-2 C
Bistrița
sâmbătă, ianuarie 22, 2022

VIDEO: Bogdan Ivan Gruia propune un program național pilot pentru Bistrița-Năsăud. „Îi stimulezi astfel pe tineri să rămână acasă”

Fără familie, fără copii – România nu are niciun viitor. Oamenii sunt cei care aduc plus valoare, atât în comunitățile mici, cât și la nivel național sau global – consideră Bogdan Ivan Gruia, candidatul PSD BN pentru un loc în Camera Deputaților. Acesta propune câteva programe naționale care să sprijine tinerele familii: 

Bogdan Ivan Gruia a explicat că este vorba despre un program național de creșe, grădinițe și școli pe sistemul școală după școală. Acesta ar începe la ora 8 dimineața și ar dura până la ora 4 după-amiaza. Care să asigure copilului pe lângă zona clasică de discipline de bază tot ce înseamnă cursuri, odihnă, hrană cum se cuvine. „Nu trebuie să punem o presiune prea mare pe părinții din zona urbană. Foarte mulți părinți trebuie să caute o bonă, un bunic, o mătușă, pe cineva care să vină să ia copilul”, a argumentat Bogdan Ivan Gruia

Complementar acestui proiect, Bogdan Ivan Gruia propune un sistem de transport public al elevilor de acasă la școală, pe modelul american. „Astfel știm că șoferul X pe ruta Y, din Unirea, Independenței, Liviu Rebreanu va lua copiii în siguranță de acasă, după care, la ora 16 același șofer îi aduce pe copii acasă. Nu mai blocăm bulevardele, nu mai presăm și părinții și profesorii cu această nebunie”, susține tânărul candidat. 

În România, pe statistici europene, costurile de locuire a unei familii tinere sau a unui tânăr aflat la început de drum este foarte ridicat. Uneori trece de 50% din bugetul pe care tinerii îl au la dispoziție într-o lună. Prin comparație, în vestul Europei sunt proiecte care scad simțitor acest procent, iar statul intervine cu un ajutor în viața tinerilor.

Eu propun un program național de cofinanțare a chiriei. Dacă, de pildă, ești un tânăr venit din Lunca Ilvei și locuiești la Bistrița, ți-ai găsit aici o slujbă când ai termiant facultatea și câștigi 2000 de lei pe lună – să nu cheltui mai mult de 25% din venituri pentru chirie, adică 500 de lei. Diferența, dar nu mai mult de 1000 de lei, ar putea fi acoperită de stat. Astfel ai putea avea un alt start în viață, ai putea porni cu un mare plus. Ai ajuta astfel tinerii să rămână acasă pe costuri normale. Nu e simplu să ai un salariu de 2000 de lei și să dai jumătate la chirie. Nu mai vorbesc de Cluj...”, a mai subliniat Bogdan Ivan Gruia.

Bogdan Ivan Gruia s-a referit și la posibilitatea de a amenaja campusuri școlare în zonele rurale, cu microbusuri care să-i transporte pe elevi sau studenți.

În felul acesta îi ajuți pe studenți să studieze acasă, să fie legați de locul în care s-au născut. Îi stimulezi pe tineri să-și dorească să rămână în România: având grijă de familia tânără și având grijă de tinerii aflați la început de drum, prin lucruri simple…”

Județul Bistrița-Năsăud ar putea deveni un proiect pilot pentru aceste programe – consideră Bogdan Ivan Gruia.

România are 5 milioane de oameni cu venituri modeste. „Un principiu de stânga în care cred foarte mult este impozitarea progresivă. Cei care au venituri modeste sub 2.500 ar trebui să aibă impozit zero. După care cei care au venituri între 2.500 – 3.000 – 10% impozit, și tot așa, în trepte, până spre 60 – 70%… În felul acesta s-ar schimba radical viața celor care se află acum la limita sărăciei”, a mai spus

Bogdan Ivan Gruia a avertizat că există 1 milion de copii în România care nu au curent electric, nu au internet și nu au acces la școala online. Alți 200.000 de mii de copii din România merg la culcare flămânzi.

Mai multe detalii despre proiectele lui Bogdan Ivan Gruia pentru tineri puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

[arve url=”https://youtu.be/wnSOj_b8-Zw” /]

(Articol electoral comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Bistrița-Năsăud, CUI mandatar financiar județean 112000020)

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO – Cu Ciao Bella, frumoasă și sub plapumă: Pijamale satinate, compleuri fine din bumbac, lenjerii ”fierbinți”…

Chiar dacă e rece afară și ai sta doar în casă, sub plapumă, și acolo poți...

PRO COMPRESOARE Bistrița: Soluția pentru curățarea impecabilă a filtrului de particule

Funcționarea mașinilor, mici sau mari, a utilajelor, etc. poate fi afectată de înfundarea filtrului de particule. ...

Sanovil angajează fiziokinetoterapeut, Transmixt caută mecanici și electroniști auto! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Transmixt Bistrița angajează mecanici și electroniști auto. Sanovil are nevoie de un fiziokinetoterapeut, dar și un inginer întreținere echipamente și economist / inspector resurse umane. Noi locuri de muncă - disponibile în Bistrița: