-9.3 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

Turc: Autorizațiile de construire se vor da condiționat de centralele de apartament/bloc

Problema poluării din oraș a fost ridicată în ședința de Consiliu Local. Ioan Turc a explicat că NU doar mașinile poluează, ci și centralele de apartament. De aceea s-a decis ca și autorizațiile de construire să fie condiționate de tipul de centrală.

În Bistrița au fost montați senzori care să monitorizeze nivelul de poluare al orașului. În ședința de Consiliu Local, Nicolae Pavelean a ridicat problema poluării și existența, sau nu, a unor măsuri de diminuare a acesteia.

Mai mulți senzori ne-au arătat că la orele de vârf poluarea atinge cote îngrijorătoare. Deci trec de nivelul de 50 mg/m3. Așadar, cred că una dintre cauze e numărul mare de mașini blocate în trafic pentru mult timp. Întrebarea mea e cum fluidizăm traficul și ce facem ca să scădem nivelul de poluare”, a întrebat consilierul USR.

Ioan Turc a explicat că proiectele de mobilitate urbană vor reduce din poluarea făcută de mașini. Și că mai există un factor puternic poluant.

Am montat senzorii tocmai pentru a avea o opinie cât mai clară cu privire la nivelul de poluare. Planul de mobilitate va aduce o serie de ajustări cu privire la modalitatea în care se va circula în oraș. Dar nu doar mașinile poluează orașul. Aerul este poluat și de centralele termice de apartament, de exemplu”, a intervenit primarul Bistriței.

Pentru reducerea factorilor poluanți, primarul a anunțat că inclusiv autorizațiile de construire se vor elibera ținând cont de acest aspect.

Ținând cont că în zona industrială s-au făcut o serie de investiții sub presiunea factorilor de mediu, nu am să mă refer special la această componentă. Pentru ca poluarea făcută de centralele termice să nu crească în perioada următoare, am decis la nivelul Primăriei Municipiului Bistrița că viitoarele autorizații de construire vor fi eliberate condiționat de amplasarea centralelor de bloc sau de scară, acolo unde discutăm de locuințe colective mari. Dar trebuie și noi, ca administrație, și cetățenii, să lucrăm împreună pentru a păstra calitatea aerului” a concluzionat primarul Ioan Turc.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Daca diseara montez centrala comuna de bloc atunci pe factura de maine cum primesc compensatii la consumul de gaze stiind ca, consumul la 40 apartamente pe luna este peste plafon?

  2. Bine – bine dar niste cifre nu aveti ?
    Spui ”factor puternic poluant” si trebuie sa te credem pe cuvant ?
    Cat polueaza o centrala de apartament pe zi si cat poluaza o petarda fumigena nemteasca de prin 2003 ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...