6.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Rostul de dimineață. O harpă de poveste, o seară fantastică și tandră, la Bistrița (VIDEO)

O harpă de poveste, la Bistrița: Un concert absolut special despre o harpă construită în 1827. Spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial se afla în posesia unui ofițer neamț. A renunțat la ea, în schimbul unui sac de merinde

S-a încheiat ieri seară la Sinagoga din Bistrița turneul „O harpă de poveste”. Cei trei protagoniști – Adriana Cîlțea (harpă), Oxana Corjos (pian) și Petru Pane (clarinet) – au fost aplaudați minute în șir, în picioare, de melomanii din Bistrița. 

Unii au venit de la câteva zeci de kilometri pentru a asculta uimitoarea poveste a instrumentului construit în 1827.

Ajunsă în România în urmă cu mult timp, harpa păstrează încă inscripţia primelor asemenea instrumente construite de fraţii Erard din Londra.

Aceștia erau, la începutul anilor 1800, furnizorii casei regale franceze şi ai casei imperiale ruse.

Se povestește că această harpă a fost primită de la un ofițer german aflat în retragere, în schimbul unui sac de merinde… Se întâmpla la finalul celui de-al doilea război mondial. 

Harpa a fost coborâtă dintr-o căruță, pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla ofițerul în timpul retragerii armatei germane din 1944…

Am urmărit cu lacrimi în ochi Pavana lui Gabriel Fauré, întrebându-ne oare cum se dansa pe vremuri maiestuosul și solemnul dans. 

Se spune că pavana s-a ales cu acest nume după numele orașului italian Padova. Acolo se pare că a fost locul de origine al acestui dans. Este cunoscut încă din secolul al XVI-lea, atât în Italia și în Spania. Caracterul dansului era solemn, majestuos și cuprindea mișcări lente. Un asemenea dans deschidea de obicei balurile, în tulburătorii ani 1500…

Fantezie după Rigoletto de Luigi Bassi

Nu doar că ne-am reamintit de parfumul muzical al epocii de început de secol 19… Ci mai mult, măiestria și emoțiile transmise de Adriana Cîlțea, pianista Oxana Corjos și clarinetistul Petru Pane ne-au luminat cu adevărat seara de duminică… 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Efectele crizei sanitare asupra sănătății mentale la nivel global

Efectele crizei sanitare: Află cât de afectată a fost starea mentală a populației la nivel mondial ca urmare a crizei sanitare. Statistici pentru diferite regiuni ale lumii.

Care sunt avantajele pariurilor online

Dacă îți place să urmărești transmisiunile sportive și ești la curent cu ce se întâmplă în diverse sporturi, ești persoana potrivită pentru un hobby plin de adrenalină. Pariurile sportive online îți pot aduce câștiguri frumoase!

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Supercom și IMP România! Se oferă condiții excelente de muncă

Se fac angajări la ItalTextil Sărata, care caută muncitori și secretar administrativ. Panouri Decorative are nevoie de montator în Bistrița, iar Transmixt angajează / școlarizează șoferițe pentru transportul local. Oferta completă, mai jos: