VIDEO: Muzicienii și micii artiști de la „Tudor Jarda” fac casă bună cu Muzica militară!

VIDEO: Muzicienii și micii artiști de la „Tudor Jarda” fac casă bună cu Muzica militară!

Ieri seară, la Palatul Culturii din Bistrița am avut parte de o plăcută surpriză. Am văzut, ascultat și savurat un show susţinut de micii artişti de la „Tudor Jarda”, cu minusurile și plusurile sale, de toate vârstele și calibrele artistice, pe ansamblu, foarte bine realizat. A ieșit mult din tiparele momentului.

Concert în piață, la muzeu, la Sinagogă… de Crăciun, numai de Colinde. Peste tot aceeași placă… E ca și cu meniul. O mâncare, oricât de bună ar fi, după a doua farfurie, te saturi. Au urcat pe scenă elevi de la clasa a II-a și până la a XII-a. Acolo unde nota scoasă din vioară a fost mai timidă, sau o măsură a fost uitată, nicio problemă, candoarea zâmbetului ingenuu al micului interpret a șters cu buretele impresia negativă.

Spectacolul a mers mai departe, într-o paradigmă artistică extrem de generoasă. S-a cântat la pian, vioară, chitară, dar s-a și recitat „grupa mare”, poezie de sezon, în română și engleză. Stau mărturie clipurile video de mai jos:

Cireașa de pe tort, rostită, a fost punerea în scenă a unei „miniaturi” din teatrul lui Eugen Ionescu – „Luiza farmacista”, într-o viziune scenică simplificată cu niște elevi artiști foarte talentați, o montare de curaj, semnată de prof. Alina Tomi și încununată de succes, cu atât mai valoros, când stai să te gândești la cei trei viitori actori, bănuiesc, aflați de-abia în clasa a XI-a: Andrei Lupșa, Cristina Belei și Stelian Legradi.

Dozajul spectacolului a fost bine gândit. Ansamblul vocal de muzică tradițională românească coordonat de prof.Bălan-Pahone Cristina a schițat cu succes „harta evenimentului (foto 1). Au evoluat apoi copiii.Ultima jumătate de oră a aparținut clar viitorilor artiști de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Lista s-ar putea deschide cu tenorul Andrei Lupșa și baritonul Andreas Szilaghyi din clasa a XI-a /firește, încadrarea am făcut-o gândindu-mă că vocea lor va comporta modificări, odată cu vârsta, talentul rămâne însă evident!/; profesor coordonator este domnul Ioan Țigănilă.

Elevii foarte talentați, din această listă, regăsesc în cele două coruri, aseară reunite, Armonia și Excelsior, cu rezultate de excepție, bine cunoscute în țară și străinătate, sub bagheta apreciatei profesoare Ana Maria Dragonici. Ne-a oferit o excursie-potpuriu prin lumea colindei românești de altădată:

Vreau să subliniez cu încântare că și doamnele profesoare, selectând din minunatul univers al canto-ului universal, câteva „perle” ale momentului, au urcat pe scenă cu demnitatea și bucuria unor adevărate artiste. A fost o încântare să le ascultăm pe Alida Barbu, cântând „Ave Maria” al lui Caccini:

precum și cvartetul vocal format din Alida Barbu, Bianca Vasile, Alexandra Neamțu și Ioana Popa. Au interpretat superb, „The first Noel”:

Impresionantă a fost și interpretarea solistei Simona Pop Labiș, cântând despre „Nașterea Domnului Sfânt” și accentuând pe actualitatea emblematicei și răscolitoarei melodii „Vin colindătorii”:

Am mai avut parte de două surprize. Prima: formația de suflători & percuție a Garnizoanei Bistrița. A sunat admirabil! Ascultați, de pildă, o prelucrare instrumentală, foarte izbutită, din repertoriul american:

Mă gândeam că dacă ați mai adăuga și ceva viori ați putea merge pe ideea, desigur respectând proporțiile, orchestrei celebrului André Rieu. Vă felicit sincer domnule dirijor Bogdan Bejinaru! Ar fi formidabil dacă v-am vedea mai des în spectacolele bistrițene.

A doua: impresionantă a fost și Raluca Vasiluț, tânăra naistă de la Ansamblul profesionist al „Cununei de pe Someș” al Palatului Culturii bistrițene. A colorat pur și simplu spectacolul de aseară cu una dintre cele mai renumite piese ale maestrului Gheorghe Zamfir. Felicitări dragă Raluca!

După mai bine de două ore spectacolul a luat sfârșit într-o manieră apoteotică, o compilație reușită, din muzica internațională a Crăciunului, interpretată de corurile reunite „Armonia” și „Excelsior”, acompaniate de orchestra Armatei:

Au fost nenumărate ropote de apaluze din partea unui public numeros. Din păcate, la capitolul disciplină și respect față de artiști, mai ales când sunt atât de mici, la început de carieră, stăm mai prost. Lumea intră, iese, vorbește la telefon, se foiește, sfidând parcă dinadins emoția artistică. Mă întreb, oare de ce or mai fi venit… Educația, bat-o vina, asta-i buba! Cred că ne trebuie mai multe spectacole cu „ștaif” ca să învățăm să ne comportăm cum trebuie. Bineînțeles că și ceilalți spectatori trebuie să le ceară liniște. Câte un pic în fiecare zi… Ah, să nu uit. Au fost prezente și organele adminstrative locale. Cu bucurie vă spun că s-a văzut clar că nu au făcut-o din obligație. Le-a plăcut întreaga manifestare, de aceea au stat până la final.

În loc de concluzii doresc să remarc încă o dată că „omul sfințește locul”. Doamna profesoară Raluca Mărginean, directorul Liceului de muzică „Tudor Jarda”din Bistrița are multă dârzenie de caracter și este un extraordinar catalizator al întregului colectiv de cadre didactice din școală.

Nu poți să „scoți” artiști, să-i formezi ca promotori ai artei de mâine, dacă nu-i aduci pe scenă! Dacă nu-i pui să performeze alături de dascălii lor, în ultima analiză, tot artiști! Dacă nu știi să cauți și să găsești alți muzicieni adevărați și să-i implici alături de copiii și dascălii devotați din liceu! Așa cred că s-a născut această superbă colaborare cu muzica militară. Sincere felicitări tuturor! Sărbători fericite!

