VIDEO – Banii noștri! Ce am făcut, ce facem cu ei?!

VIDEO – Banii noștri! Ce am făcut, ce facem cu ei?!

Banii noștri! Ce am făcut, ce facem cu ei?!  Inflație, creștere a prețurilor, a tarifelor la energie, la combustibili etc… Iată numai câteva din „săgețile” lansate de cea mai mare parte a presei economice din trimestrul al II-lea, 2018.

Firesc, mai în glumă, dar mai mult în serios, începi să te întrebi: Oare nu am comis vreo greșeală? I-am gospodărit bine? I-am drămuit cum trebuie? Ce-i de făcut în continuare, în 2019, 2020…?

Mai mulți cunoscuți și prieteni, mi-au atras atenția asupra „banilor”. Vorba lui Edy Pastia, reputatul ziarist economic, realizator Tv: „Banii vorbesc”, în această economie de piață, tot în tranziție și plină de surprize. Banii, cash flow-ul, (mișcarea sumelor lichide – intrare-ieșire în firmă ), că-i vorba de salariu, de o plată, investiție, afacere, reprezintă o preocupare obsesivă, majoră, pe deplin justificată. Am vecini mai tineri. Cel puțin o dată pe săptămână se ceartă din cauza cheltuielilor. Ați ghicit: nu le ajung banii!

A gândi un plan de afaceri, a lucra cu banii, a-i investi sau tezauriza – nu-i o glumă. Ce-i de făcut? Tocmai pentru a-i ajuta și a limpezi oarecum lucrurile m-am adresat uneia dintre persoanele cu certitudine competentă în domeniu, din județul nostru.

Este vorba de doamna Paraschiva Sigartău, economist cu vechi state de plată în sfera afacerilor și, actualmente, președinte CECCAR Bistrița-Năsăud (Corpul experților contabili și al contabililor autorizați din România – filiala BN).

Are o anume acribie, ca orice bun finanțist, nu se repede să explice. Își cântărește cu mare atenție vorbele și afirmațiile sale au o anume tentă de „sentință”, adică ce spune, „așa e” – „asta e”! Avem de-a-face cu un profesionist matur, chibzuit. Nu-și pierde timpul cu nimicuri. E foarte fermă în tot ceea ce decide. (Am fost atent, fără să vreau, la o conversație telefonică, cu un client, petrecută în timpul întrevederii noastre. Vă rog să mă credeți că nu se joacă cu jumătăți de măsură sau amânări, la voia întâmplării. Discuția a fost defalcată pe teme …1,2,3, tratată clar, pe baze legislative, prevederi  ale Codului fiscal și soluții explicite și de aplicat imediat). Mi-a plăcut. Doctorul, oricât de bun ar fi, dacă nu este în primul rând un  d i a g n o s t i c i a n,  îți pierzi timpul și banii cu el! Din punct de vedere financiar-contabil, doamna Paraschiva Sigartău e un excelent „doctor”. În plus, tocmai pentru a încuraja „pacientul” este ea optimistă și impune discuției un ton optimist!

Din dorința de maximă claritate și transparență, interviul l-am structurat pe două mari capitole: persoane juridice, firme, adică IMM-uri, sau PFA – intreprinderi mici și mijlocii, respectiv, persoane fizice autorizate –  și persoane fizice obișnuite – adică, noi toți, ca simpli cetățeni, sau contribuabili independenți, luați individual.

Ce ne-a spus ec. Paraschiva Sigartău, referitor la persoanele juridice:

„Probabil nu s-a înțeles corect  transferarea contribuțiilor  în sarcina salariatului. Mulți, oamenii simpli, în general, au înțeles că trebuie să meargă ei la ghișeu și să-și plătească dările. Chiar și cei de la care așteptam mai mult, mi-am dat seama că nu au priceput. Nouă ne lipsește educația socială, în primul rând și apoi cea financiară. Fiecare om de rând ar trebui să știe ce obligații are, ca  persoană simplă, sau ca angajat. Trebuie să se știe că tot angajatorul va achita, pentru salariat toate aceste contribuții legale, reținute din salariul brut. Vorbim de CAS și CASS, adică Contribuții sociale de stat – pensii și Contribuții de sănătate. 25% și 10%. IMM-urile plătesc aceste obligații fiscale, nu angajatul! Pentru a nu greși, eu le recomand tuturor patronilor, conducătorilor de firme, să aibă grijă și să lucreze în domeniul contabilității numai cu personal autorizat CECCAR! Orice nevoi au să vină la filiala CECCAR BN, cu sediul în Bistrița, str. I.L.Caragiale nr. 25, telefon – 0263 213 713, site: www.ceccarbistrita.ro – e-mail:  ceccarbistrita@ceccarbistrita.ro și vă promit că vor fi lămuriți și ajutați. Sunt mulți întreprinzători la început de drum. Își deschid o întreprindere mică. Avem la CECCAR foarte buni specialiști, experți în contabilitate, în finanțare, în toată legislația de resort, adusă la zi. Pot, prin sfaturile lor competente, să preîntâmpine comiterea unor abateri de la lege, sau o investiție greșită, fără acoperire. Știți… la noi, după revoluție, oricine zice că-i constructor, coafeză sau contabil etc. Nu-i chiar așa! Într-adevăr salariul minim s-a mărit la 1.900 Lei, începând cu 1 ianuarie a.c. Plata, în sarcina angajatorului, a rămas o contrbuție pentru muncă de 2,25% și reținerile de la salariat care sunt 25% CAS-ul, 10% Sănătatea și 10% Impozitul pe salarii. Impozitele pe venit și pe salarii au scăzut de la 16 la 10%. Dar scăderea celor două impozite nu a încărcat atât de tare contribuția angajatorului.

Cumva, prin creșterea salariului minim la 1.900 Lei, s-a produs a reașezare, cu tendințe de reechilibrare. Patronii, angajatorii, ca să știe dacă pot sau nu să ducă această sarcină fiscală, trebuie să conlucreze activ cu profesioniștii noștri. O afacere mică și rentabilă este cea din familie, cu familia, în principal. Dacă vrei să deschizi un business, cât de mic, tu personal trebuie să te pricepi. Altfel ai nevoie de specialiști și bineînțeles că asta costă. Se ajunge în situația că nu mai poate plăti. Pe când, dacă de la primul pas vine la noi, la CECCAR, viitorul patron va primi un sfat competent și va fi ajutat să demareze așa cum trebuie pe noul drum. Înainte de a face firma pot să ne caute și cu siguranță că vor pleca de la noi lămuriți! Prin internet, pot să consulte site-ul nostru: www.ceccarbistrita.ro unde, pe lângă chestiunile legate de afaceri, vor găsi ultimele noutăți fiscale ce apar. Colaborăm foarte bine cu Finanțele, avem în fiecare lună întâlniri și chiar instruiri.

Cu autoritățile din județ, în general, colaborăm la fel de bine, cu Registrul comerțului, cu ITM-ul, cu Casa de Sănătate. Într-adevăr, presiunea fiscală există. Se ridică întrebarea: cum e mai bine? Îmi fac PFA sau SRL? ( adică – Persoană Fizică Autorizată, sau Intreprindere mică, societate cu răspundere limitată) Cum e mai rentabil ? În opinia mea, e de preferat SRL. Aici plătești 1% impozit pe venit dacă ai 1(unu) angajat. Dacă nu ai niciun angajat este 3% pe venit. Și pe dividende mai intervine impozitul de 5%, ca să poți lucra cu bani lichizi. Înainte era 16%. Acum mi se pare foarte bine și foarte accesibil. Este de preferat așa, deoarece circuitul se închide mult mai rapid și… mai ieftin. Referitor la viitorul Intreprinderilor Mici „talpa țării”, sunt semne că pot avea o evoluție pozitivă. Patronii trebuie să aibă un specialist financiar-contabil, de la noi, de la CECCAR. Cu siguranță acesta va ști să răspundă corect și legal la toate întrebările specifice puse, de exemplu, de o firmă de comerț, sau de producție… Cum se întocmește eficient un plan de afaceri și mai ales, cum se aplică acesta pentru un randament maxim. Cât costă serviciile unui asemenea contabil? Nu pot să vă spun… Este o chestiune strict confidențială. Orientativ, în județul nostru, pentru o contabilitate mică se plătește lunar între 300-500 Lei. Județul nostru este ieftin la asemenea servicii, mai ales dacă datele primare sunt comunicate online. Dacă sunt firme care se descurcă foarte bine la ora aceasta? Da. Întreprinderi de industrie, comerț cu piese auto, alimentație publică. Cu profit. Fără credite. Plătesc la zi impozitele și e evident că le merge bine. Este și pentru noi un motiv de mare bucurie. Revenind, doresc să-i avertizez pe patroni că toți experții noștri, contabilii CECCAR au parafă! Numai aceștia sunt recunoscuți ca atare de organele fiscale, garda financiară etc. Ei semnează și certifică ceea ce fac prin parafa respectivă. Astfel și patronul este pus la adăpost de eventualele erori sau de a fi tras, pe nedrept, la răspundere. Fac această precizare pentru că mai sunt așa-ziși „contabili” foarte „ieftini” care ne preiau codul CAEN și ceea ce fac nu e deloc legal”.

Referitor la persoanele fizice, ec. Paraschiva Sigartău ne-a precizat:

„Acum vă pot oferi numai punctul meu personal de vedere. Nu vorbesc în calitate de președinte CECCAR, ci ca simplu economist. Întrebarea era: Dacă e bine să fac un credit pentru a-mi face, sau cumpăra un apartament, ca persoană fizică, individuală? Eu zic că DA. Și eu am avut credite de-a lungul vieții. Trebuie însă ca toți consilierii bancari să fie onești și să te sfătuiască corect și complet! Cei interesați, mai ales tinerii, să aibă grijă că au apărut tot soiul de instituții nebancare, ca pe vremea când, pentru nevoi personale ți se dădea un credit de consum «cu buletinul de identitate»! Firește că, în joc, este o dobândă mult peste așteptări, de-ți vine să plângi când vei plăti! Dacă cineva vrea să ia credit eu îl sfătuiesc să meargă la băncile comerciale de tradiție, cunoscute din piață și în funcție de facilități, să facă, sau nu, operațiunea financiar-bancară. Sunt bănci care nu au comision, sau care oferă anumite avantaje tinerilor. Trebuie studiate toate aspectele și apoi luată cea mai bună decizie. Despre inflație? Da. În 2017 era sub 1%, azi s-a ajuns la peste 4%. Da, a crescut. Cauzele? Păi, au crescut salariile la bugetari, automat au crescut și prețurile. Nu la privat, că acolo factorii economici reglează automat raporturile dintre venituri și cheltuieli și majorarea retribuției nu se poate face prin ordin venit de sus. Au crescut și pensiile… La o anumită categorie s-a dublat cuantumul salarial… Toate acestea au dus la o majorare a consumului și la creșterea de prețuri. Ce se va întâmpla în continuare? Chiar dacă inflația va mai crește, tot piața o va tempera până la urmă. În economie nu este numai o singură direcție… După creștere urmează, firesc, o scădere și invers. Ei bine, în acest context ce sfat să le dau tinerilor? (După o clipă de tăcere) Sunt tineri, sunt sănătoși! La 25-30 de ani trebuie să-și asume o doză de risc și să-și facă casa lor! Apartamentul lor! Numai astfel se va asigura adevărata coeziune în familie și toată lumea va avea de câștigat. Tinerii pe de-o parte, banca, economia, societatea pe de alta. Sunt de acord și cu ce mi-ați povestit de familia aceea de tineri din blocul dv. Le dă bunicul o bucată de pământ și azi piatra, mâine cărămida, nisipul etc. și încetul cu încetul să-și facă ei o casă. Băiatul lucrează la armată și pleacă în misiuni în Orient. E bine plătit. Da. Îi încurajez să continue că ei fac pentru ei și, indirect pentru noi toți! Referitor la investiții, în general, le recomand numai pe cea Imobiliară! Mai explicit, mă refer la casă și la o mică grădină. Este sigur bună și e de perspectivă! Chiar eu sunt în această situație. Am câteva găini, un mic solar. Am ouăle de la ele, am legume proaspete produse în gospodăria proprie. Mănânc mai ieftin și mai ecologic. Sigur e mai bine, oricum aș privi lucrurile! Iar la ultima întrebare, vizându-i pe cei care au câștigat o sumă mai mare de bani, la loto de pildă… Cum să-și gospodărească banii? Sigur că îți vine să te gândești la un depozit în Euro… dar pentru că trăim și lucrăm în România, în Lei totuși! Sau… parcă tot mai bine ar fi într-un teren, o casă… Adică tot o investiție imobiliară! Pământul a avut, are și va avea valoare! Sunt sigură că viitorul îmi va confirma opțiunea”.

