Primarul Gabriel Lazany a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre o problemă gravă descoperită la pasajul din Decebal și care trebuie rezolvată cât mai repede. Este vorba despre injectarea de betonită pentru stabilizarea terenului în zona blocurilor, lucrare care nu s-a făcut, deși era prevăzută în expertize. Astfel urmează noi săpături și decopertări.
„După cum bine știți, am mai anunțat de foarte multe ori, au fost anumite probleme cu pasajul din Decebal, în primul rând divergențele între administrația bistrițeană și constructor privind unele măsuri dispuse de către administrația bistrițeană.
În primul rând montarea unei scări rulante care nu era în proiect și această scară rulantă adusă și montată de către alt furnizor și nu de constructor. Bineînțeles că, constructorul nu a fost de acord cu montarea acestei scări rulante până nu predă amplasamentul, motiv pentru care nu s-a făcut acest lucru. Scările rulante sunt în curtea Primăriei Bistrița și în acest moment.
Acesta fiind unul dintre motivele pentru care am dispus administratorului public să înceapă procedura de recepție a pasajului din Decebal”, a declarat Gabriel Lazany.
Edilul a mai precizat că după ce a dispus această măsura a fost contactat de constructor, care i-a semnalat o problemă foarte gravă.
În momentul în care s-au început săpăturile la pasaj, când s-a început mutarea coloanelor de canalizare, nivelul de săpătură a fost sub nivelul de fundare al blocurilor.
Cetățenii din blocul turn și din cele de lângă au făcut o sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții fiindcă nu li se mai închideau bine ușile și geamurile.
Inspectoratul de Stat în Construcții a dispus de îndată sistarea lucrărilor și întocmirea unor expertize.
„S-au întocmit două expertize, una geotehnică și una tehnică prin care s-au dispus anumite măsuri. Turnarea de piloți forați pentru stabilizarea terenului și injectări de betonită sub fundațiile blocurilor pentru stabilizarea terenului.
Aceste lucrări nu au fost executate. În momentul în care am ridicat această problemă Serviciului Tehnic mi s-a spus că n-ar mai fi nevoie de ele, că s-au întâlnit proiectanții, că nu trebuie făcute. Cum sunt un om care de obicei și verific suplimentar am contactat echipa de experți de la Timișoara, care a întocmit expertizele, și au spus că nici nu încape vorbă de așa ceva, este obligatoriu să se facă aceste injectări de betonită pentru că altfel la cea mai mică undă seismică există un risc real pentru clădirile respective.
Este ceva mai mult decât scandalos, aș putea spune, pentru că, în momentul de față, când totul este acoperit, să începem să decopertăm, să săpăm și să facem injectările respective. Și trebuie făcute și le voi face pentru că bistrițenii nu trebuie să se simtă nici un moment în pericol„, a mai completat edilul.
Acesta a mai precizat că se va interveni pe zona de trotuare, astfel că traficul nu va fi afectat.
Gabriel Lazany a mai adăugat că s-ar putea ajunge și la plângeri penale în acest caz.