11.3 C
Bistrița
joi, aprilie 25, 2024

UNDE ne adăpostim în caz de catastrofe:

În fiecare lună, în prima zi de miercuri, la ora 10, sună Sirenele. Acestea au menirea de a ne „educa”, astfel încât, în caz de dezastre, să recunoaștem sunetul și să luăm măsurie necesare. În Bistrița există 19 locuri de adăpost în caz de catastrofe. Unde sunt:

Inspectoratele pentru Situații de Urgență, echipajele medicale și ale poliției, de la nivel național, fac pregătiri intense. Aceștia vor să fie antrenați, în caz de situații dezastruoase, să se mobilizeze cât mai bine.

Pentru educarea și pregătirea populației, s-au făcut diferite campanii. Iar în fiecare primă zi de miercuri, din fiecare lună, sirenele sună. Acestea au menirea de a-i învăța pe cetățeni să identifice sunetul și să acționeze corespunzător în caz de catastrofe.

La Bistrița, există și 19 locuri de adăpost prevăzute pentru astfel de situații. 18 sunt pentru populație, iar unul pentru punctul de comandă al comitetului local pentru situații de urgență.

„Adăposturile de protecție civilă pot fi considerate simple subsoluri. Dar în 24 de ore de la anunțarea dezastrului, acestea se transformă în adăposturi. Locațiile unde se găsesc astfel de adăposturi sunt semnalizate cu triunghiuri de protecție civilă. Iar dacă situația o impune și dezastrul e de mari proporții, se pot folosi și alte subsoluri”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, Irinel Rad, Șeful Serviciului de protecție Civilă și al SVSU Bistrița.

Astfel, cele 18 locații unde vă puteți adăposti, în caz de catastrofe, sunt:

  1. Intrarea Pinului, bl 1, sc B
  2. Intrarea Pinului, bl 3, sc D
  3. General Grigore Bălan, nr. 23, sc A
  4. Calea Moldovei, bl 7, sc A
  5. Subcetate, bl 4, sc A
  6. Subcetate, bl 4, sc B
  7. Subcetate, bl 5, sc A
  8. Subcetate, bl 5, sc B
  9. Subcetate, bl 6, sc A
  10. Subcetate, bl 6, sc B
  11. Subcetate, bl 6, sc C
  12. Subcetate, bl 7, sc A
  13. Subcetate, bl 7, sc B
  14. Subcetate, bl 8, sc A
  15. Subcetate, bl 8, sc B
  16. Subcetate, bl 9, sc A
  17. Subcetate, bl 9, sc B
  18. Subcetate, bl 9, sc C

„Teoretic, toate ANL-urile au fost construite cu locuri de adăpost. Așa au fost prevăzute. Urmează să vedem și blocurile noi, date în folosință în 2017. Anual, noi, împreună cu cei de la ISU, verificăm aceste adăposturi. Am întâlnit și situații în care intrarea în adăpost era zidită, dar le-am cerut să revină la normal, în 24 de ore, și s-au conformat. Oamenii trebuie să fie conștienți că adăposturile au o destinație foarte clară și trebuie păstrate așa”, a explicat Irinel Rad.

Conform legislației, adăposturile sunt prevăzute să „găzduiască” o persoană/metru pătrat.

Noi stăm în stand by. Vom fi totdeauna pregătiți! Sperăm totuși să nu fim nevoiți să le folosim, ci să ne bucurăm de liniște și de plimbarea prin parc cu copiii noștri”, a conchis șeful Serviciului de Protecție Civică și SVSU Bistrița.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.