18.4 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

Vasile Jimborean, autorul celui mai bogat fond documentar sportiv din țară, cetățean de onoare al municipiului

Vasile Jimborean, profesor, gazetar, arhivar și un mare iubitor al sportului va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Bistrița. Acesta este în spatele celui mai valoros fond documentar sportiv al județului și una dintre puținele biblioteci sportive din țară.

40 de ani și-a dedicat Vasile Jimborean fondului documentar de la Sala Polivalentă. A adunat aici tot ce se poate despre istoria recentă a municipiului, în special din domeniul sportului. Acesta a și scris mai multe cărți biografice despre sporivi din Bistrița-Năsăud. În total, Jimborean a scris 25 de volume.

Acum 10 ani, fondul pus la punct de Jimborean aduna aproape 5.000 de cărți și încă câteva mii de reviste scrise în patru limbi. La acestea se adaugă și mii de poze, adunate din 1950 încoace.

Vasile Jimborean a făcut și fotbal de performanță, activând o perioadă la Progresul și mai apoi la Gloria Bistrița, unde a apucat să joace câteva meciuri sub tutela lui Jean Pădureanu. La 28 de ani, după o accidentare gravă a lăsat fotbalul și a intrat în învățământ, fiind specializat în filosofie și istorie.

În ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare, consilierii locali își vor da acordul ca Vasile Jimborean să primească titlul de cetățean de onoare al municipiului Bistrița.

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Profesorul, scriitorul si jurnalistul bistritean Vasile Jimborean Minta şi-a dedicat sportului bistritean cea mai mare parte din viaţă. Inca din 1971 a intrat in presa locala la fostul ziar „Ecoul” actualul „Rasunetul”, ca sef al redactiei sport. Dar meritul său este că din 1980 a adunat tot ce înseamnă publicaţie sportivă, ajungând să păstorească în prezent aproape 5000 de cărţi şi încă câteva mii de reviste apărute în patru limbi, dar şi multe mii de poze din 1950 încoace. Toate acestea se constituie sub forma unei biblioteci găzduită de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, cunoscută sub numele de „Fondul documentar Vasile Jimborean”.
  Printre cele mai valoroase achiziţii se numără colecţia de reviste ”Educaţie Fizică şi Sport”, cel mai vechi exemplar datând din 1923, precum şi ”Sport”, publicată prima dată în 1957. Dar, cea mai valoroasă colecţie este compusă din numere ale revistei franceze „Miroir Sprint”, care cu greu mare mai poate fi găsită.
  Fondul documentar „Vasile Jimborean”, mai contine fanioane, fulare, cupe şi echipamentele sportive, alături de înregistrări audio şi chiar şi video cu marii sportivi bistriţeni.
  Fondul documentar prin valoroasele sale colectii a devenit a devenit o institutie vie, fiind unul dintre locurile cele mai căutate de către studenţii la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport- Extensia Bistrita, care folosesc materialele adunate aici pentru elaborarea lucrărilor de diplomă.
  Vasile Jimborean a scris mai multe cărţi, despre fotbal, handbal, box, atletism, schi, karate sau tenis de masă, toate avându-i în centru pe sportivii bistriţeni.
  Pentru toate acestea, domnul Vasile Jimborean Minta merită cu prisosinţă conferirea titlului „Cetățean de onoare al municipiului Bistrița” pe anul 2022- anul Centenarului Clubului Sportiv Gloria Bistrița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...