Teme de casă pentru noul primar al Bistriței, din promisiunile de campanie

Teme de casă pentru noul primar al Bistriței, din promisiunile de campanie

Deja de două zile, Bistrița are un nou primar, de data aceasta liberal, după ce municipiul reședință de județ a fost condus preț de mai bine de un deceniu de social-democratul Ovidiu Crețu. Din păcate pentru noul edil nu este timp pentru relaxare, bistrițenii așteptând să pună în practică fiecare promisiune de campanie:

Duminică, bistrițenii care s-au prezentat la urne i-au acordat votul de încredere lui Ioan Turc, primul liberal care ajunge pe fotoliul de primar, după 12 ani de conducere social-democrată.

Fiecare dintre cei 9 candidați care au aspirat la funcția de primar au promis marea cu sarea, din păcate pentru câștigător, bistrițenii care l-au votat și nu numai se așteapta ca promisiunile din campanie chiar să fie puse în practică.

Bistrițeanul.ro a sintetizat promisiunile făcute de Ioan Turc în campania electorală și va fi cu ochii pe noul primar și pe felul cu acesta își va îndeplini sau nu promisiunile:

  • Administrație transparentă și modernizată prin digitizare  (transparentizarea actului decizional și a proiectelor din bani publici, apropiere de cetățean prin instrumente digitale, implicarea cetățenilor în planificarea dezvoltării urbane)

Notă: În momentul acesta cetățenii cu greu mare pot găsi pe site-ul învechit și greoi al Primăriei până și licitațiile din bani publici, ce să mai vorbim de alte proiecte importante aflate în derulare. Primăria Bistrița nu are nici măcar o pagină de Facebook și nici Poliția Locală, Serviciile Sociale sau alte servicii din subordinea instituției. Pe site nu găsim nici măcar o rubrică cu sugestii și reclamații de la cetățeni, iar de bugetare participativă (luați exemplul orașului Cluj-Napoca) nu poate fi vorba.

La acest punct, Ioan Turc mai notează că își propune stoparea derapajelor în zona imobiliară și crearea unui sistem de planificare urbană inteligentă – ei bine, Bistrițeanul.ro, printre puținele ziare care a dezvăluit caracatița corupției de la Urbanism, din Primăria Bistrița, așteaptă cu interes schimbări în această zonă.

  • Administrație care are grijă de cetățenii săi (Ioan Turc promirea lărgirea și asfaltarea rețelei de străzi, modernizarea și recalibrarea rețelei de apă și canalizare, precum și monitorizarea cu tehnologii digitale de la distanță a consumului de utilități pentru evitarea extra-taxării cetățenilor)

Notă: Despre rezolvarea „valurilor” de pe străzile proaspăt asfaltate și despre lacul de pe strada Mihai Viteazu după fiecare ploaie n-are rost să vorbim…În schimb suntem curioși cum se va face „monitorizarea cu tehnologii digitale, de la distanță, a consumului de utilități”.

Noul primar al Bistriței a vorbit în campania electorală și despre dezvoltarea unui centru de artă, design și creativitate tehnică, despre susținerea liceelor pentru cercurile STEM (știință – tehnologie – inginerie  și matematică), antreprenoriatul social pentru familiile defavorizate (Ioan Turc se referea la cooperative sociale și fabrici sociale), suportul ONG-urilor pentru asistarea copiilor săraci sau cu părinți plecați la muncă în străinătate, campionat sportiv între școli și licee și între cartiere, centre de cartier pentru relația cu cetățenii, o aplicație pentru anunțarea stărilor de urgență, precum vijelii, pandemii, căderi de tensiune electrică, polei.

  • Oraș verde și curat (colectarea inteligentă și managementul integrat al deșeurilor, crearea spațiilor verzi în toate zonele orașului, inclusiv între blocurile de locuințe, regenerarea urbană și dezvoltarea pe principii de proiectare generativă și verde a construcțiilor de orice natură).

Notă : Și Ioan Turc, ca și autoritățile județene, face referire la monitorizare cu senzori video, aplicație pentru semnalarea problemelor și containere inteligente. Până una alta, Primăria Bistrița nu a reușit nici măcar să instaleze camere video la containerele cu probleme…

Turc mai vrea verdeață pe clădiri, spațiu verde printre blocuri, reduceri de impozite pentru construcțiile „verzi”, linie tip metrou ușor care să lege parcul industrial de la Sărata de Viișoara și Unirea și o centură ocolitoare a municipiului.

  • Oraș inteligent și atractiv pentru tineri (dezvoltarea urbană pe baza proiectelor de sistematizare și simulare a dezvolării pe termen lung, crearea condițiilor de locuire care să atragă sau să mențină tinerii capabili în oraș, dezvoltarea pe principii integrate a infrastructurii urbane de bază)

Ioan Turc vrea o analiză a planului urbanistic general, parcări subterane și supraterane, finalizarea alimentării cu apă și gaz în localitățile aparținătoare Bistriței, spații de joacă sigure și diversificate pentru copii, creșe și grădinițe noi, iluminat public inteligent, construirea unui cartier pentru tineri, monitorizare cu inteligență artificială a zonelor de risc infracțional și a traficului.

Notă: Nu vi se pare că unele proiecte seamănă izbitor cu ce propunea candidatul PSD?!

  • Destinație culturală și turistică unică (crearea condițiilor pentru facilitarea cât mai multor evenimente culturale și științifice, crearea unui aspect nou pentru oraș și punerea în valoare a unor obiective cu caracter unicat, regândirea creativă a fațadelor clădirilor și impunerea unor proiecte de reabilitare a fațadelor tuturor clădirilor)

Turc vrea o aleea a personalităților, regândirea elementelor de identitate ale orașului, amenajarea malurilor râului Bistrița și transformarea lor în zonă de promenadă sau un eveniment cultural tematic în aer liber, de anvergură internațională.

Notă: Despre un eveniment de anvergură internațională s-a mai vorbit și la județ, însă s-a renunțat la idee, din cauza costurilor enorme. Ne vine greu să credem că o să se reușească la Bistrița, dar așteptăm cu interes ideile noului primar. Cât despre zonă de promenadă pe lângă râul Bistrița, am mai auzit și această idee, însă nu a fost pusă în practică nici măcar parțial.

  • Destinație pentru afaceri inovative (dezvoltarea infrastructurii pentru afaceri inovative, dezvoltarea ecosistemului pentru antreprenoriat și inovare, facilitarea cooperărilor economice cu piețe puternice și atragerea investițiilor în afaceri cu valoare adăugată ridicată).

Se vorbește aici de vitalizarea parcului industrial, un campus tehnologic și de inovare sau centre pentru promovare, formare și reconversie profesională.

Notă: Deocamdată avem un parc industrial mort în păpușoi, executat silit de Primăria Bistrița (ironia sorții) și de bănci, cam atât de profitabil e. La 120 de kilometri distanța rețeta parcului industrial nu doar că a funcționat, ci a obligat autoritățile să îl extindă.

