11 C
Bistrița
joi, mai 19, 2022

VIDEO: 16 elevi din Bistrița vor fi Master Chefi în Portugalia

16 elevi de clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița vor avea ocazia să învețe toate secretele unui master chef supus  provocării de a găti în restaurante din Setubal, Portugalia. Totul este posibil grație unui proiect Erasmus, de care s-au bucurat deja alți 16 tineri bistrițeni, în luna martie.

Am urmărit practic nevoile școlii de a crește inserția absolvenților pe piața muncii, iar prin stagiile de practică pe care elevii noștri le-au desfășurat și le vor desfășura în unități de alimentație publică din Portugalia – considerăm că elevii își formează abilități și își dezvoltă competențe cheie care le vor permite transferul pe piața muncii… ”, a explicat profesoara Dana Găurean, zilele trecute la Liceul Tehnologic de Servicii din Bistrița care a găzduit o sesiune de prezentare a proiectului „Master Chef pentru clientul european”.

Profesoara Dana Găurean, coordonator al proiectului Erasmus+, a povestit elevilor despre aventurile primilor elevi din Bistrița care au muncit în luna martie în patru restaurante din Setubal, despre impresiile extraordinare pe care bistrițenii au reușit să le lase în urmă, despre prieteniile care s-au legat acolo și aprecierea unanimă cu care tinerii viitori bucătari din Bistrița și-au cucerit gazdele din Portugalia.

Un alt grup de 16 elevi de la același liceu urmează să-și petreacă o parte din vacanța de vară tot în practică, în restaurantele portugheze din Setubal, a mai precizat profesoara Dana Găurean, amintind că din echipa proiectului au mai făcut parte Codruța Drăgan, directoarea liceului și reprezentantul legal al instituției, Roxana Ionițoaia, Roxana Magda, Elisabeta Zoldhegyi, Irina Hedeș, Alina Șerban și Corina Cosma.

Grupul țintă al proiectului a fost constituit din 32 de elevi de clasa a XI-a, de la specializarea Tehnician  în gastronomie, restaurantele partenere din Setubal (Portugalia) fiind Batikano’s, O Quintal, Restaurante Novo 10 și Restaurante Capitaõ Cook.

Elevii bistrițeni au avut parte de 3 săptămâni de practică comasată (90 de ore) în cele patru restaurante din Setubal, în două etape: o primă etapă în care au fost implicați 16 elevi, derulată acum două luni (5-23 martie) și o a doua etapă care se va desfășura între 1 și 21 iulie, când alți 16 elevi vor avea ocazia să facă practică în aceleași restaurante.

[arve url=”https://youtu.be/NFQsKsEHxD0″ /]

Proiectul a urmărit – în afara dezvoltării competențelor tehnice generale (precum lucru în echipă, igienizarea spațiilor de lucru, respectarea normelor de protecția muncii și a mediului – și creșterea încrederii în sine a elevilor, capitol la care mai trebuie făcute îmbunătățiri, a remarcat coordonatorul proiectului.

Cu acest prilej, membrii asociației ARFA (Asociația pentru Resurse Francofone Active) au prezentat elevilor și proiectul BISTRIȚA-BESANCON: Târguri solidare – proiect cofinanţat din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2018 și care va fi derulat împreună cu partenerul asociat – Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița.

Obiectivul general al proiectului îl constituie marcarea Centenarului României în orașul înfrățit Besançon, din perspectiva Marii Uniri, iar ca obiective specifice, inițiatorii acestuia și-au propus să promoveze produsele tradiționale din județul Bistrița-Năsăud și din România la nivel european, dar și să consolideze relațiile de parteneriat cu asociația parteneră Franche-Sylvanie.

O serie de produse artizanale realizate de membrii asociației, din domeniul alimentar, nonalimentar și decorativ vor fi expuse în Besançon, în perioada târgului de Crăciun din decembrie, iar animația, în perioada  târgului va fi asigurată de 3 elevi ai Liceului de Servicii Bistrița, care vor prepara produse pentru degustare proaspete pe loc. Alături de ei vor fi și membrii asociației ARFA, un profesor însoțitor de la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, membrii ai asociației partenere Franche-Sylvanie, dar și elevi și profesori de la Liceul Condé din Besançon.

Foto @ Setubal, Booking.com

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: