20.2 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

VIDEO – Fermierii se plâng, după ce subvențiile au scăzut de la 340 lei la un euro: Ne calcă pe grumaz și ne strivesc ca pe un vierme!

Doi fermieri din județ au fost prezenți vineri la o conferință la sediul PSD. Aceștia au explicat cum subveniile au scăzut brusc, de la 340 lei în 2019, la UN EURO în 2021. „După 40 de ani de zootehnie, am venit aici pentru că ceea ce trăim este un lucru umilitor și degradant. Ce mai poate un agricultor să facă, atunci când e cu grumazul la pământ? Ne calcă pe grumaz și ne strivesc ca pe un vierme!”, s-au plâns aceștia.

Anchidim Lari din Salva și Dumitru Lazăr din Braniștea, doi fermieri, crescători de vite de carne, au fost prezenți vineri la o conferință de presă la sediul PSD BN.

Aceștia au explicat că bugetul pentru subvenționare a fermelor a scăzut cu 55 la sută, față de 2019. Mai mult, din acești bani, Statul ar trebui să plătească și restanțele pe 2020, dar și subvențiile pe 2021. Așa s-a ajuns la o „bătaie de joc din partea Guvernului”.

După împărțirea banilor, subvenția pentru bovine va ajunge un 1,026 euro/cap de bovinăiar pentru ovine și caprine 2 euro/cap, iar pentru tona de lapte livrată în 2020 suma de 0,41 euro. Eu cred că este mai mult decât o bătaie de joc la adresa fermierilor. 

Ministrul a spus că aceasta este și ultima subvenție restantă de anul trecut pe care Ministerul Agriculturii trebuie să o plătească. Bugetul este 48 de milioane de euro și ne întrebăm cum poate să plătească și o schemă restantă din 2020, iar o altă parte din bani să-i aloce pentru o altă schemă, ca și ajutor de Covid pentru 2021?

Anul trecut pentru ajutorul național tranzitoriu au fost alocați 85 de milioane de euro, iar pentru Covid un buget 165 de milioane de euro, adică 253 de milioane de euro, iar acum din cei doar 48 de milioane de euro să plătească aceste scheme. Reiese că fermierii din sectorul zootehnic în 2021 vor încasa doar 19% din valoarea subvenției din 2020. Considerăm că o diminuare a subvențiilor cu 81% față de anul trecut va duce la înmormântarea sectorului zootehnic, în special a fermelor mici care nu îndeplinesc toate condițiile pentru subvebția oferită din fonduri europene”, a spus Anchidim Lari, care este și reprezentantul fermierilor.

 

Dumitru Lazăr a explicat că bătaia aceasta de joc a Guvernului l-a făcut să participe la conferință.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...