9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

FOTO: O mână de bistrițeni au ecologizat malurile râului Bistrița!

Municipalitatea a anunțat că va ecologiza întreg orașul. Apoi vremea a încurcat planurile. Ieri, o mână de bistrițeni au ieșit pe malurile râului Bistrița, curățându-le. Au făcut primul pas, fără să aștepte pe alții.

Ioan Turc anunța ecologizareas întregului oraș Bistrița în 13 martie. Doar că în 12 martie a început să ningă, așa că au amânat acțiunea pentru o „dată ulterioară”.

VIDEO: Turc vrea să scoată TOȚI angajații Primăriei Bistrița la curățenie, în oraș!

Vremea s-a încălzit, dar municipalitatea NU a mai revenit asupra deciziei.

Așa că în 23 martie, bistrițeanul Vlad Grigoraș a lansat o provocare, online. Acesta a creat pe Facebook evenimentul „Curățarea râului Bistrița”, încercând să mobilizeze bistrițenii ca în data de 27 martie să iasă la ecologizat Bistrița Ardeleană.

„Domnul director zonal Cristi Pascaline de la firma de salubritate Supercom e alături de noi și ne oferă transportul deșeurilor strânse GRATIS!!!

Să aveți la voi apa, 2 sandwich-uri, căci nu știu cât o să dureze, bocanci obligatoriu – sunt bălării, spini, bălți. Obligatoriu mască, dezinfectant și haine de „scandal” .
Bună dimineața, nu mai avem nevoie de confirmare de venire, pentru că avem mănuși pentru 200+ oameni și saci pentru foarte muuulți. Sâmbătă dimineața la 9:30 ne întâlnim la Codrișor, o să țin ședința tehnică în care o să ne împărțim în grupulețe de 6, să respectăm legea privind restricțiile și o să vă anunț atunci tot. O să fie câte un coordonator de echipă.
Să nu uitați să aveți mască la voi! Să nu uitați de dezinfectant! Să aveți o sticla cu apă și niște Sandwich-uri. O să luăm o pauză pe la 12-13, să stăm puțin să mâncăm, dar nu la grămadă ci fiecare grupuleț separat. Va așteptăm!”, au fost mesajele postate în timpul săptămânii trecute.

Apoi, vineri, s-a lansat provocarea finală:

Ca să vedeți și să înțelegeți cu ce ne luptăm mâine!

Ieri, 17 persoane s-au mobilizat și au curățat malurile râului.

Până când se dezmorțesc autoritățile competente și până când vor conștientiza cetățenii iresponsabili, o echipă de tineri voluntari bistrițeni, s-a apucat ieri de curățat malurile râului Bistrița pline de fel și fel de deșeuri aruncate la întâmplare de niște cetățeni iresponsabili.

Le-am dat și eu o mână de ajutor câteva ore și vreau să vă spun că a fost o activitate pe care o voi repeta cu siguranță.

Vremea a ținut cu noi, au participat și tineri dar și oameni mai în vârstă, am identificat și două locații în care avem suspiciunea că sunt deversate direct în râul Bistrița ape contaminate și am sesizat imediat poliția locală și Garda de Mediu Bistrița-Năsăud.

Atât Poliția Locala Bistrița cât și Garda de Mediu Bistrița-Năsăud prin doamna comisar Laura Barta au reacționat foarte prompt și s-au prezentat la fața locului pentru constatare celor sesizate, asigurându-ne că în perioada următoare se vor face investigații mai amănunțite în cazul situațiilor sesizate.

Râul Bistrița este o comoară naturală de care orașul nostru are parte, însă din păcate nu este încă valorificată la potențialul ei. Totuși, cred că se pot face multe lucruri frumoase în această zonă, începând de la menținerea curățeniei până la punerea în valoare a naturii.

Fiecare mobilizare de curățenie la care am participat până acum a avut rezultate atât vizibile imediat, cât și la nivelul conștiinței colective a comunităților. Îmi doresc ca prin asemenea acțiuni, să creștem simțul responsabilității, al răspunderii și al acțiunii și să conștientizăm cu toții că avem o problemă foarte mare la nivel de educație.

Îi felicit pe toți cei implicați în actiunea de ieri și vă încurajez pe toți să acționați în mod responsabil față de mediu ori de câte ori întâlniți situații în care deșeurile au fost depozitate în mod necorespunzător și să participați în număr cât mai mare la viitoarele acțiuni de ecologizare a râului Bistrița. Ieri a fost scăpat de numai o parte din gunoaiele existente”,

a scris consilierul local USR-ist, Nicolae Pavelean, participant și el la acțiune.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.