistat pe șofer și îl vor conduce la audieri. VEZI ce au descoperit oamenii legii:
Braniștea scapă de restricții! În Monor se iau măsuri de protecție suplimentare octombrie 18, 2020 - Numărul de cazuri COVID a scăzut în Braniștea, așa că CJSU a decis ridicarea restricțiilor. În schimb, în Monor, e nevoie de luarea unor măsuri restrictive suplimentare, dat fiind numărul mare de cazuri depistate în ultimele două săptămâni.
Biciclist accidentat mortal în Ilva Mică. Șoferul vinovat a fugit de la locul accidentului octombrie 17, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc în această seară în Ilva Mică. Un biciclist a fost lovit de mașină. Șoferul vinovat a părăsit locul accidentului. Din păcate, victima a decedat.
VIDEO: Bogdan-Alexandru Stănescu, la Bistrița, despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum octombrie 17, 2020 - Cuceritoare, agreabilă și relaxantă – cam așa s-a dovedit întâlnirea din această după-amiază, la Muzeul Județean din Bistrița. Aici s-a desfășurat un nou episod al festivalului de muzică și literatură „Poezia e la Bistrița”. Prozatorul Bogdan-Alexandru Stănescu a făcut mărturisiri despre poezie, struții de pe pietonal, Colibița, miraculosul și sensibilitatea care se pierd pe drum...
A fost înființată Poliția Animalelor! În două luni va fi operațională octombrie 17, 2020 - Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat că Poliția Animalelor a fost înființată prin Ordonanță de Urgență. Aceasta va funcționa în subordinea Poliției Române, personalul noii structuri urmând să fie angajat în următoarele două luni, la finele cărora va fi funcțională.
AFLĂ cine sunt câștigătorii Cupei MXHost Tennis Cup octombrie 17, 2020 - Bistrița a găzduit recent campionatul de tenis junior, MXHOST Tennis Cup. A fost unul din cele trei orașe din țară care a avut permisiunea de a organiza așa ceva. Printre cei peste 100 de concurenți, s-au aflat sportivi din top 500, dar și tinere speranțe ale tenisului de câmp.
Bistrița-Năsăud: 36 de cazuri pozitive și un deces în ultimele 24 de ore octombrie 17, 2020 - Avem 1.923 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 36 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 27 de persoane au fost externate la cerere din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 3.952 de cazuri noi de infecție.