22 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

VIDEO: Prefectul speră ca problema fermierilor din Ilva Mică să se rezolve… prin generozitatea celor ce dețin terenuri

Aproape 2000 de animale nu au loc de pășune în Ilva Mică. Din această cauză, fermierii nici nu au subvenții de la APIA pentru ele. Prefectul Dolha speră ca problema să se rezolve, cel puțin momentan, prin generozitate. Cei ce au concesionat terenuri să cedeze o parte din ele fermierilor.

Aproape 40 de fermieri din Ilva Mică s-au plâns prefectului că nu au teren de pășune pentru animalel lor.

„E vorba de 39 de fermieri care se confruntă de patru ani cu problema lipsei de acces la pășunile comunale pentru hrana animalelor pe care le dețin. Am fost acolo și am constatat că e vorba de 1.800 de oi, 80 de vaci și 10 bivolițe. Administrația locală nu a găsit o soluție rezonabilă de 4 ani încoace, și, în lipsa accesului la pășuni, fermierii nu primesc nici subvențiile de la APIA. I-am întrebat de ce nu au spus mai devreme despre aceste probleme, și mi-au spus că s-au temut”, a declarat Stelian Dolha în cadrul unei conferințe de presă.

Prefectul a explicat că în comuna Ilva Mică nu există un aranjament pastoral, iar în 2021, administrația locală va fi obligată să-l întocmească.

„Le-am cerut și actele privind licitația din 2016, caietele de sarcini, ofertele și încărcătura de animal pe hectarul de pământ. Ca și soluție imediată, am propus ca cei care au concesionat terenuri, să cedeze din ele fermierilor. Oricum în 2021, când se va face aranjamentul pastoral, vor fi obligați să cedeze din terenuri. Un alt lucru bun ar fi să se modifice modalitatea de calcul pentru subvenții. În momentul acesta, pentru o vită, trebuie să ai 3 hectare de pășune. Ar fi foarte benefic să se schimbe la UN hectar de pășune pentru o vită”, a mai spus prefectul.

Mai multe detalii despre problemele fermierilor de la Ilva Mică și propunerile prefectului, în video de mai jos:

[arve url=”https://youtu.be/JPj5BsgbXuw” /]

FOTO- Instituția Prefectului

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...