25.3 C
Bistrița
vineri, august 19, 2022

VIDEO: Primarul din Poiana Stampei, în straie de sărbătoare, despre delicatesele și tradițiile deosebite din Bucovina

Indiferent de pandemie sau de alte obstacole – tradițiile pot și merită să meargă mai departe. Este și convingerea primarului Viluț Mezdrea din Poiana Stampei, care a participat îmbrăcat într-o tradițională ie din Bucovina la o emisiune difuzată pe Bistrițeanul Live.

Emisiunea a și debutat cu o colindă străveche, interpretată de ansamblul „Păunița” – pe care primarul Viluț Mezdrea l-a numit „cartea de vizită a comunei Poiana Stampei”.

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Viluț Mezdrea din Poiana Stampei a făcut o impresionantă incursiune în tradițiile și valorile zonei pe care o reprezintă.

Cei de la Păunița au transmis tradițiile adevărate din Bucovina pe cele mai importante scene și podiumuri din țară. Anul acesta nu a fost un an care să permită deplasările, pentru a putea arăta tradiția păstrată de la an la an, în Poiana Stampei. Dar în sufletele noastre păstrăm toate aceste obiceiuri și ne gândim cu drag la ele…”, a mai spus Viluț Mezdrea.

Cu puțină imaginație, putem trăi cu maximă intensitate frumusețea sărbătorilor creștine, în mijlocul familiei, cu cei dragi alături la masă… Vom simți cu siguranță și bucuria acestor sărbători – a explicat Viluț Mezdrea.

Primarul din Poiana Stampei a amintit și de obiceiurile străvechi precum cel al sfințirii casei de către preoți – obicei care stă încă sub semnul întrebării pentru acest an.

Nu putem face mare lucru, decât să sperăm că anul care va veni vom reuși să revenim la o normalitate în rândul comunității. Tradițiile dedicate sfârșitului de an și Crăciunului sunt cele mai frumoase, emoționante și dinamice la noi. Dansul mascaților ar fi unul dintre obiceiurile specifice și inedite, ca și urăturile – unice în România…”, a remarcat Viluț Mezdrea.

Acesta a completat că localnicii din Poiana Stampei, în preajma Crăciunului, pregătesc bucate de porc. „De pe masă nu lipsesc mâncărurile tradiționale precum chișca, calbașul, papricașul, slănina și cârnațul bine afumate. Cred cu tărie că savoarea și gustul vrednicelor gospodine din Poiana Stampei te fac să revii oricând în Bucovina… Nici cozonacii nu au cum să lipsească de pe masa de sărbătoare”, a mai explicat Viluț Mezdrea.

Păstrăvul afumat în cetină de brad este un alt preparat tradițional care se servește de Crăciun în Bucovina – a mai punctat primarul din Poiana Stampei. „Pentru că este foarte căutat, delicios și bun, oamenii și-au făcut crescătorii de păstrăvi și fiecare îl prepară după o rețetă secretă…”, a mai spus Viluț Mezdrea.

Alte detalii despre provocările cu care se confruntă administrația din Poiana Stampei puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos: 

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/dXKQeWrpy-8″ aspect_ratio=”722:406″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

RED WEEKEND la Alpha Home OUTLET! Orice piesă de mobilier are 30 la sută reducere!

Acest sfârșit de săptămână vine cu o ofertă de nerefuzat la Alpha Home OUTLET. E lichidare...

Sfaturi de siguranță pentru Hoverboard

Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare? Iată câteva sfaturi de siguranță de care să țineți cont dacă trebuie neapărat să aveți această jucărie la modă.