FOTO/VIDEO: S-a deschis GUN BROTHERS Paintball! Pentru băieții care iubesc adrenalina și distracția august 5, 2020 - De când aștepta Bistrița un parc de aventură unde distracția cu gașca pentru băieții de toate vârstele să fie una pe cinste! Suntem norocoși, începând chiar de astăzi aveți acces în parcul de aventură Gun Brothers Paintball! Terenul special amenajat pentru un joc dinamic de paintball, în echipă, îl găsiți în Bistrița, pe strada Tărpiului. Băieții de la Gun Brothers vă pun la dispoziție echipamentul, armele de paintball, un teren de luptă cum nu sunt multe, au răbdare să vă explice regulile și să facă o atmosferă memorabilă.
Turnul de la CPL, abandonat de decenii, ar putea fi transformat în două restaurante selecte! august 4, 2020 - Un important investitor din Bistrița anunță un proiect cel puțin ambițios. Acesta include și transformarea turnului de la CPL, abandonat de decenii, într-un punct turistic, cu două restaurante și business lounge.
Doris Rai: Sportul bistrițean poate fi „resuscitat” prin transformarea stadionului din parc în „Baza sportivă Jean Pădureanu” august 4, 2020 - Doris Rai nu face jocul partidelor și nu se aliază cu nimeni în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Aceasta spune că partidul ei sunt bistrițenii și va lupta până la capăt alături de ei. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, Doris Rai a vorbit despre câteva dintre proiectele pe care le are pentru oraș. Pe principiul „Fă Rai din ce ai”, candidata independentă își dorește să resusciteze sportul bistrițean și să transforme stadionul din parcul municipal în „Baza sportivă Jean Pădureanu”.
S-au afișat REZULTATELE la examenul de Titularizare. O singură notă de 10, în Bistrița-Năsăud august 4, 2020 - S-au dat publicității rezultatele la examenul de Titularizare, înainte de constestații. S-a obținut o singură notă de 10, în Bistrița-Năsăud. Jumătate din candidați au obținut note peste 7, transmite Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud.
O petrecere la un local din Telciu s-a lăsat cu dosar penal, după ce două persoane s-au infectat cu Covid-19 august 4, 2020 - Reprezentanții unui local din Telciu s-au ales cu dosar penal, după ce în luna iulie au organizat mai multe petreceri, iar în urma uneia dintre ele doi participanți s-au infectat cu Covid-19.
CE metodă a găsit RAAL să nu lase fără loc de muncă sute de angajați august 4, 2020 - Firma bistrițeană RAAL a anunțat disponibilizări în masă. Ar fi vorba de 900 de angajați, care ar urma să rămână fără loc de muncă, disponibilizările urmând să fie făcute pe parcursul a două luni de zile. Pe fir a intrat prefectul Stelian Dolha, iar compania bistrițeană a găsit o metodă prin care tot personalul va rămâne angajat.
Deputatul Cristina Iurișniți (USR): Copiii din Rodna ar trebui să aibă acces gratuit pe terenul de sport! Ce spune primarul Valentin Grapini august 4, 2020 - Deputatul Cristina Iurișniți (USR) a primit sesizări de la localnici din Rodna care susțin că aici copiii au de plătit pentru a face sport pe terenul sintetic, recent reabilitat de primărie. Cum comentează primarul Valentin Grapini: 
BISTRIȚA: Jandarmii au surprins un italian care încerca să fure dintr-un hipermarket august 4, 2020 - Un italian a fost surprins într-un hipermarket din Bistrița. Acesta a sustras mai multe bunuri de pe rafturile magazinului, dar  a omis să le achite la casă. Au intervenit jandarmii:
Bistrița-Năsăud: 15 cazuri pozitive, 18 persoane vindecate și un deces august 4, 2020 - Avem 904 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 15 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.232 de cazuri noi de infecție.
FOTO Barcelona – Bârgău: Cursa specială făcută de un bistrițean pe bicicletă, acompaniat de cățelușa sa august 4, 2020 - Timp de două luni a pedalat, alături de cățelușa sa Bella. A pornit din Barcelona, iar după 2.500 de kilometri și multe peripeții, bistrițeanul Nick Găvan a reușit să ajungă la Bistrița-Bârgăului.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi august 4, 2020 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 4 august 2020, fără apă potabilă - pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Doris Rai propune un mare parc de distracții în Wonderland, realizat în parteneriat public-privat cu bistrițenii august 4, 2020 - Doris Rai rămâne fermă și se aventurează singură în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, Doris Rai a vorbit deschis despre bistrițeni, politică și administrație în viziunea sa. Unul dintre proiectele sale pentru Bistrița este transformarea Wonderland într-un mare parc de distracții și aventură. Primăria ar urma să facă planul, iar bistrițenii să dezvolte, printr-un parteneriat public privat, toate micile afaceri, pe care le-ar putea lăsa moștenire.
„Aventură” periculoasă! Doi copii au fost căutați de peste 150 de persoane, după ce au fugit de acasă pe munte august 4, 2020 - 100 de voluntari și zeci de polițiști și jandarmi au căutat ieri seară o fată de 13 ani și pe fratele său de 11 ani. Cei doi au fugit de acasă pe munte, după o ceartă cu tatăl lor. Din fericire, copiii au fost găsiți teferi, într-o localitate învecinată.
Unui singur pacient cu Covid-19 decedat i s-a făcut autopsia în județ august 4, 2020 - De la începutul pandemiei de Coronavirus a fost efectuată o singură autopsie la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Deși autopsiile realizate celor infectați cu Covid-19 nu sunt interzise, acestea nu sunt nici recomandate. În ce condiții a fost realizată singura autopsie din județ:
Bistrița-Năsăud și-a tras bariere umane! Cum au ajuns polițiștii să ne spună când vine trenul august 3, 2020 - Finalul de săptămână cu vreme caldă i-a determinat pe bistrițeni să dea o fugă până la munte. Toate bune și frumoase până s-au pornit la drum. Cozile de mașini s-au întins pe câțiva kilometri buni din cauza căilor ferate, care trec strada ca nebunele, la care trebuie să oprești și să te asiguri. Soluția găsită de cei responsabili e demnă de tot râsul. Au inlocuit barierele cu semafoare umane!
Aproape 2.000 de euro! Atât încasau fără drept un bărbat și două femei sub formă de indemnizație august 3, 2020 - Polițiștii au dat peste încă trei persoane care au falsificat documente pentru a beneficia de indemnizație de creștere a copilului. Printre ele se numără și un bărbat. Se pare că fiecare încasa lunar aproape 2.000 de euro, fără a avea dreptul.
Un constructor abonat la bani publici, SRL-ul CJ-ului și un transportator au pus mâna pe întreținerea drumurilor august 3, 2020 - Consiliul Județean a scos la licitație întreținerea drumurilor județenele pe timp de vară pentru următorii 4 ani. Valoarea contractului variază între 14 și 15 milioane de lei. Pe contract au pus mâna un constructor abonat la fonduri publice, unul dintre SRL-urile Consiliului Județean și un...transportator.
FOTO/VIDEO: BMW în flăcări lângă mănăstirea din Strâmba august 3, 2020 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu în Strâmba. Un BMW a fost cuprins de flăcări chiar lângă mănăstire. Nu au fost anunțate victime.
Vin cei dragi acasă din străinătate? VEZI lista actualizată a țărilor pentru care vei intra în carantină: august 3, 2020 - Luna august e luna preferată a concediilor, iar cei dragi vin acasă din străinătate. Astăzi a intrat în vigoare noua listă cu țările din care cei care se întorc acasă vor fi nevoiți să intre în carantină pentru 14 zile. 
NOI locuri de muncă, în BN: Se caută pizzeri, instalatori, ingineri, conducători auto categoria C și CE august 3, 2020 - Angajatorii din Bistrița-Năsăud oferă noi locuri de muncă și în această săptămână. Se caută operatori cabluri electrice, ingineri, pizzeri, sudori, instalatori, consultanți vânzări Electro / IT în Bistrița, Beclean și Năsăud!
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive și 10 persoane vindecate august 3, 2020 - Avem 889 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore trei bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 823 de cazuri noi de infecție.
EDITORIAL: Dar ce v-ați obrăznicit! Nici n-ați ajuns primari și fugiți de întrebările jurnaliștilor august 3, 2020 - Am 22 de ani de presă și fix când credeam că le-am trăit pe toate, vine campania electorală pentru locale și am parte de experiențe noi, inedite. Obrăznicia unor candidați cu pretenții de politicieni și cu aspirații la fotoliul de primar întrece orice limite. Am ajuns să trăiesc ziua în care politicianul să-ți pună condiții cu ce invitat vine și cu care nu în emisiune, să facă figuri la moderatori. Mai urmează să ne spună și ce întrebări avem voie să le punem și apoi chiar pot spune că le-am trăit pe toate.
Cum va arăta parcarea de pe Bistricioarei, ce promite să rezolve problema locurilor de parcare din centru august 3, 2020 - Cu siguranță zona care „suferă” cel mai mult din cauza lipsei locurilor de parcare este centrul istoric. O parcare supraetajată, prima de acest fel din Bistrița, se pregătește pe strada Bistricioarei. Cum va arăta:
EXCELENT! Un fizician din Beclean a primit 150.000 de euro de la Comisia Europeană pentru cercetare august 3, 2020 - Mihai Miron este unul dintre cei doi români care au primit granturi de 150.000 de euro de la Comisia Europeană, pentru cercetare. Acesta își desfășoară activitatea în Franța.
OPINII: Cât de proastă este școala românească? Care ar fi principala problemă de remediat… august 3, 2020 - „Credeți că cineva intenționează să se ajungă la concluzia că școala românească este (cea mai) proastă?”, se întreba recent profesoara Monica Halaszi. Unul dintre elevii străluciți ai Bistriței – Sergiu Petrușca – acum student în Marea Britanie, la Cambridge, i-a oferit un răspuns memorabil:
Aquabis: Străzi din Sângeorz-Băi și Prundu Bârgăului, fără apă potabilă astăzi august 3, 2020 - Câteva străzi din Sângeorz-Băi rămân fără apă potabilă astăzi, 3 august 2020, anunță Aquabis:
ORA XII a sosit…: Cârtița august 3, 2020 - Motto: "Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier" - Marin Moraru Lumea s-a săturat de politică. Principiile care separă doctrinele nu mai există decât în cărți, iar de aici s-a declanșat confuzia printre alegători. Adevărul este că subvenționarea activității partidelor lasă loc de manevre făcute din pix, că doar n-au pus oamenii un ginecolog la agricultură sau un tractorist la sănătate. Politicienii i-au pus.
Campanie electorală cu măști și mănuși! AFLĂ detalii: august 2, 2020 - Campania electorală și alegerile locale bat la ușă! Pentru că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, PNL a elaborat un ghid sanitar care va trebui respectat. Una dintre măsuri prevede purtarea obligatorie a măștilor de protecție și a mănușilor. VEZI ce alte măsuri au fost luate:
FOTO: Profesoara Paraschiva Borș din Maieru, la ultra-maratonul care străbate România…! august 2, 2020 - La cei 55 de ani ai săi, profesoara Paraschiva Borș a decis că merită să alerge dintr-un capăt în altul al României! Ea participă în aceste zile la un ultra-maraton care a început în cel mai vestic punct al țării și se sfârșește în punctul cel mai estic – plaja Sulina!
Valentin Grapini: Vom avea la Rodna cea mai frumoasă și utilă bază sportivă dintr-o zonă rurală august 2, 2020 - Prezent în emisiunea „Direct în problemă” de la Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, a vorbit despre șantierul din comună și lucrările pentru care se lucrează în acest moment. Unul dintre cele mai importante proiecte din Rodna este „Baza sportivă”, care a intrat în linie dreaptă odată cu obținerea avizelor de finanțare de la Compania Națională de Investiții.