VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie

VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie

Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.

Betak produce parapete metalice sau de beton și electrozi utilizați atât în infrastructura de transport curent electric, cât și în infrastructura rutieră. Compania are 215 angajați în Bistrița, o cifră de afaceri de câteva milioane de euro și un profit de 1,3 milioane de lei înregistrat anul trecut.

A fost un an atipic. Am început foarte bine anul 2020. Primul trimestru a fost cel mai bun din istoria firmei noastre. Din păcate a venit pandemia, iar în luna aprilie am avut o cădere de aproximativ 20%. Nu am oprit producția. Dar am lucrat extrem de greu… Ne-am revenit în lunile mai și iunie. Aproape am recuperat pierderea din aprilie, astfel încât, pe semestrul I aproape de final, avem și un plus de aproximativ 16%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a explicat Caius Bulea.

Criza din 2020 vs criza economică din 2008

Directorul general Betak a mai precizat că afacerea este împărțită în două – jumătate funcționează pe piața internă, jumătate pe piața externă. „Piața externă este o piață stabilă. Avem contracte anuale. Ne respectăm termenele de livrare, partenerii noștri își respectă termenele de plată. Plusul a venit din piața internă. A fost un an în care pe piața internă s-a văzut o dinamică deosebită. În aprilie, însă, piața internă a căzut aproape de tot. Am rezistat și nu am închis fabrica, datorită contractelor pe care le-am avut la export. Abia spre finalul lunii aprilie a început piața internă să-și dea drumul. Iar în iunie și-a revenit complet, reluându-se cursul ascendent”, a punctat Caius Bulea.

Criza din aprilie s-a manifestat invers față de cea din 2008 – a remarcat Caius Bulea. Acesta a amintit că din octombrie 2008, producția Betak pe care trebuia s-o livreze la export nu a mai fost vândută. „Partenerii noștri nu au mai cumpărat niciun kilogram de materiale de la noi, până în mai 2009. Atunci am trăit doar din piața internă, aproape 6 luni. Acum a fost exact invers. Exporturile au mers fără probleme. Sau, mai precis, cu problemele legate de infrastructura de transporturi care a fost foarte grav afectată de pandemie. Dar nu am avut nicio colaborare externă care să se oprească”, a recunoscut Caius Bulea.

Viitorul se anunță optimist, la Betak Bistrița 

Semestrul II din acest an se anunță o perioadă bună. Dacă nu intervine nimic deosebit, investițiile care au fost începute, se vor finaliza. Șantierele lucrează din plin. Cred că semestrul II va fi un semestru mai bun decât primul”, a remarcat directorul general Betak.

Caius Bulea a explicat celor de la Ziarul Financiar că principalele componente care se fabrică la Betak sunt banda zincată și electrozii de împământare – componente ale prizelor de pământ. „Sarcinile care se descarcă în atmosferă – fulgere sau supratensiuni – se descarcă prin instalațiile noastre, în așa fel încât instalațiile electrice să fie protejate. Aceste componente sunt aproximativ 50% din producția noastră. Suntem cei mai mari producători din România de benzi zincate și electrozi de pământare”, a  subliniat Caius Bulea.

Compania exportă foarte mult în Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Italia, Ungaria. 

BETAK Bistrița – principalul producător din România de parapete pietonali

30% din producția Betak Bistrița o reprezintă și parapete de protecție stradală. „Este un domeniu în care ne-am dezvoltat în ultima perioadă. Piața este foarte activă în acest sens. Pentru că în România nu există producători foarte mari de parapete de protecție stradală, principalele cantități de produse sunt aduse din Italia. Am gândit că este o oportunitate să dezvoltăm și această zonă”, a precizat Caius Bulea. 

Betak a ajuns să livreze parapete pentru drumuri naționale, județene, comunale sau forestiere. Încă nu a intrat pe zona de autostrăzi, întrucât piața respectivă este una atipică. „Pentru a putea face față concurenței în zona respectivă, trebuie să mai creștem. Avem în vedere câteva investiții pentru a produce și parapete pentru autostradă – conform normelor caracteristice pentru autostradă. Dezvoltăm și acest segment de producție”, a promis Caius Bulea.

Directorul general a amintit și de faptul că Betak este principalul producător din România de parapete pietonali. E vorba de acele structuri metalice amplasate pe poduri, pentru pietoni. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.

Top 3 provocări cu care se confruntă Betak Bistrița

În primul rând ar fi vorba de un dezechilibru între încasări și plăți. „Una dintre marile provocări este aceea că necesarul de cash flow este foarte mare. Suntem în curs de accesare a unor credite, în acest sens”, a explicat directorul Betak.

Apoi, cu toate că au venit mulți români din afară, necesarul de forță de muncă este încă mare. Iar oferta este în continuare mică. Mai mult, și calitatea ofertei lasă de dorit. „Avem nevoie de ingineri, dar nu-i găsim. Avem nevoie de operatori, dar nu-i găsim. Nici măcar necalificați nu găsim. Putem să-i calificăm noi, dar oferta e foarte redusă”, a recunoscut Caius Bulea.

O altă problemă care s-a acutizat după criza generată de coronavirus este transportul. „Avem mulți navetiști. Din cei 215 salariați, trei sferturi sunt navetiști. Suntem o fabrică cu foc continuu, lucrăm 7 zile din 7, 365 de zile pe an. Avem cuptoare mari care nu pot fi oprite în weekend. Iar zona de sâmbătă și duminică nu este acoperită de transportatori. Am cumpărat microbuse ca să ne putem aduce oamenii la fabrică. Avem de lucru, dar nu avem cu cine să lucrăm”, a admis directorul general Betak Bistrița. 

Acesta a amintit de parteneriatele încurajate de companie cu școlile profesionale. „Avem parteneriate cu o școală de meserii, pe specializarea sudură. Dar rezultatele lasă încă de dorit. Din 10 sudori pe care îi pregătim, dacă rămânem cu 2, este bine. Cei mai mulți tineri preferă să plece în străinătate, după terminarea școlii”, a mai spus Caius Bulea.

Directorul Betak a recunoscut că pierderile sunt suportate de companie, fiind vorba despre un risc asumat.

Principala zonă în care vom face dezvoltări și investiții este zona de electrozi de pământare. Suntem singurul producător din România de astfel de electrozi. Ei sunt produși după brevetele noastre proprii. Avem pe zona de electrozi o serie de 5 – 7 brevete europene în curs, care sunt lucrate acum la Munchen.

E zona în care am făcut investiții încă de acum 2 ani. Distanța de la depunerea brevetului la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și până la intrarea în producție de serie a electrozilor este cam un an – un an și jumătate”, a mai explicat Caius Bulea, directorul general Betak.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

Spitalul județean și Primăria Beclean, date exemple de bune practici în cheltuirea banului public, în starea de urgență și alertă august 11, 2020 - Într-un raport detaliat care vizează modul cum s-au cheltuit banii publici de la începutul pandemiei de Coronavirus, Curtea de Conturi a României dă exemplu de bune practici Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și Primăria Beclean.
FOTO – Cristian Niculae strânge semnături pentru candidatura la Primărie: „Va fi plăcerea și bucuria mea” august 11, 2020 - „Pe toată durata acestei săptămâni, va fi plăcerea și bucuria mea de a fi în mijlocul bistrițenilor”, a anunțat Cristian Niculae. „Să nu uităm nici acum, nici în viitor, că administrația locală trebuie să fie despre Bistrița, și despre oamenii orașului nostru!”
Cum au dat de gard procurorii un dosar în care sunt cercetate o mamă și fiica sa pentru proxenetism și trafic de minori august 11, 2020 - Rechizitoriul care are în centru o mamă și o fiică acuzate de proxenetism și trafic de minori întocmit de procurorii DIICOT din Bistrița-Năsăud a fost făcut praf de judecătorii clujeni. Aceștia au găsit grave greșeli și le-au cerut procurorilor să-l refacă rechizitoriul.
Liberalii nu-l susțin pe Ogâgău, însă pe primarul orașului-stațiune nu îl deranjează august 11, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a declarat că PNL nu îl susține pe Traian Ogâgău la Primăria Sângeorz-Băi. Declarația lui Turc a fost făcută la semnarea alianței PNL – USR – PLUS la nivelul județului. Ogâgău nu se arată deranjat de afirmațiile lui Turc, dar spune că ar fi răspuns cu totul altfel.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive, printre care doi medici și un polițist. 35 de persoane vindecate și un deces august 11, 2020 - Avem 978 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 35 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.215 de cazuri noi de infecție.
DOLIU: Petre Rus, patronul Metropolis, s-a stins din viață august 11, 2020 - Petre Rus, unul dintre patronii Metropolis, s-a stins din viață, în urma unor grave afecțiuni. Sincere condoleanțe familiei...
„Donezi și pedalezi” – o campanie inedită pentru promovarea donării de sânge august 11, 2020 - Numărul donatorilor de sânge din Bistrița-Năsăud este destul de scăzut, iar cererea pentru sânge e din ce în ce mai mare. Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița a găsit o metodă inedită prin care să îi determine pe bistrițeni să doneze sânge. VEZI despre ce e vorba:
Gavril Mureșan, directorul Electroplast: „Criza de acum nu este financiară. Este de o cu totul altă natură” august 11, 2020 - „Avem și acum în derulare proiecte mari, de anvergură care ne-au ajutat pe timp de criză”, a mărturisit Gavril Mureșan, directorul Electroplast. Acesta a recunoscut că în urmă cu 12 ani, compania a trecut prin momente extrem de dificile. Cum a reușit să supraviețuiască:
Rostul de dimineață. Imagini spectaculoase. Cum se vede Bistrița din avion august 11, 2020 - Ies la lumină câteva imagini spectaculoase cu Bistrița, privită de sus, din avion… cu clădiri micșorate și cochete, trafic invizibil, acoperișuri roșii, blocuri albe ca niște cutii de jucării – și nicio ființă omenească în stare să ruineze peisajul…!
Spania NU mai face parte din lista cu „zone galbene” august 11, 2020 - Autoritățile au publicat luni dimineața lista actualizată a țărilor din zona galbenă pentru care se impune măsura carantinei pentru 14 zile. Printre țările regăsite în această listă s-a numărat și Spania. Totuși, autoritățile s-au răzgândit și au exclus Regatul Spaniei din această listă, iar cei care se întorc în România din această țară nu trebuie să mai stea în carantină.
Aquabis: Locuitorii din Târlișua rămân azi fără apă potabilă. Probleme, în alte cinci localități august 11, 2020 - Locuitorii din Târlișua rămân astăzi, 11 august 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme, în alte cinci localități:
Ionuț Simionca dezgroapă securea războiului și acuză înțelegeri secrete între PSD și PNL pentru alegerile locale august 10, 2020 - Pe modelul lui Traian Băsescu, deputatul Ionuț Simionca, candidatul PMP la Primăria Bistrița, declanșează un război total pe scena politică bistrițeană. El a adus acuze grave la adresa PSD și PNL. Nici mai mult, nici mai puțin, Simionca susține că la această oră ar exista înțelegeri secrete între cele două formațiuni politice.
Ne protejează sau nu măștile confecționate în casă? VEZI ce spun cercetătorii: august 10, 2020 - Pandemia de coronavirus i-a prins pe români dând buzna în magazine și farmacii pentru a-și cumpăra măști de protecție și soluții dezinfectante, însă stocurile s-au terminat rapid. În lipsă de alternative, oamenii au fost creativi și și-au confecționat singuri tot felul de măști de protecție. Chiar dacă ni s-a spus că măștile de bumbac nu ne protejează, un studiu recent demonstrează contrariul.
Un năsăudean și-a amenințat sora cu toporul. L-au „calmat” polițiștii august 10, 2020 - Duminică plină de „adrenalină” pentru o familie din orașul Năsăud. O femeie de 39 de ani a fost amenințată cu toporul chiar de către fratele său. Mai mult, acesta a început să devasteze casa în care locuiau amândoi.
FOTO – Foarte limpede: Această campanie este despre Bistrița, este despre Noi august 10, 2020 - „Încă o dată, mi-a fost foarte limpede că toată această campanie este despre Bistrița, este despre Noi!”, a mărturisit Cristian Niculae, viceprimarul orașului și candidatul la Primăria Bistrița din partea Alianței pentru Bistrița-Năsăud.
EVALUARE, în toate școlile din județ! Ce scenariu se aplică în Bistrița-Năsăud august 10, 2020 - Mai sunt doar cinci săptămâni până la începutul anului școlar, iar școlile din Bistrița-Năsăud sunt în plină evaluare. „În perioada aceasta suntem în pregătiri. Toate unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud își fac evaluările cu privire la spațiu, sau la eventuale necesități ale unor resurse umane suplimentare”, a explicat profesorul Mihai Mureșan, șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Ce s-a decis în legătură cu începutul anului școlar:
Băut bine la volan, a lovit mașina unui alt șofer pentru că l-ar fi șicanat în trafic. S-a „răcorit” după gratii august 10, 2020 - Un bârgăuan de 44 de ani s-a „răcorit” după gratii, după un weekend plin de peripeții. Acesta s-a urcat băut bine la volan și a luat la șuturi un alt autoturism, după ce proprietarul l-ar fi șicanat în trafic..
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore și trei persoane vindecate august 10, 2020 - Avem 964 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean a fost confirmat pozitiv la infecția cu coronavirus, iar trei persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 779 de cazuri noi de infecție.
Se fac angajări la Michaela’s Brasserie, Îndemânarea Construct, Aquabis și Panebo Gaz! NOI locuri de muncă, în Bistrița august 10, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile la Îndemânarea Construct, Aquabis, Panebo Gaz, Restaurant Rapsodia, IPCE Bistrița. Betak sau Biasicom! Se oferă pachet salarial atractiv, bonusuri pentru prezență și performanță și transport gratuit. Oferta completă, mai jos:
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 10, 2020 - Două localități rămân fără apă potabilă, astăzi, 10 august 2020 - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Traian Ogâgău: Daniel Suciu, băiatul din Micești, mai mult încurcă decât descurcă august 10, 2020 - Traian Ogâgău, edilul orașului Sângeorz Băi, a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre mandatul de primar, despre frânele politice care i-au fost puse în cale, despre proiectele care se desfășoară în acest moment în orașul pe care îl conduce. Ogâgu a punctat și despre lupta dintre el și deputatul PSD Daniel Suciu, candidat la Primăria Sângeorz Băi în acest an.
LAUDABIL! Vin în sprijinul celor care și-au pierdut jobul în pandemie cu un coș cu alimente august 10, 2020 - Două asociații vin în sprijinul celor care și-au pierdut jobul în pandemie și au probleme financiare. Sprijinul constă într-un coș cu alimente de bază, necesar unei familii de 4 persoane, timp de o săptămână.
Mult-trâmbițata reabilitare a barajului de la Colibița realizată în proporție de… 0% august 10, 2020 - Ministerul Finanțelor a făcut publică lista proiectelor mari care urmează a fi implementate în următorii ani. Printre ele se numără și mărirea siguranței de la barajul de la Colibița, lucrările urmând să se desfășoare în următorii ani. Până acum, proiectul a fost realizat în proporție de...0%.
FOTO/VIDEO: Incendiu violent la un depozit de furaje din Rodna august 10, 2020 - Un incendiu devastator a avut loc ieri seară în localitatea Rodna. Un depozit de plante furajere a ars din temelii. Pompierii și voluntarii din mai multe localități s-au luptat cu flăcările timp de șapte ore.
Ora XII a sosit…: Domnului profesor, cu dragoste… august 9, 2020 - Mă simt profesor pentru că această calitate nu ți-o ia nimeni, mă simt chemat, îmi place să explic, spunea George Pruteanu, în contradicție cu calitatea de senator pe care o considera temporară. E greu de crezut că acea calitate politică l-a influențat în vreun fel pe domnul profesor, mai degrabă l-a ajutat să descopere că jocurile din sfera partidelor au acea promiscuitate a unui jurământ strâmb dus la extrem.
Proiecte din fonduri europene de peste 40 milioane de euro, la Sângeorz Băi! august 9, 2020 - Traian Ogâgău, edilul orașului Sângeorz Băi, a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre mandatul de primar, despre frânele politice care i-au fost puse în cale, dar și despre proiectele care se desfășoară în acest moment în orașul pe care îl conduce. În ultimii ani, în Sângeorz Băi au fost atrase peste 40 de milioane de euro!
Prețul de vânzare și chiriile pentru locuințele ANL au fost majorate cu peste 50% august 9, 2020 - Prețul de vânzare al apartamentelor ANL și chiriile acestora vor exploda în plină criză economică. Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a semnat un ordin prin care valoarea acestor locuințe se majorează cu peste 50%. AFLĂ cât costă acum un apartament:
Cristian Niculae: Punerea în valoare a patrimoniului medieval al Bistriței și a valorilor noastre tradiționale este o prioritate august 9, 2020 - Viceprimarul Cristian Niculae, candidat la fotoliul de primar al Bistriței, începe să își expună din nou proiectele pe care le are pentru orașul nostru. Printre proiecte se numără și turismul local, care să se bazeze pe valorile și produsele locale, dar și locurile frumoase din Bistrița. „Punerea în valoare a patrimoniului medieval al Bistriței, a valorilor noastre tradiționale este o prioritate pentru mine”, spune Niculae.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, printre care un polițist, și 13 persoane vindecate august 9, 2020 - Avem 963 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.145 de cazuri noi de infecție.
VIDEO: Gavril Mureșan, directorul Electroplast, despre calitatea care poate salva vieți. Sau care, ignorată, provoacă adevărate catastrofe august 9, 2020 - Încă nu înțelegem pe deplin, dar calitatea unui produs ne poate salva viața. La fel cum, ignorată, ea generează adevărate tragedii sau catastrofe. „Știu un supermarket foarte mare în Bistrița – complet în neregulă. Am o deformație profesională: mă uit peste tot după cabluri. Tot ce este în interior acolo este absolut în neregulă. Doamne ferește de un incendiu înăuntru!”