„Oameni buni, pe 18 mai, aeronava noastră – România – decolează. Și decolează cu noi, copiii noștri, bunicii și părinții noștri, cu nevestele sau iubitele noastre la bord. Noi alegem în ce parte o ia aeronava. Gândiți-vă bine unde vrem să mergem cu avionul ăsta. Dăm manșa pe mâna unuia care vorbește mai tare? Gândiți-vă bine că mamele și copiii dumneavoastră se află în avion. Vă rog, mergeți la vot…” Cu aceste cuvinte și-a încheiat comandantul Emil Dobrovolschi povestea, sâmbătă, la Aerodromul sin Bistrița.
Emil Dobrovolschi este pilot la TAROM din 1994. Are 15.000 de ore de zbor la activ și este comandant al misiunilor speciale, responsabil de deplasările membrilor Guvernului și ale Președintelui României. A fost invitat sâmbătă, la Aerodromul din Bistrița, povestind despre cariera sa de pilot. Dar și despre cel mai recent volum al său – Dark Cockpit.
Volumul publicat de Emil Dobrovolschi împreună cu Octavian Pantiș, compară cabina de pilotaj (cockpit-ul) cu propria noastră viață.
Chiar dacă aparent sună negativ, precum Dark towers of Sauron, în realitate este un semn bun. Dark Cockpit înseamnă că o cabină de pilotaj este luminată doar ambiental. Nu este niciun bec de avertisment aprins care să semnaleze o avarie sau un pericol.
Emil Dobrovolschi a explicat că ideal ar fi să nu existe în viața noastră un Christmas cockpit – cu toate luminițele aprinse, semnalând pericolele gata să izbucnească.
Ci un dark cockpit – o cabină de pilotaj învăluită în liniște, calm și control.
„Fiecare dintre voi aveți un cockpit – o cabină de pilotaj din care vă pilotați cariera, echipa sau proiectul. Vestitul bec roșu, de incendiu, de urgență, îl avem toți în capul nostru… Este însoțit și de o sonerie – la noi îi spune Continuous repetitive chime – care nu te lasă să gândești… Acest bec necesită o intervenție rapidă și imediată.
Dacă faci toate lucrurile bine, dacă ai un nivel bun de cunoaștere, dacă reușești să comunici, dacă accepți feed-back, dacă urmezi procedurile – cabina ta e în dark cockpit. Știu că ocazional nu suntem în dark cockpit. Avem uneori momente și zile în care nu suntem în dark cockpit. Ne întrebăm atunci – ce făceam săptămâna sau luna trecută când totul mergea mai bine?
Oameni buni, pe 18 mai, aeronava noastră – România – decolează. Și decolează cu noi, copiii noștri, cu bunicii și părinții noștri, cu nevestele sau iubitele noastre la bord.
Noi alegem în ce parte o ia aeronava noastră. Gândiți-vă bine unde vrem să mergem cu avionul ăsta.
Dăm manșa pe mâna unuia care vorbește mai tare? Gândiți-vă bine că mamele și copiii dumneavoastră se află în avion. Vă rog, mergeți la vot”, a spus în final comandatul Emil Dobrovolschi.
Emil Dobrovolschi a fost inițial copilot pe avionul Antonov 24, ulterior comandant de aeronavă și instructor pe avionul ATR 42/72. A devenit comandant și instructor-examinator Airbus 320 și Airbus 310. Este pilot de recepție și control, dar și comandant al misiunilor speciale, al deplasărilor membrilor Guvernului și Președintelui României.
Ne-a povestit, la Bistrița, despre cele câteva zeci de verificări pe care le face fără excepție înainte de fiecare decolare. Pentru că o singură greșeală poate costa viața cuiva drag.
Ne-a povestit despre rigorile și disciplina meseriei de pilot. A subliniat că fiecare dintre noi suntem comandanți ai domeniului nostru de activitate. Și că succesul nu este posibil fără reguli și proceduri:
FOTO/VIDEO: Întâlnire memorabilă cu pilotul comandant Emil Dobrovolschi, la Aerodromul din Bistrița