10 C
Bistrița
duminică, februarie 25, 2024

Tânărul minune, descoperit într-un sat cu 300 de locuitori de la munte, care reprezintă România la Jocurile Olimpice de iarnă

27 de sportivi reprezintă zilele acestea România la Jocurile Olimpice de iarnă găzduite de Coreea de Sud, la PyeongChang. Printre ei se numără și Alin Florin Cioancă, un bistrițean de 22 de ani, care a fost descoperit pe când avea doar 10 ani, chiar la școala generală din localitatea sa natală.

Alin Florin Cioancă s-a născut în Piatra Fântânele, comuna Tiha Bârgăului, un sat cu 300 de locuitori, situat la granița cu județul Suceava. Cea care l-a descoperit pe sportiv este profesoara de schi Rodica Drăguș și ea participantă la Jocurile Olimpice din 1988, de la Calgary.

„Am pus prima dată schiurile în picioare când aveam 10 ani. Rodica Drăguș m-a găsit. A făcut la școala primară din Piatra Fântânele o preselecție, ne-a explicat ce înseamnă schiul și m-a atras. Am început să fac schi de performanță pe la 13 ani”, precizează Alin Florin Cioancă.

Palmaresul tânărului, care a dat mașinuțele și joaca pe schiuri și antrenamente istovitoare încă din școala generală, include două titluri de vicecampion național și participări la 5 campionate mondiale de tineret. La ultimul care a avut loc anul acesta în Elveția a obținut locul 6 la sprint.

Cea mai arzătoare dorință a sportivului a fost să reprezintă România la Jocurile Olimpice de iarnă, vis care i s-a împlinit anul acesta. Astăzi, Alin Florin Cioancă va participa la proba de sprint a Olimpiadei.

„Pentru mine este o onoare să reprezint România la Jocurile Olimpice. Îmi place foarte mult ce fac, așa că pot spune că îmbin utilul cu plăcutul”, mai spune sportivul.

Pentru a ajunge să reprezinte România la una dintre cele mai râvnite competiții din lume, sportivul a fost nevoit să se conformeze unui program strict, cu alimentație riguroasă și sănătoasă.

Programul său include cel puțin trei-patru ore de antrenament pe zi și o oră de somn. Singurele ore libere sunt între 20:00 și 22:00, înainte de somn. Acesta nu are voie să consume cașcaval, brânză, gem, sucuri, cârnați, crenvurști, sosuri albe, cartofi prăjiți, carne prăjită în ulei sau preparate cu făină și pesment.

S-a format chiar pe dealurile unde a copilărit

Florin Alin Cioancă se antrenează alături de ceilalți sportivi legitimați la CSM Bistrița chiar în Piatra Fântânele, unde a copilărit. Antrenoarea Rodica Drăguș „se mută” cu sportivii în acest colț de rai încă din decembrie și pleacă atunci când temperaturile crescute curăță zona de zăpadă.

Sportivii parcurg zilnic peste 30 de kilometri pe pășunile comunale din Pasul Tihuța. Tot aici s-au antrenat mai toți schiorii din Bistrița-Năsăud, care au făcut performanță.

„Avem mulți bistrițeni participanți la Jocurile Olimpice la schi fond și biatlon care s-au ridicat de aici și aici s-au antrenat. Nu vrem să pierdem această tradiție. Venim aici de prin 11 decembrie să schiem și plecăm când e gata zăpada. Un antrenament presupune aproape două ore de mers pe schiuri, zeci de kilometri. Un copil parcurge 30-35 de kilometri la un antrenament cel puțin”, explica profesoara Rodica Drăguș în anul 2016.

Nici nu este greu de crezut faptul că Rodica Drăguș reușește să identifice viitori campioni în aceste sate de munte. În urmă cu jumătate de secol, singurele mijloace de locomoție din Pasul Tihuța și Piatra Fântânele erau sania și schiurile. De schiuri improvizate se foloseau și copiii pentru a ajunge la școală.

„Am văzut la începuturi, chiar copiii mergeau de aici, pe schiuri, la școală. Atunci nu era circulație, nu era amenajat drumul. Iarna se circula doar cu sania”, mai spunea în 2016, Rodica Drăguș.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.