Listele pentru Senat ale USR-Plus Bistrița-Năsăud au fost admise de Tribunalul Bistrița-Năsăud octombrie 26, 2020 - Și pentru USR-Plus Bistrița-Năsăud se încheie astăzi odiseea listelor pentru Senat și Camera Deputaților, după ce, Biroul Electoral Județean, a decis în urmă cu câteva zile să nu admită lista pentru Senat, motivul fiind absența unei femei  de pe lista cu pricina.
FOTO/VIDEO: Președintele CJ BN și consilierii județeni au depus azi jurământul de credință octombrie 26, 2020 - Alegerile locale au avut loc acum o lună. Azi, la Centrul Cultural Dacia, consilierii județeni și președintele CJ BN, au depus jurământul de credință pentru mandatul 2020 - 2024. 
Serviciile medicale oferite unei bunicuțe s-au transformat în fotografii în valoare de 800 de lei octombrie 26, 2020 - O bunicuță din Bistrița a căzut în plasa escrocilor. O firmă a convins-o pe bătrânică să semneze un contract de pe urma căruia trebuia să beneficieze de servicii medicale. Femeia nu a citit cu atenție contractul și s-a trezit că după achitarea sumei de 800 e lei aceasta urma să beneficieze de servicii fotografice. Polițiștii au intrat pe fir.
Lista ACTUALIZATĂ a țărilor din care dacă sosești, intri în carantină octombrie 26, 2020 - Autoritățile au analizat evoluția cazurilor Covid 19, la nivel global. Astfel, s-a actualizat lista țărilor din care dacă sosești, este obligatorie carantinarea.
FOTO/VIDEO: Grav accident între Rebrișoara și Nepos. O victimă va fi preluată cu elicopterul SMURD octombrie 26, 2020 - Un grav accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN17 D. Au fost implicate trei autoturisme, printre care și o basculă care s-a răsturnat. Trei persoane au fost rănite, una urmând să fie preluată cu un elicopter SMURD.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud): Cea mai mare problemă, în procesul de reciclare octombrie 26, 2020 - Aceasta ar fi cea mai mare problemă, în legătură cu procesul de reciclare - consideră ecologistul Silviu Rus. Acesta subliniază că administrațiile locale și județene ar trebui să înțeleagă că este o prioritate pentru bistrițeni: 
Să vină iarna! Lelea Floare a croșetat ștrimpi pentru pompierii sîngeorzeni octombrie 26, 2020 - Omenia încă nu a dispărut! A demonstrat-o lelea Floare, din Sîngeorz Băi. Bunicuța cu peri cărunți și mâini harnice a croșetat șosete pentru pompierii din orașul stațiune. Și pentru 40 de perechi...a fost ceva de lucru. Acum poate să vină iarna....
Bistrița-Năsăud: 3 cazuri pozitive și 3 decese în ultimele 24 de ore octombrie 26, 2020 - Avem 2.300 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 3 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. De asemenea, s-au înregistrat și 3 decese în contextul pandemiei. 28 de persoane au fost externate la cerere din spital, iar 2 bistrițeni au fost declarați vindecați. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 2.844 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO: Incendiu într-o gospodărie din Bistrița octombrie 26, 2020 - Pompierii se luptă în aceste momente să stingă un incendiu. Flăcările au cuprins acoperișul unui imobil de pe strada Mihai Viteazu din Bistrița.
Se caută un șef de linie priceput! Locuri de muncă, disponibile la IMP România, Casa EMA, Amicii Building și mulți alții octombrie 26, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, în această săptămână! AgroArdeal caută inginer agronom, cu sau fără experiență, iar Amicii Building angajează un inginer specializat în construcții civile. Sanovil caută infirmiere și personal pentru curățenie. Oferta completă, mai jos:
Rodna: Bătrân căzut în apă octombrie 26, 2020 - Echipajele medicale au fost solicitate în localitatea Rodna. Un bărbat în vârstă a căzut în apă, de pe un pod. Acesta a fost găsit inconștient și în șoc hipotermic.
Casa EMA își mărește echipa! octombrie 26, 2020 - Sala de fitness a complexului anunță un nou job de Instructor Fitness disponibil! Dacă ești pasionat de lumea fitness-ului și dorești să influențezi acest domeniu, Casa EMA te așteaptă la o întâlnire!
VIDEO: Betak ne oferă la Bistrița încă un eveniment de excepție, săptămâna viitoare! octombrie 26, 2020 - Un eveniment de excepție va avea loc săptămâna viitoare, la Bistrița. Acesta este organizat de compania Betak, în Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai Nr. 26. Este vorba despre o serie de concerte de orgă care au început în martie, dar au fost întrerupte, din cauza pandemiei. 
VIDEO: Unul din militarii răniți în Afganistan e bistrițean octombrie 26, 2020 - Doi militari români au fost răniți în Afganistan, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat. Unul dintre ei este bistrițean, și se afla în teatrul de operațiuni, alături de o echipă din Arad, din luna august. 
Aquabis: Defecțiune, pe rețeaua de distribuție a apei în Beclean octombrie 26, 2020 - O defecțiune a fost semnalată astăzi, 26 octombrie 2020, pe rețeaua de distribuție a apei în Beclean - anunță Aquabis. Va fi afectată partea de jos a orașului. Incidentul de la Mogoșeni nu a fost deocamdată soluționat:
IMPRESIONANT! Un medic din Bistrița face apel la solidaritate: Să facem echipe și să mergem la pacienți acasă! octombrie 26, 2020 - Pandemia de coronavirus a dat viața tuturor peste cap. De frică să nu se infecteze, mulți bolnavi nu mai merg la spitale sau la doctor, ducându-și boala pe picioare, acasă. Un medic din Bistrița a făcut un apel la solidaritate. „Ajutați-mă să înființăm mai multe echipe de doctori rezidenți, specialiști, primari, asistente, infirmiere, studenți la medicină (...) care să ne deplasăm la domiciliul pacienților cu probleme”, a transmis Mihai Suciu.
FOTO/VIDEO: Două accidente în nicio jumătate de oră: Unul în Sîngeorz, altul în Beclean octombrie 25, 2020 - Două accidente rutiere au avut loc în nicio jumătate de oră. Unul în Sîngeorz Băi, altul în Beclean.  Din fericire, victimele au scăpat cu viață.
Săsarm: O bătrânică a murit, după ce a fost lovită de mașină octombrie 25, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Săsarm. O femeie a fost lovită de un autoturism. Echipajul medical îi aplică protocolul de resuscitare. UPDATE: Femeia a decedat!
Nuntă „rustică”: scriitorul Mircea Cărtărescu s-a căsătorit cu sîngeorzanca Ioana Nicolaie în orașul-stațiune octombrie 25, 2020 - Scriitorul Mircea Cărtărescu s-a căsătorit în această vară cu sîngeorzanca Ioana Nicolaie. Nunta a avut loc într-un cadru rustic, tocmai în orașul-stațiune de unde este mireasa. Cei doi sunt împreună de ani buni și au un fiu.
POVEȘTI din sat: „Domnișorul” octombrie 25, 2020 - Domnișorul: De la Bunzariul - cel mai vestit povestaș, prin jurul satului - a auzit el „multe opșaguri”, fapt pentru care numai lui am „a-i mulțămi”.
Transmixt face apel la călători să nu aglomereze autobuzele când merg elevii la școală octombrie 25, 2020 - Operatorul de transport în comun Transmixt face apel la călători să nu aglomereze autobuzele și microbuzele la cele două ore din zi când elevii merg la școală și respectiv revin acasă.
Cel de-al doilea șofer implicat în accidentul de aseară, transferat la Bistrița! CARE e starea lui: octombrie 25, 2020 - Un grav accident rutier a avut loc aseară în Năsăud. Un bărbart a decedat, iar șoferul și pasagera celei de-a doua mașini implicate, au ajuns la spital. Tânărul conducător auto a fost transferat la Bistrița. CARE e starea lui:
Bistrița-Năsăud: 62 de cazuri noi în ultimele 24 de ore! octombrie 25, 2020 - Avem 2.297 de cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 62 de bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. Față de ultima raportare nici o persoană nu a fost declarată vindecată, iar 58 de bistrițeni au fost externați la cerere. De asemenea, s-a înregistrat și un deces în contextul...
VIDEO – Record: Un produs din oțel realizat la Bistrița ar putea înconjura pământul de trei ori! octombrie 25, 2020 - Surprinzător sau nu - un produs din oțel fabricat în zona industrială din Bistrița ar putea, la o adică, să înconjure pământul de trei ori! Nu este singurul record al companiei din oraș care se bazează pe inteligență, perseverență și multă exigență: 
No woman, no cry: Odiseea listelor pentru alegerile parlamentare ale Partidului Verde s-a încheiat octombrie 25, 2020 - BEJ a admis lista pentru Senat din a doua încercare dar partial. USR-Plus a contestat la Tribunal decizia BEJ și speră o admitere parțială a listei.
FOTO: O mulțime de surprize, la anticariatul LEO din curtea Muzeului Județean…! octombrie 25, 2020 - Și cărțile intră în carantină, în zilele noastre, dar merită, mai ales când e vorba despre o cauză nobilă! Ne-au convins tinerii voluntari ai clubului Leo care ne-au oferit suficiente surprize, la anticariatul organizat în curtea Muzeului Județean:
Aquabis: Incident, la rezervorul de acumulare a apei din Mogoșeni octombrie 25, 2020 - Un incident s-a produs ieri seară, la rezervorul de acumulare a apei din Mogoșeni – anunță Aquabis.
Șoferul care a murit în accidentul de la Năsăud avea permisul anulat octombrie 24, 2020 - Tânărul de 32 de ani din Dumitra care a decedat în această seară într-un tragic accident rutier petrecut în orașul Năsăud avea permisul anulat. Se pare că acesta avea și două procese pe rol pentru conducerea unui autoturism fără a deține permis de conducere.
FOTO: TRAGIC accident la Năsăud! O persoană a decedat octombrie 24, 2020 - Un tragic accident a avut loc în această seară în orașul Năsăud. Din primele informații rezultă că un bărbat dintr-una din mașinile implicate în accident a decedat și alte două persoane au fost rănite.
VIDEO: Discuții aprinse, în interiorul USR-Plus. „Așa ar trebui să arate democrația într-un partid” octombrie 24, 2020 - Care este politica USR-Plus pentru viitoarele alegeri? Lorant Sas și Emilian Gabor, candidații USR Bistrița-Năsăud la alegerile parlamentare din 6 decembrie au explicat în studioul Bistrițeanul Live, ce greșeli își reproșează după alegerile locale din septembrie.