La finalul interviului, am filmat, pentru posteritate, aceste scurte și edificatoare concluzii cu doamna Paraschiva Sigartău, amabilă și bună gazdă, un specialist adevărat în domeniul economic, financiar-contabil. Dânsa consideră pentru 2019, 2020 că economia românească se va redresa și va fi în creștere. Accentul e pus, în continuare,  desigur, tot pe sectorul privat. Le recomand tuturor celor cu probleme pe tema „banilor noștri”, în sensul unei firme sau chiar cu titlu privat, să o caute cu încredere pe doamna economist Paraschiva Sigartău și sigur își vor limpezi foarte multe din dubiile pe care le au la ora aceasta.

FOTO/VIDEO Prima zi de „liber” la terase! Bistrițenii nu s-au lăsat speriați de nori iunie 1, 2020 - Terasele din centrul istoric au fost luate cu asalt de bistrițenii care așteaptă de luni bune să se relaxeze la un suc în aer liber. Administratorii de localuri s-au adaptat și au făcut tot posibilul să respecte regulile impuse de Ministerul Sănătății, iar clienții nu s-au lăsat așteptați.
FOTO/VIDEO: Un bărbat a fost spulberat de tren în Livezile iunie 1, 2020 - Un grav accident a avut loc în localitatea Livezile. O persoană a fost lovită de tren. Victima prezenta leziuni incompatibile cu viața.
BN: S-a înregistrat al 28-lea deces al unei persoane pozitivate cu COVID 19 iunie 1, 2020 - Grupul de comunicare Strategică a transmis alte decese survenite în rândul celor depistați pozitiv cu COVID 19. Printre ele, și un bistrițean. Astfel, la nivelul județului, numărul celor decedați și depistați cu COVID 19 ajunge la 28.
FOTO/VIDEO – Agresiune la KFC: Ar fi primit un pumn și apoi ar fi fost târât după mașină iunie 1, 2020 - S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, la KFC. Între doi bărbați s-a iscat o neînțelegere. Iar unul s-a ales cu un pumn, fiind târât după mașină. AFLĂ detalii:
TRIUMF: De la liceul din Bistrița, la prestigiosul Conservator din Amsterdam! Zeci de alte premii, în plină pandemie iunie 1, 2020 - Chitaristul Alexandru Grecu, absolvent al Liceului de muzică „Tudor Jarda”, a fost admis la prestigiosul Conservator din Amsterdam. Nu este singurul elev care a punctat o victorie. Deși au traversat o perioadă dificilă, în care mulți s-au străduit să-și mențină echilibrul – micii muzicieni de la „Tudor Jarda” se pot lăuda cu zeci de premii cucerite la concursurile online.
VIDEO Culisele furtului de aproape 10.000 de euro din weekend. Cum a reușit clujeanca să îl convingă pe bătrân să o lase în casă iunie 1, 2020 - Un bătrân de 88 de ani a fost prădat weekendul acesta de aproape 10.000 de euro de o clujeancă de 42 de ani. Aceasta a fost prinsă la scurt timp după furt, bătrânul semnalând la 112 dispariția sumei de bani. Cum a reușit femeia să îl convingă pe bătrân să o lase în casă.
VIDEO: Stadionul „Jean Pădureanu”, într-o ipostază inedită și impresionantă iunie 1, 2020 - Stadionul „Jean Pădureanu” - într-o ipostază inedită și impresionantă, într-un film publicat recent pe pagina de socializare a unei instituții din Bistrița. Mii de obiecte decorative de o rară frumusețe și cromatică oferă stadionului o imagine surprinzătoare:
PAZĂ canină, la Spitalul de pe Someșului?! Sau doar „îngeri păzitori”? iunie 1, 2020 - Bistrițenii care au avut de traversat strada Someșului, astăzi, în jurul prânzului, au avut parte de un peisaj neobișnuit. Chiar în fața secției de psihiatrie de pe strada Someșului, trotuarul părea „ocrotit” de o armată de „îngeri păzitori”.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.398 persoane infectate iunie 1, 2020 - Avem 336 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 141 de cazuri noi de infecție.
Se caută electrician auto, șef linie sau inginer constructor! NOI locuri de muncă, în Bistrița iunie 1, 2020 - NOI locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, în Bistrița! Locuri disponibile de electrician auto, inginer constructor, excavatorist sau muncitori necalificați la PPPAuto, Betak, Leoni, Consult Imobil, Stewo Plastic sau Amicii Building! Se oferă condiții excelente de muncă și pachet salarial motivant:
FOTO – NERĂBDĂTORI: Copii și părinți, la expoziția LEGO, cu zeci de minute înainte de deschidere iunie 1, 2020 - Mult așteptata expoziție LEGO și-a deschis azi porțile. Cu zeci de minute înainte de ora deschiderii, părinți și copii erau deja prezenți în curtea muzeului. Primii copii s-au bucurat și de cadouri, uitând că au măștile pe năsuc și nu pot să se joace, așa cum o făceau altădată:
Vrei la terasă? Îți lași numele și numărul de telefon și apoi ești servit iunie 1, 2020 - Prima zi de vară vine cu mai multă libertate. Oamenii pot să se plimbe în voie și să servească ceva bun pe terasele localurilor. Doar că, înainte de a fi servit, TREBUIE îndeplinite câteva condiții. Între altele, clienții trebuie să-și completeze într-un registru numele și numărul de telefon.
Rostul de dimineață: Nebunul din tine care știe ce-i bine… iunie 1, 2020 - E chiar aici, în fața ta: Știe absolut totul despre tine. Este chiar nebunul care știe ce-i bine – pentru tine, pentru mine. Dar mai ales pentru tine… Și ar face orice ca să simtă mai bine…
FOTO- COLIBIȚA: Se redeschide Delice Pan – magazin și fast food! mai 31, 2020 - Cine caută relaxarea la Colibița și vrea să mânânce rapid ceva bun sau are nevoie de mici sau mai mari cumpărături pentru vacanța la cabană, inclusiv pâine, carne și produse din carne, să știe că s-a redeschis magazinul Delice Pan, începând de mâine, 1 Iunie! În magazin se găsesc inclusiv produse tradiționale cu specific local, iar dacă v-a prins foamea de la aerul tare din munte să știți că s-a deschis și fast food-ul unde se mânca rapid și ieftin în zonă.
Camerele de supraveghere din oraș, mai mult defecte decât funcționale mai 31, 2020 - Să nu pățești ceva pe domeniul public al Bistriței, fără să ai martori, că nu ai cum dovedi! A pățit-o un bistrițean care a încercat să obțină imaginile de pe o cameră de supraveghere din oraș. Răspunsul polițiștilor locali a fost halucinant ”Mai bine de jumătate nu funcționează”.
Avem primele vinuri Frizzante produse în Bistrița-Năsăud! mai 31, 2020 - Ce surpriză! Nu numai că Bistrița-Năsăud a început să aibă vinuri bune, recunoscute în plan național și chiar internațional, dar se diversifică oferta, facem și finețuri. Italienii de la Lechburg Lechința au scos primele vinuri frizzante, o variantă mai ușoară a vinurilor spumante precum șampania sau prosecco. Pentru această vară avem câteva mii de sticle de frizzante alb și rose marca Lechburg, pe care le gasiți deja pe rafturile celui mai mare magazin de băuturi din oraș - The Drinks Store. 
FOTO: Hai că se poate! Au reparat! mai 31, 2020 - Ieri, o gură de canal de pe o stradă din Bistrița, recent asfaltată, a cedat. Oamenii s-au revoltat și au încercat să rezolve singuri problema. Firma responsabilă de asfaltările din oraș s-a autosesizat în urma publicării articolului în care era semnalizată problema. În această dimineață problema a fost remediată.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.257 persoane infectate mai 31, 2020 - Avem 335 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un singur caz nou de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 124 de cazuri noi de infecție.
Din 1 iunie, la Muzeul Județean revine fascinanta lume LEGO mai 31, 2020 - Muzeul Județean Bistrița își deschide porțile de mâine, cu tradiționala Expoziție LEGO de primăvară Brickenburg. Ea se adresează atât copiilor cât și adulților, provocați să descopere misterele spațiului prin prisma jocului. Reguli de respectat, pentru vizitarea muzeului:
