Superstiții, vrăji și farmece în Ajun de Bobotează

Superstiții, vrăji și farmece în Ajun de Bobotează

În ajun de Bobotează – zi de mare sărbătoare și post negru în satele din Bistrița-Năsăud – superstițiile își făceau de cap. Era prilejul perfect pentru vrăji şi descântece la adresa fetelor fără noroc. Era o adevărată obsesie pentru curăţenia morală şi trupească. Se credea este o noapte magică în care pricolicii şi alte duhuri rele dădeau iama prin sat.

Noaptea dinainte de Bobotează (5 spre 6 ianuarie) era considerată o noapte de mare taină, în care animalele din grajduri vorbesc între ele despre vechi comori ascunse! E zi de post negru, iar cine reuşește să nu mănânce şi să nu bea nimic toată ziua, are parte de sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu tot anul.

În ajun de Bobotează, tricolicii se transformă la miezul nopţii în porci, scroafe sau cai. Încep să bată din fălci, urlă şi atacă oamenii şi animalele. „Dacă vrei să-i loveşti, fie cu parul, fie cu săcurea, niciodată nu-i nimereşti, deci nu le poţi face absolut nemica…”, povestea învăţătorul Ion Barna din Maieru.

Transformarea ţine până la cântatul cocoşilor, când respectivul iarăşi devine om ca toţi oamenii. El însă nu ştie absolut nemica. Se pot însă cunoaşte, căci corpul lor prezintă zgârieturi, lovituri, atât la faţă, cât şi la mâini, picioare, spate…”, relatează învăţătorul. Unul dintre cunoscuţii săi a şi surprins la scăldat o femeie din sat care avea coadă de tricolici şi care, după asemenea zile magice, rămânea cu lovituri şi zgârieturi pe faţă. Omul era convins că femeia este tricolici. „Eu cred că femeia, pe care o cunosc personal, poate fi eventual epileptică…”, conchide Ion Barna.

Pentru a se apăra de asemenea spirite rele, localnicii obişnuiau să se ungă cu usturoi la pinteni şi pe frunte, după care, „cu un căţăl de usturoi fac semnul crucii pe uşa grajdurilor, a oblonului şi a ferestrelor… Să mai înconjură de către un copil nevinovat casa şi grajdurile de trei ori cu tămâie aprinsă. Tămâia trebuie să fi fost sfinţită înainte de preot…” 

Hâzii din Chintelnic

An de an, în 5 ianuarie, în Ajun de Bobotează, zeci de localnici din satul Chintelnic îmbracă cele mai urâte haine pe care le au în dulap. Ei își acoperă chipul cu măști îngrozitoare și pornesc la colindat, încercând să alunge spiritele rele.

Hâzii, cum sunt numiți mascații de ocazie, vizitează fiecare casă din sat. Culmea, sunt primiți cu prăjituri și băuturi, în ciuda gălăgiei și a faptului că își iau peste picior gazdele.

Etnologii spun că acest obicei este păstrat în micuța localitate situată la doar 20 de minute de Bistrița de peste 500 de ani, schimbându-se de la un an la altul doar costumațiile. Localnicii susțin că acesta este unul dintre puținele obiceiuri din zonă care a trecut testul timpului și este respectat cu sfințenie an de an.

În pielea goală – în apele curgătoare ale satului, în Ajun de Bobotează

Pe Valea Ţibleşului, cu deosebire în satele din amonte, mentalitatea magică pe care a constatat-o Ion Barna la Maieru, prin anii ’30 a avut o viaţă mai lungă. Ea este consemnată mult mai târziu de Marius Dan Drăgoi, într-o culegere de folclor. Și aici se practica scăldatul fetelor la râu, în ajun de Bobotează sau dimineaţa, foarte devreme. Pentru că acum se credea că „toate apele sunt ca Iordanul”.

Şi la Târlişua, ca şi în multe alte sate din zonă, în noaptea Bobotezei se obişnuia ca fetele şi băieţii necăsătoriţi să se arunce goi de trei ori în râu. Măriuţa Bolbos (45 ani) ne povesteşte cum a procedat ea cât a fost fată: „M-am scăldat şi io în noaptea Bobotezei de câteva ori, cât am fost fată. Zîua ne duceam câteva fete şî ne căutam aşă un loc mai ferit, ne făceam gaură în gheaţă şi cărare prin omăt, apoi după miezu’ nopţii ne dezbrăcam acasă de tăte hainele, ne luam numa’ sumanu’ pă noi şî nişte cizme în picioare, apoi ne despleteam de păr şî aşă meream fuga şî ne ţâpam de tri ori în apă. Tăt mă mir cum de nu ne era frig…

La Șieuț se furau porțile, în ajun de Bobotează

Era mai mare rușinea pentru gospodarii din Șieuț sau Ardan ca, în ajun de Bobotează, să se trezească fără poartă la casă sau cu poarta furată! Pentru că aceasta simboliza bunăstarea, iar cine pățea o asemenea grozăvie rămânea de poveste multă vreme în sat…

Bătrânii din sat susțin că poarta se fură „ca să rămâie fata dezgrădită” sau ca să fie gospodăria făcută de rușine. Unii dintre hoți încearcau să transmită adevărate „reproșuri” fetelor nemăritate. Se fura poarta pentru că fata a fost leneșă, pentru că a refuzat vreun băiat din ceata hoților. Sau pentru că și-a servit colindătorii de Crăciun cu apă și suc, în loc să le ofere ceva tărie mai aleasă.

Gospodarii își așteptau „hoții” chiar în prag. Între ei se încingea un adevărat recital de poezioare tematice: „Gazdă mare, gazdă mare / Noi venim din depărtare / C-am auzit de la Împărat / C-ai fete de măritat! / Și să nu zici că nu ai / Că-s de 20 de ai…!”. La care, găzdoaiele aveau de răspuns tot în versuri: „Măi feciori, avem bugăte / Și le mărităm pe tăte…!”. Tinerii erau invitați apoi în casă și omeniți cu mâncare și băutură din belșug. Între „hoți” și gazde se încingea  câte o horă care ține până-n zorii de Bobotează. Uneori, cu un strop de noroc, asemenea hore sfârșeau și cu noi anunțuri de măritiș.

Dar nu toți gospodarii erau atât de prietenoși. Frații și tații fetelor de măritat aveau dreptul să lege porțile sau să le mânjească inclusiv cu smoală, ca să le ferească de hoți. Nu de alta, dar uneori oamenii își regăseau porțile furate abia în primăvară, după topirea zăpezilor, aruncate prin cine știe ce coclauri sau râpe neumblate de oameni.

Vrăji şi descântece pentru măritişul fetelor fără noroc

Fetele nemăritate veneau, tot în ajun de Bobotează, la „femeile pricepute” din sat să le facă un descântec de întors. Ca să „li se întoarne norocul”, socotit „legat” sau pus sub sechestru de vreo altă descântătoare, la solicitarea vreunei rivale.

Dar fata care îşi dorea descântecul trebuia să ţină post luni, miercuri şi vineri, iar în ajun de Bobotează, fără să mănânce şi să bea nimic până seara, trebuia să se prezinte la descântătoare…

Femeia punea apă curată de izvor într-o oală de lut nemaifolosită. Apoi lua în mână un cuţit lung de bucătărie şi „mereu căscând de mai că i se rupeau fălcile” tăia apa din oală, începând s-o descânte pe fată: „Doamne Sfântă Mărie, Eu nu torc, eu întorc / întorc urile şi făcăturile / Oricine ce-o făcut / oricine ce-o adus / de-o făcut o fată cu o fată / ori două surori laolaltă / o văduvă grasă / ori o fină cu nănaşă / De-o făcut cu păr de lup, de mâţ, de om ori de câne / ori cu muci de moşneag / ori cu balegă de gândac / ori cu oase de drac / ori cu cine-o făcut / ori cu cine-o lucrat / Eu toate i le-ntorc în cap…

12 feluri de mâncare pe masă, în ajun de Bobotează

În ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Pe masă se aşezau 12 feluri de mâncare. Între acestea, nu lipseau coliva, fiertura de prune sau perje afumate, sarmalele umplute cu crupe, borş de peşte, sau plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră.  

Nimeni nu se atingea de bucate, până nu sosea preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa. „Chiralesa” provine din neo-greacă şi înseamnă Doamne, miluieşte! Exista credinţa că oamenii capătă putere strigând Chiralesa  și că anul va fi curat până la Sfântul Andrei. După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi ferite de boli.

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii despre locurile unde sunt ascunse comorile.

Iordănitul femeilor este o altă tradiție care circula prin satele din Transilvania. Femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi își duceau de mâncare și de băut. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum. Era dimineața în care aveau voie să-i ia cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă.

Sursa: „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”, autori: Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian.

Aquabis: Străzi din Reteag și Lușca, fără apă, astăzi, pentru câteva ore august 14, 2020 - Câteva străzi din Reteag și Lușca rămân fără apă, astăzi, 14 august 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
BISTRIȚA – O invitație, pentru bistrițenii cu suflet mare: „Nu ne ocoliți, ar fi păcat… Este mare nevoie de plasmă…!” august 14, 2020 - „Vă așteptăm pe la noi! Nu ne ocoliți, ar fi păcat... Este mare nevoie de plasmă pentru pacienții infectați cu Covid-19, în stare gravă! Sunt sigură ca aveți multe întrebări legate de această procedură și legislație. Le deslușim împreună, nu va faceți griji! Doar treceți pe la noi sau sunați-ne ! Ei cu legile, noi cu testările”
FOTO/VIDEO: Carambol în Unirea după ce unei autobasculante i-a explodat o roată și s-a răsturnat august 13, 2020 - Un accident rutier s-a petrecut în urmă cu câteva minute în Unirea. Unei autobasculante i-a explodat o roată, a intrat într-o coloană de nouă mașini oprite la culoarea roșie a semaforului și s-a răsturnat.  Nu sunt anunțate victime.
FOTO: Telcișor – A apăsat pedala de accelerație prea tare și a intrat într-un parapet august 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după masă în localitatea Telcișor. Un șofer a apăsat pedala de accelerație prea tare într-o curbă și a pierdut controlul volanului. Mașina a intrat într-un parapet, iar un bărbat a ajuns la spital.
Din 2021 ne va obliga legea să adunăm separat resturile de la fructe și legume sau deșeurile vegetale august 13, 2020 - Parlamentul a aprobat o lege a compostului, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021. Toate primăriile din țară sunt obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.
Cristian Niculae sare la gâtul lui Ioan Turc: „Este meschin să te bucuri în astfel de situații” august 13, 2020 - „Este meschin să te bucuri în astfel de situații”, a comentat Cristian Niculae, candidat la Primăria Bistrița. Acesta s-a referit la reacția contra-candidatului său, liberalul Ioan Turc.
VIDEO: Planuri de viitor. Care este prioritatea numărul 1, în Tiha Bârgăului august 13, 2020 - Vasile Șut, primarul din Tiha Bârgăului, a fost prezent zilele trecute la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat în primii 4 ani de mandat, dar și despre planurile sale de viitor. Care este prioritatea numărul 1:
Vâltoare în PNL! Notarul Groza s-a retras de pe lista consilierilor CJ. Diana Morar trage lista CL deși n-a rugat-o nimeni! august 13, 2020 - Precampania electorală este, de fapt, campanie în toată regula. Singurul lucru incert sunt... listele de consilieri locali și județeni. Atât la PSD cât și la PNL.
Liberalul Jenor Beudean a fost achitat! Bistrițeanca pe care a îmbrâncit-o în plină stradă are de-i plătit daune morale august 13, 2020 - Surpriză la Judecătoria Bistrița cu puțin timp înainte de alegerile locale. Liberalul Jenor Beudean, care și-a anunțat candidatura la Primăria Șieu-Odorhei, a fost achitat de magistrații de la Judecătoria Bistrița. Este vorba despre procesul în care era judecat pentru lovire sau alte violențe. Culmea, victima sa are de-i plătit daune morale.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 6 bistrițeni vindecați. 329 persoane, în carantină august 13, 2020 - Avem 994 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar șase persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de infecție.
VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate august 13, 2020 - Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.
Conferințele de vară la Telciu, într-o variantă online. Program. Ce nu aveți voie să ratați august 13, 2020 - Conferințele de vară de la Telciu, ajunse la a 9-a ediţie, debutează mâine, 14 august, în spațiul virtual. Reputați profesori și conferențiari universitari vor vorbi despre mișcări sociale, spiritualități și devălmășire. Se anunță dezbateri și prezentări captivante. Ce nu aveți voie să ratați: 
Fosta locație a Teraplast se transformă în complex imobiliar. Câte apartamente vor fi amenajate pe Zefirului: august 13, 2020 - Vechea locație de pe strada Zefirului unde a funcționat până acum câțiva ani Teraplast va fi transformată într-un complex imobiliar. Acesta va fi dezvoltat tocmai de Teraplast, în colaborare cu un dezvoltator imobiliar local.
Monede romane găsite în Jelna. În zonă ar fi funcționat un punct de control roman august 13, 2020 - Trei monede romane au fost donate zilele trecute Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Acestea au fost găsite pe teritoriul localității Jelna, unde, cercetătorii cred că ar fi funcționat un punct de control roman.
Aquabis: Avarie în Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 13, 2020 - O avarie a fost semnalată în Sângeorz-Băi, azi, 13 august 2020, anunță Aquabis. Probleme au apărut și în Cristeștii Ciceului. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Primăria Rodna, amendată cu 35.000 de lei pentru nerespectarea Legii Apelor august 12, 2020 - Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a fost sesizată că Primăria Rodna nu respectă Legea Apelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului, iar în urma constatărilor primăria a fost amendată cu 35.000 de lei. Valentin Grapini, primarul Rodnei, spune că deja a contestat sancțiunea primită, iar reclamația este un joc politic.
Tentativă de omor la Buduș! Un tânăr de 19 ani i-a tăiat gâtul unui alt tânăr august 12, 2020 - Altercație deosebit de violentă noaptea trecută în localitatea Buduș. Implicați au fost 6 tineri, iar unul de 19 ani a scos un cuțit și i-a tăiat gâtul altuia. Procurorii îl cercetează acum pentru tentativă de omor.
WONDERLAND: Când vrei să fii primar, dar sfidezi cu tupeu tot pietonalul și legile locale… august 12, 2020 - Prima regulă când ai ambiții să fii primar este să respecți legile orașului și pe locuitorii săi, să le arăți că legea e pentru toți și că nu ești deasupra ei. Patroana magazinelor Atlantis, care s-a și autointitulat "prima primăriță", ne arată încă din campania electorală că sfidează regulile orașului și că se comportă, când i-o dictează interesul personal, ca pe tarlaua proprie, sfidând pe cine și cum vrea. Pentru că poate și pentru că Poliția Locală doarme, le-a crescut "micuților" glicemia și i-a luat somnul ieri, pe la amiază, când era tot un cerșetor și o mașină pe Pietonal...
A vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân și s-a electrocutat august 12, 2020 - Un bărbat din Năsăud a ajuns astăzi la spital după ce s-a electrocutat. Bărbatul ar fi vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân, dar a atins firele electrice și s-a curentat. Polițiștii au deschis un dosar penal și continuă cercetările.
Centura orașului Beclean, la un pas de implementare! „Proiectul va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina” august 12, 2020 - „Azi este o zi importantă pentru orașul Beclean! Am primit vestea că „Centura de ocolire a orașului Beclean” se află în lista de proiecte aflate în implementare…! Iată că proiectul mult așteptat de întreaga noastră comunitate va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina mulți dintre noi!”, a anunțat primarul Nicolae Moldovan din Beclean.
Bistrița-Năsăud: Cinci cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 12, 2020 - Avem 983 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore cinci bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de infecție.
VIDEO: Investiții de milioane de euro, la Tiha Bârgăului. Administrația locală, premiată de AFIR august 12, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live – primarul Vasile Șut din Tiha Bârgăului a vorbit despre investiții și șantiere aflate în derulare, în localitate. „În Tiha Bârgăului s-a asfaltat luna trecută Ulița de la Vale. Se mai lucrează la apă și canalizare pe străzile laterale ale DN17. Aici...
Industria vinului, zdruncinată de Covid. Proprietar de cramă: „Aveam contracte semnate, dar totul a căzut acum…” august 12, 2020 - Pandemia de Coronavirus a zdruncinat puternic nu doar sectorul turismului și al serviciilor, ci și industria vinului. Familia Muntean, care deține crama „Valea Ascunsă” din Teaca, spune că deși mare parte din vin era deja contractat înainte de pandemie, acum toate acordurile au căzut.
Peste două milioane de euro merg pe echipamente de protecție și medicamente august 12, 2020 - Până la 1 iunie, autoritățile județene au cheltuit peste două milioane de euro pe echipamente de protecție, medicamente și sporuri pentru cei din linia 1. Din cele 11 milioane de lei cheltuite, autoritățile au achitat efectiv doar aproape trei milioane de lei.
Rostul de dimineață: Virus? Fantomă? Ceață? Sau dimpotrivă…?!? august 12, 2020 - Să fie însuși virusul...? Să fie fantomele PSD care ne bântuie…? Să fie stafiile celor din PNL care ne zgârie conștiința…? Sau poate, dimpotrivă…? O simplă ceață de august torid? Un simplu efect de poveste…? Dar dacă... ?!?
Aquabis: Avarii în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 12, 2020 - S-au semnalat avarii, în această dimineață, în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Locuitorii vor rămâne azi, 12 august 2020, fără apă potabilă.
Spitalul județean și Primăria Beclean, date exemple de bune practici în cheltuirea banului public, în starea de urgență și alertă august 11, 2020 - Într-un raport detaliat care vizează modul cum s-au cheltuit banii publici de la începutul pandemiei de Coronavirus, Curtea de Conturi a României dă exemplu de bune practici Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și Primăria Beclean.
FOTO – Cristian Niculae strânge semnături pentru candidatura la Primărie: „Va fi plăcerea și bucuria mea” august 11, 2020 - „Pe toată durata acestei săptămâni, va fi plăcerea și bucuria mea de a fi în mijlocul bistrițenilor”, a anunțat Cristian Niculae. „Să nu uităm nici acum, nici în viitor, că administrația locală trebuie să fie despre Bistrița, și despre oamenii orașului nostru!”
Cum au dat de gard procurorii un dosar în care sunt cercetate o mamă și fiica sa pentru proxenetism și trafic de minori august 11, 2020 - Rechizitoriul care are în centru o mamă și o fiică acuzate de proxenetism și trafic de minori întocmit de procurorii DIICOT din Bistrița-Năsăud a fost făcut praf de judecătorii clujeni. Aceștia au găsit grave greșeli și le-au cerut procurorilor să-l refacă rechizitoriul.
Liberalii nu-l susțin pe Ogâgău, însă pe primarul orașului-stațiune nu îl deranjează august 11, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a declarat că PNL nu îl susține pe Traian Ogâgău la Primăria Sângeorz-Băi. Declarația lui Turc a fost făcută la semnarea alianței PNL – USR – PLUS la nivelul județului. Ogâgău nu se arată deranjat de afirmațiile lui Turc, dar spune că ar fi răspuns cu totul altfel.