21.3 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 12, 2021

TRAGEDIA unei familii de bistrițeni, plecată la muncă în Germania!

O familie de bistrițeni a plecat în Germania, la muncă. La doar câteva zile de când și-au început activitatea, tatăl a murit strivit de un perete. Unul dintre cei doi băieți e în spital. Iar asta nu e tot…

Munca în străinătate e aleasă de numeroși români. Veniturile mai mari care i-ar ajuta să ”realizeze ceva acasă”, îi determină să părăsească România.

O familie de bistrițeni și-a încercat norocul în Germania

În luna martie a acestui an, o familie de bistrițeni au plecat în Germania.

Mama, tata și doi băieți au părăsit Bistrița, și-au găsit un loc unde să stea lângă Frankfurt și și-au căutat de lucru.

În data de 29 aprilie, tatăl și cei doi băieți au fost angajați de o firmă de construcții și și-au început activitatea. Firma e a unui român” – a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Erich Mocanu, fondatorul AEBS Germania, care luptă pentru drepturile românilor din Germania și Austria.

La doar câteva zile distanță, necazul îi lovește ca un trăznet

În data de 4 mai, bistrițeanul și cei doi fii ai săi au mers pe șantier. Nu știau ce avea să se întâmple, sau că pentru bărbatul de 54 de ani avea să fie ultima zi.

Bătea un vânt teribil. Și în zonă era un perete ce NU avea stâlpi de susținere. Vântul îl mișca vizibil. Bistrițeanul i-a spus inginerului șef că se poate produce o nenorocire și că pe vântul ăla nu se poate lucra. Dar inginerul le-a spus să înceapă rapid lucrul, că nu e mult de făcut, și să termine mai repede” a povestit Erich Mocanu.

Nici n-au apucat să îcneapă lucrul, că totul a luat o altă întorsătură.

Când își pregăteau lucrurile, vântul puternic a dărâmat zidul respectiv. Tatăl a fost strivit integral de zid, murind pe loc. Unul dintre băieții lui se afla în zonă. Acestuia i-a fost zdrobit piciorul și e acum în spital. Celălalt băiat a scăpat, că NU era lângă tatăl și fratele lui„ a mai povestit fondatorul AEBS.

Și asta NU e tot!

Ca și cum un deces și un copil cu piciorul rupt, în spital, NU ar fi de ajuns, bistrițeanca mai are e înfruntat o problemă.

Deși firma care le-a făcut angajarea are sediu în Germania, mai are un sediu și în România.

Angajarea le-a fost făcută pe sediul din ROMÂNIA. Asta înseamnă că tot ce ține de despăgubiri în urma unui accident de muncă, bani de deces, etc, totul se face în concordanță cu legea din România. Deci practic, ei NU AU niciun drept în Germania. Spitalizarea băiatului va fi plătită prin CAS România, fiind angajați legal. Dar toate celelalte ajutoare de care ar beneficia în mod normal un angajat în Germania, ei NU le au” a explicat Erich Mocanu.

Fondatorul asociației AEBS Germania a fost contactat de familie pentru a investiga cazul. Acesta s-a întâlnit ieri cu bistrițeanca și cu cei doi fii ai ei. Nu sunt singurii care se bat de această problemă.

Se aduc muncitori din România și astfel se înșală statul german. Asigurările și contribuțiile se plătesc în România, iar în cazul unor astfel de accidente statul german nu este dator cu nimic. Eu nu pot fi de acord cu asta, nu e normal. Asiguratorii din Germania nu au nicio răspundere, iar muncitorul nu e protejat după legea germană” a mai explicat Erich Mocanu.

Conform știridiaspora.ro, ”se pare că această practică este tot mai des întâlnită în rândul angajatorilor români, scopul fiind acela de a evita sistemul de protecție a muncitorilor din Germania și sistemul de asigurări de aici”.

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Vor accepta cazinourile online licențiate plata în Bitcoin?

Bitcoin-ul este subiectul principal în multe discuții din lumea digitală, iar industria de gambling nu este...

ITALTEXTIL Sărata angajează secretară, mecanic întreținere și tehnician! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: Italtextil Sărata are nevoie de o secretară pentru...

COLIBIȚA: Terasa și magazinul Delice Pan vă așteaptă cu bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud

Magazinul Delice Pan din Colibița vă așteaptă cu o terasă proaspăt reamenajată. Sunt disponibile acum 100...