18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

VIDEO. Ștefan Mandachi, la Bistrița: „Nu e nevoie să îți ierți călăul, ca să fii un erou. E suficient să faci un pas”

A fost vedeta serii, zilele trecute, la Bistrița, la prima conferință TEDx din oraș. Oamenii au venit cu sutele să-l cunoască pe Ștefan Mandachi din Suceava – celebrul autor al protestului #șîeu – omul de afaceri de succes care a reușit să mobilizeze o țară întreagă într-un protest fără precedent, focalizat pe nevoia concretă de autostrăzi în Moldova și, implicit în România.

Oamenii au venit cu sutele să-l vadă pe omul de afaceri dispus să lupte cu sistemul – pentru ei sau în locul lor: omul capabil să-i îngenuncheze pe politicieni și să demonstreze că vocea fiecăruia poate să facă diferența printr-o campanie care a avut ecouri sociale majore. Zeci de mii de companii și milioane de români s-au solidarizat cu demersul inițiat de Ștefan Mandachi.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/M7kUNuSgHXA” /]

Am înțeles că nu am fost singurul care am suferit… Dar asta nu mi-a ajuns

Dar Ștefan Mandachi nu a vrut să vorbească la Bistrița despre autostrăzi. Ci despre durerea care îl macină de când a murit mama sa, acum opt luni de zile.

O durere suficient de sfâșietoare încât să-l determine să evadeze în lumea largă, pentru a se convinge că și alții au suferit la fel de mult ca el. O durere care l-a azvârlit într-o stare de cruntă depresie și care l-a pus pe drumuri sute de kilometri:

Copii mutilați, bătrâni uciși, violuri în masă… La Sarajevo am înțeles că au fost oameni care au suferit torturi la care nu îmi imaginam că se poate ajunge… Am făcut comparații… Am înțeles că nu am fost singurul care am suferit… Dar asta nu mi-a ajuns… Am vrut să ajung în punctul cel mai groaznic al Europei. La Auschwitz…”, a povestit Ștefan Mandachi la Bistrița, amintind și de oribilele experimente pe care Mengel le-a făcut pe copiii gemeni evrei.

Iertarea – singura soluție…?

Unul dintre supraviețuitorii acelor torturi – Eva Mozes Kor, pe care Ștefan Mandachi a întâlnit-o la Auschwitz – a fost cea care l-a inspirat și l-a convins că trebuie să iasă din starea de victimă, cu faimoasele cuvinte „I don’t want to be a victim for the rest of my life…”, alegând să-și ierte torționarii…

Cei mai mulți dintre noi suntem specialiști în victimizare… Ulterior, când am revenit în țară, la o conferință, i-am anunțat pe participanții de acolo că cel puțin într-un domeniu al vieții mele, în care m-am victimizat timp de 15 ani, vreau să fac un pas, care, în opinia mea, va conta. Măcar în domeniul rutier – în care eram frustrat de ani de zile că nu pot să circul fără să-mi pun viața în pericol pe drumuri… Din punctul meu de vedere, în acest domeniu al autostrăzilor eu am sărit din categoria victimelor, în cea a non-victimelor…”, a mai spus Ștefan Mandachi la Bistrița.

Nu e nevoie să îți ierți călăul sau asupritorul ca să fii un erou. Nu e nevoie să faci lucruri enorme, lucruri majore. E suficient să faci un pas infim, un pas de furnică… pe care eu cred că l-am făcut. Am făcut acel metru de autostradă, din pură convingere…”, a conchis Ștefan Mandachi.

Nici cel mai frumos, nici cel mai corect, nici cel mai fericit om…

În luna februarie, Ștefan Mandachi a lansat un atac împotriva liderilor pe care i-a avut România din 1990, pe care îi consideră vinovați că regiunea Moldova nu are niciun metru de autostradă.

Într-o postare pe blogul personal se caracterizează: „Nu fac politică, nu sunt activist, nu fac parte din nicio organizație sau mișcare. Sunt Ștefan Mandachi. Nici cel mai frumos, nici cel mai corect, nici cel mai fericit om…

A printat cinci milioane de afișe personalizate „România vrea autostrăzi” pe care le-a distribuit în toate restaurantele pe tăvile de servire. A tipărit mai multe milioane de șervețele cu același imprimeu „România vrea autostrăzi” și câteva sute de mii de stikere pentru mașini. A inițiat campania „Șîeu” ca un manifest împotriva lipsei de autostrăzi din Moldova.

Cine este Ștefan Mandachi…

Ștefan Mandachi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat un masterat în Științe Penale în cadrul aceleiași universități. Din 2009 face parte din Baroul Suceava ca avocat definitiv.

În primii ani după terminarea facultății a profesat ca avocat, însă a continuat în paralel și alte activități antreprenoriale pe care le începuse din timpul facultății.

În 2012 a deschis un restaurant cu servire rapidă, fiind provocat de potențialul pieței cu carne rotisată. A configurat un nou concept de restaurant cu specific grecesc, restaurantul Spartan. La începutul lui 2019 Spartan avea deschise 41 restaurante, fiind pe locul trei în categoria restaurantelor tip fast-food după McDonalds și KFC.

Ștefan Mandachi are un număr de peste 1000 angajați, cifra de afaceri anuală a companiilor principale ajungând la 15,6 milioane euro în 2018.

În 2016 a urmat timp de nouă săptămâni cursurile intensive de cinematografie în cadrul școlii de film New York Film Academy, din Los Angeles California. A regizat filmul de scurtmetraj „The Little Truth” care a fost selecționat în mai multe festivaluri de film.

În 2019 a fondat alături de fratele său geamăn Asociația Umanitară Jeni Mandachi, în memoria mamei sale care a murit în 2018. Asociația finanțează cazuri umanitare și legate de adopția câinilor fără stăpân. În numele fundației ține conferințe și seminarii pentru elevi și studenți care au ca scop descoperirea vocației.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?