EXCELENT! Strugurii care dau naștere vinului de Jelna, singurii cu certificat de produs montan mai 31, 2020 - Crama Jelna este singura din țară care face vin din struguri cu certificat de produs montan. Vița de vie se întinde pe 26 de hectare și este situată în zona montană a comunei Cetate.
Rostul de dimineață: La Bistrița, ca la Paris… „Un început timid. Sau poate caraghios…?!” mai 31, 2020 - O celebră tradiție pariziană își face simțită prezența – timid – și la Bistrița. Îndrăgostiți de diverse vârste sau zodii și-au pecetluit iubirea în grilajul podului care duce spre Codrișor! „E un început timid, sau poate caraghios... Mai avem mult de muncit...!”
FOTO: O tânără șoferiță a ajuns cu roțile-n sus după ce a lovit un stâlp de electricitate mai 31, 2020 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Salva. O tânără șoferiță a lovit un stâlp de curent. În urma impactului mașina pe care o conducea a ajuns cu roțile-n sus.
FOTO: Să-ți rupi roțile-n ea reabilitare! mai 30, 2020 - Strada Magnoliei a fost reabilitată de curând. Și, așa cum se cade unei reabilitări....poți să-ți rupi roțile-n ea. O gură de canal a cedat, o mașină s-a avariat. Iar acum, gura de canal e eco- a crescut un copac în ea, fix în mijlocul intersecției.
FOTO: Prinsă la scurt timp după ce a furat aproape 10.000 de euro de la un bunic mai 30, 2020 - O femeie a fost prinsă de oamenii legii, la scurt timp după ce a fost apelat numărul unic 112. Aceasta a fost acuzată că ar fi furat o sumă importantă de bani. 
FOTO: Băiețel de 10 ani, rănit în incendiu! Salvatorii n-au putut ajunge în zonă decât pe jos mai 30, 2020 - Un incendiu a izbucnit într-o zonă izolată din Sîngeorz Băi. Un băiețel de doar 10 anișori a fost rănit. Salvatorii au ajuns în zona indicată doar pe jos, neputând înainta cu echipajele.
FOTO/VIDEO: I-a tăiat calea și s-a făcut nevăzut! Acum stă cu mașina stricată, de luni bune, după ce a evitat impactul mai 30, 2020 - S-a întâmplat în luna februarie, în Groapa Sărății. O autoutilitară a ieșit în DN 17 fără să se asigure. Șoferul unui autoturism care circula regulamentar, în încercarea de a evita impactul, a ajuns pe acostament. Acum așteaptă de luni bune, cu mașina avariată, o soluție:
FOTO/VIDEO: Un șofer băut a provocat un accident pe strada Rodnei mai 30, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu câteva minute pe strada Rodnei din municipiul Bistrița. Un șofer nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a lovit o mașină care circula regulamentar. Din impact, autoturismul a ricoșat într-un microbuz. Șoferul vinovat a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Memento mori: Fereastră rotundă sau pătrată? Mulți o consideră simbolul Fecioarei Maria… mai 30, 2020 - „Ca deschidere spre aer şi lumină, o fereastră simbolizează receptivitatea. Dacă ea este rotundă, e vorba despre o receptivitate asemănătoare celei a ochiului şi a conştiinţei. Dacă este pătrată, se referă la receptivitatea terestră, în opoziţie cu cerul. În sine, este considerată simbolul Fecioarei Maria...”, ne dezvăluite Alina Berbecaru, muzeograf în cadrul secției de Artă contemporană, la Muzeul Județean.
Două cazuri de infecție cu COVID-19, înregistrate într-un cămin pentru vârstinici din județul Bistrița-Năsăud mai 30, 2020 - COVID-19 face victime și într-un centru de asistență pentru vârstnici din județul Bistrița-Năsăud! Un cadru medical și o persoană parte din personalul auxiliar au fost depistate cu coronavirus. Toți beneficiarii centrului vor fi testați.
Aquabis: Avarie, în Sângeorz-Băi. Străzi fără apă, începând de astăzi mai 30, 2020 - S-a produs o avarie pe conducta de distribuție din Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Câteva străzi vor rămâne fără apă, începând de astăzi, 30 mai, până la remediere: