VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie

VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie

Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.

Betak produce parapete metalice sau de beton și electrozi utilizați atât în infrastructura de transport curent electric, cât și în infrastructura rutieră. Compania are 215 angajați în Bistrița, o cifră de afaceri de câteva milioane de euro și un profit de 1,3 milioane de lei înregistrat anul trecut.

A fost un an atipic. Am început foarte bine anul 2020. Primul trimestru a fost cel mai bun din istoria firmei noastre. Din păcate a venit pandemia, iar în luna aprilie am avut o cădere de aproximativ 20%. Nu am oprit producția. Dar am lucrat extrem de greu… Ne-am revenit în lunile mai și iunie. Aproape am recuperat pierderea din aprilie, astfel încât, pe semestrul I aproape de final, avem și un plus de aproximativ 16%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a explicat Caius Bulea.

Criza din 2020 vs criza economică din 2008

Directorul general Betak a mai precizat că afacerea este împărțită în două – jumătate funcționează pe piața internă, jumătate pe piața externă. „Piața externă este o piață stabilă. Avem contracte anuale. Ne respectăm termenele de livrare, partenerii noștri își respectă termenele de plată. Plusul a venit din piața internă. A fost un an în care pe piața internă s-a văzut o dinamică deosebită. În aprilie, însă, piața internă a căzut aproape de tot. Am rezistat și nu am închis fabrica, datorită contractelor pe care le-am avut la export. Abia spre finalul lunii aprilie a început piața internă să-și dea drumul. Iar în iunie și-a revenit complet, reluându-se cursul ascendent”, a punctat Caius Bulea.

Criza din aprilie s-a manifestat invers față de cea din 2008 – a remarcat Caius Bulea. Acesta a amintit că din octombrie 2008, producția Betak pe care trebuia s-o livreze la export nu a mai fost vândută. „Partenerii noștri nu au mai cumpărat niciun kilogram de materiale de la noi, până în mai 2009. Atunci am trăit doar din piața internă, aproape 6 luni. Acum a fost exact invers. Exporturile au mers fără probleme. Sau, mai precis, cu problemele legate de infrastructura de transporturi care a fost foarte grav afectată de pandemie. Dar nu am avut nicio colaborare externă care să se oprească”, a recunoscut Caius Bulea.

Viitorul se anunță optimist, la Betak Bistrița 

Semestrul II din acest an se anunță o perioadă bună. Dacă nu intervine nimic deosebit, investițiile care au fost începute, se vor finaliza. Șantierele lucrează din plin. Cred că semestrul II va fi un semestru mai bun decât primul”, a remarcat directorul general Betak.

Caius Bulea a explicat celor de la Ziarul Financiar că principalele componente care se fabrică la Betak sunt banda zincată și electrozii de împământare – componente ale prizelor de pământ. „Sarcinile care se descarcă în atmosferă – fulgere sau supratensiuni – se descarcă prin instalațiile noastre, în așa fel încât instalațiile electrice să fie protejate. Aceste componente sunt aproximativ 50% din producția noastră. Suntem cei mai mari producători din România de benzi zincate și electrozi de pământare”, a  subliniat Caius Bulea.

Compania exportă foarte mult în Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Italia, Ungaria. 

BETAK Bistrița – principalul producător din România de parapete pietonali

30% din producția Betak Bistrița o reprezintă și parapete de protecție stradală. „Este un domeniu în care ne-am dezvoltat în ultima perioadă. Piața este foarte activă în acest sens. Pentru că în România nu există producători foarte mari de parapete de protecție stradală, principalele cantități de produse sunt aduse din Italia. Am gândit că este o oportunitate să dezvoltăm și această zonă”, a precizat Caius Bulea. 

Betak a ajuns să livreze parapete pentru drumuri naționale, județene, comunale sau forestiere. Încă nu a intrat pe zona de autostrăzi, întrucât piața respectivă este una atipică. „Pentru a putea face față concurenței în zona respectivă, trebuie să mai creștem. Avem în vedere câteva investiții pentru a produce și parapete pentru autostradă – conform normelor caracteristice pentru autostradă. Dezvoltăm și acest segment de producție”, a promis Caius Bulea.

Directorul general a amintit și de faptul că Betak este principalul producător din România de parapete pietonali. E vorba de acele structuri metalice amplasate pe poduri, pentru pietoni. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.

Top 3 provocări cu care se confruntă Betak Bistrița

În primul rând ar fi vorba de un dezechilibru între încasări și plăți. „Una dintre marile provocări este aceea că necesarul de cash flow este foarte mare. Suntem în curs de accesare a unor credite, în acest sens”, a explicat directorul Betak.

Apoi, cu toate că au venit mulți români din afară, necesarul de forță de muncă este încă mare. Iar oferta este în continuare mică. Mai mult, și calitatea ofertei lasă de dorit. „Avem nevoie de ingineri, dar nu-i găsim. Avem nevoie de operatori, dar nu-i găsim. Nici măcar necalificați nu găsim. Putem să-i calificăm noi, dar oferta e foarte redusă”, a recunoscut Caius Bulea.

O altă problemă care s-a acutizat după criza generată de coronavirus este transportul. „Avem mulți navetiști. Din cei 215 salariați, trei sferturi sunt navetiști. Suntem o fabrică cu foc continuu, lucrăm 7 zile din 7, 365 de zile pe an. Avem cuptoare mari care nu pot fi oprite în weekend. Iar zona de sâmbătă și duminică nu este acoperită de transportatori. Am cumpărat microbuse ca să ne putem aduce oamenii la fabrică. Avem de lucru, dar nu avem cu cine să lucrăm”, a admis directorul general Betak Bistrița. 

Acesta a amintit de parteneriatele încurajate de companie cu școlile profesionale. „Avem parteneriate cu o școală de meserii, pe specializarea sudură. Dar rezultatele lasă încă de dorit. Din 10 sudori pe care îi pregătim, dacă rămânem cu 2, este bine. Cei mai mulți tineri preferă să plece în străinătate, după terminarea școlii”, a mai spus Caius Bulea.

Directorul Betak a recunoscut că pierderile sunt suportate de companie, fiind vorba despre un risc asumat.

Principala zonă în care vom face dezvoltări și investiții este zona de electrozi de pământare. Suntem singurul producător din România de astfel de electrozi. Ei sunt produși după brevetele noastre proprii. Avem pe zona de electrozi o serie de 5 – 7 brevete europene în curs, care sunt lucrate acum la Munchen.

E zona în care am făcut investiții încă de acum 2 ani. Distanța de la depunerea brevetului la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și până la intrarea în producție de serie a electrozilor este cam un an – un an și jumătate”, a mai explicat Caius Bulea, directorul general Betak.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

Ce se va întâmpla cu proiectele „lăsate moștenire” de administrația PSD (pârtia de schi, aquapark sau centru intermodal)? octombrie 28, 2020 - Noul primar al Bistriței Ioan Turc vrea să ducă mai departe o parte din proiectele „lăsate moștenire” de administrația PSD. La altele pur și simplu va renunța sau se va lua o decizie în urma unor consultări publice.
Tânărul din teribilul accident din Năsăud are nevoie urgentă de sânge! octombrie 28, 2020 - Un groaznic accident a avut loc sâmbătă seara, în Năsăud. Un bărbat a murit pe loc, iar o femeie și un tânăr au ajuns la spital. Băiatul de 19 ani e acum internat la Cluj și are nevoie URGENTĂ de sânge!
Prefectul Stelian Dolha, suspect de COVID 19! octombrie 28, 2020 - Prefectul Stelian Dolha stă cu sufletul la gură, așteptând rezultatele testului COVID 19. Soția lui a fost depistată pozitiv, fiind și el automat testat. Momentan e în izolare la domiciliu.
Fostul preot Cristian Pomohaci a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare octombrie 28, 2020 - Curtea de Apel din Târgu Mureș a menținut sentința inițială primită de preotul Cristian Pomohaci, un an de închisoare cu suspendare și plata prejudiciului cauzat statului român. Preotul trebuie să facă și 90 de ore de muncă în folosul comunității, în localitatea natală Rebrișoara.
Mesajul conducerii SAJ BN: „Ambulanța este pentru urgențe! Nu abuzați de echipajele de intervenție!” octombrie 28, 2020 - Creșterea numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 a dus la adaptarea protocolului de testare, de către Ministerul Sănătății. În acest sens, anumite categorii de persoane care prezintă simptome ale infecției cu noul coronavirus vor fi testate acasă, de echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță. Conducerea SAJ BN trage un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe bistrițeni să nu abuzeze de echipajele de intervenție.
VIDEO – Planuri CJ BN: Racordarea la gaz a cât mai multor gospodării! Apă, canalizare și drumuri bune! octombrie 28, 2020 - Consiliul Județean s-a constituit luni, în urma ceremoniei de depunere a jurământului de credință. Președintele CJ BN a prezentat pe scurt ”viziunea” pentru următorul mandat. Mai exact: racordare la gaz, apă și canalizare și drumuri bune!
ZECI de elevi, în scenariul roșu! RESTRICȚII în ȘASE comune din județ impuse de numărul crescut al cazurilor de COVID 19 octombrie 28, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca zeci de elevi să intre în scenariul roșu. Totodată s-au impus noi măsuri restrictive în șase comune din județ. CE anume trebuie să se respecte:
VIDEO: Moment istoric pentru bistrițeni! Autostrada Nordului care va traversa și Bistrița, obligatoriu de construit în trei ani, prin lege octombrie 27, 2020 - Moment istoric pentru bistrițeni: Camera Deputaților a aprobat astăzi inițiativa legislativă referitoare la construirea unei autostrăzi - în doar trei ani - în imediata apropiere a Bistriței. Autostrada Nordului va lega nordul României de Occident, pe traseul Satu Mare – Baia Mare – Bistrița – Suceava.
Bilanț sumbru: Încă cinci decese raportate în cadrul pandemiei de coronavirus octombrie 27, 2020 - Autoritățile au raportat încă cinci decese, în contextul pandemiei. E vorba de trei bărbați și două femei. Astfel, numărul total al bistrițenilor care au fost depistați cu COVID 19 și au și decedat a ajuns la 131.
S-a oprit brusc când a văzut echipajul de poliție! Apoi a demarat în trombă! octombrie 27, 2020 - E „peripeția” unui tânăr din Rebra. Acesta a oprit mașina, când a văzut echipajul de poliție. Iar apoi a pornit în viteză, cu oamenii legii după el. Acum se ”odihnește” la sediul poliției.
Covid-19 închide restaurantele și cafenelele! Masca devine OBLIGATORIE și pe stradă, în Bistrița octombrie 27, 2020 - Începând de mâine este obligatorie purtarea măștii pe stradă și în municipiul Bistrița. De asemenea, nu vei mai putea consuma băuturi și preparate în interiorul restaurantelor și cafenelelor și se interzic spectacolele și concertele.
Un documentar va spune povestea Via Transilvanica octombrie 27, 2020 - Un documentar va spune povestea traseului de drumeții Via Transilvanica. Acesta va prezenta imagini spectaculoase de pe traseul deja amenajat, dar va scoate în evidență și ce muncă titanică presupune amenajarea acestuia.
Grav accident în Rusu Bârgăului. Un pieton a fost călcat de mașină octombrie 27, 2020 - În urmă cu puțin timp, un pieton a fost călcat de o mașină. Accidentul a avut loc în Rusu Bârgăului, pietonul fiind în stare gravă.
FOCAR COVID 19 la Primăria Bistrița octombrie 27, 2020 - Covid 19 a pus lacăt pe două servicii din cadrul Primăriei Bistrița. Au fost 11 angajați depistați pozitiv. S-au luat toate măsurile necesare, s-a finalizat ancheta epidemiologică, iar cei negativi se vor întoarce la lucru.
FRUMOS: A găsit un portofel cu bani și acte și l-a dus oamenilor legii octombrie 27, 2020 - Omenia și bunul simț încă nu au dispărut! Un bistrițean a găsit un portofel cu bani și acte în el. Primul gând a fost să-i găsească proprietrul, așa că a dus bunul găsit oamenilor legii. Proprietarul e acum bucuros.
„Bătaia” pe parcare: Primarul Ioan Turc vrea înapoi terenul de lângă BCR, unde Consiliul Județean plănuia o parcare octombrie 27, 2020 - Primarul Ioan Turc a precizat aseară, la Bistrițeanul Live faptul că îi va cere președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan să înapoieze terenul de lângă BCR, acolo unde plănuia să facă o parcare. Culmea, Ioan Turc vrea să facă acolo tot o parcare. Care sunt argumentele:
În doar O ZI s-au înregistrat 72 de cazuri noi de COVID 19! octombrie 27, 2020 - DSP BN anunță că în județul nostru, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 72 de cazuri noi de Covid 19. Avem totodată două decese în contextul pandemiei. Printre noii infectați, trei polițiști, 11 angajați din diferite primării din județ, doi asistenți medicali, opt angajați ai unor agenți economici, un educator din Teaca și un cadru didactic care predă la CNAM, Radu Petrescu și Liceul Silvic Năsăud.
VIDEO – Radu Moldovan despre experiența COVID 19: E periculos! Și nu vă doresc niciunuia! octombrie 27, 2020 - Președintele Consiliului Județean a spus ieri câteva vorbe despre experiența sa COVID 19. ”Numai bunul Dumnezeu m-a ajutat să fiu aici.. (...) Și îmi asum înjurăturile tuturor celor ce contextă existența virusului : E periculos și nu vă doresc niciunuia!” a declarat Radu Moldovan.
CHEȚIU: Bărbat prins sub un utilaj agricol octombrie 27, 2020 - Intervenție contra cronometru, în localitatea Chețiu. Echipajele medicale încearcă să salveze viața unui bărbat prins sub un utilaj agricol.
VIDEO – Radu Moldovan: Poate voi candida de primar, dar nu la Bistrița! octombrie 27, 2020 - Radu Moldovan a depus ieri jurământul de credință pentru mandatul de președinte al Consiliului Județean pe perioada 2020 - 2024. Acesta a explicat că ar fi o șansă ca după acest mandat să candideze de primar. Dar NU la Bistrița!
Rostul de dimineață: Faimoasa cușcă a veverițelor din parc, abandonată fix pe strada pe care locuiește fostul primar…?! octombrie 27, 2020 - Coincidență…? Simplă întâmplare…? Meșterul popular Sorin Tisa – care se ocupă și de micul muzeu feroviar din gara Bistrița – a postat zilele trecute câteva fotografii cu celebra cușcă a veverițelor din parc. Se pare că voliera a fost abandonată taman pe strada pe care locuiește fostul primar, Ovidiu Crețu, inițiatorul controversatei investiții… Am dat și noi o raită pe strada Moșilor, ca să vedem cum stă treaba…
Aquabis: Lucrări de cuplare pe rețeaua nouă, în Maieru octombrie 27, 2020 - Se vor executa lucrări de cuplare pe rețeaua nouă, astăzi - 27 octombrie 2020 - în Maieru, anunță Aquabis. Cum vor fi afectați locuitorii:
Primarul Ioan Turc despre stadion: „Primăria autorizație de demolare nu va da!” Ce se va întâmpla cu fotbalul bistrițean octombrie 27, 2020 - Prezent aseară la Bistrițeanul Live, noul primar al Bistriței, Ioan Turc, s-a arătat un susținător al sportului, spunând că stadionul „Jean Pădureanu” nu va fi demolat. Mai mult, municipalitatea își dorește să-l achiziționeze anii aceștia. În ceea ce privește milionul de lei alocat de vechea administrație echipei de fotbal ce vrea să ducă mai departe tradiția Gloriei, acesta a... dispărut.
Călin Stan și Sorin Hangan vor fi viceprimarii Bistriței octombrie 27, 2020 - Primarul Ioan Turc a anunțat aseară, la Bistrițeanul Live, că în ședința de miercuri vor fi votați noii viceprimari ai Bistriței. Se pare că propunerile sunt Sorin Hangan (PNL) și Călin Stan (USR).
Listele pentru Senat ale USR-Plus Bistrița-Năsăud au fost admise de Tribunalul Bistrița-Năsăud octombrie 26, 2020 - Și pentru USR-Plus Bistrița-Năsăud se încheie astăzi odiseea listelor pentru Senat și Camera Deputaților, după ce, Biroul Electoral Județean, a decis în urmă cu câteva zile să nu admită lista pentru Senat, motivul fiind absența unei femei  de pe lista cu pricina.
FOTO/VIDEO: Președintele CJ BN și consilierii județeni au depus azi jurământul de credință octombrie 26, 2020 - Alegerile locale au avut loc acum o lună. Azi, la Centrul Cultural Dacia, consilierii județeni și președintele CJ BN, au depus jurământul de credință pentru mandatul 2020 - 2024. 
Serviciile medicale oferite unei bunicuțe s-au transformat în fotografii în valoare de 800 de lei octombrie 26, 2020 - O bunicuță din Bistrița a căzut în plasa escrocilor. O firmă a convins-o pe bătrânică să semneze un contract de pe urma căruia trebuia să beneficieze de servicii medicale. Femeia nu a citit cu atenție contractul și s-a trezit că după achitarea sumei de 800 e lei aceasta urma să beneficieze de servicii fotografice. Polițiștii au intrat pe fir.
Lista ACTUALIZATĂ a țărilor din care dacă sosești, intri în carantină octombrie 26, 2020 - Autoritățile au analizat evoluția cazurilor Covid 19, la nivel global. Astfel, s-a actualizat lista țărilor din care dacă sosești, este obligatorie carantinarea.
FOTO/VIDEO: Grav accident între Rebrișoara și Nepos. O victimă va fi preluată cu elicopterul SMURD octombrie 26, 2020 - Un grav accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN17 D. Au fost implicate trei autoturisme, printre care și o basculă care s-a răsturnat. Trei persoane au fost rănite, una urmând să fie preluată cu un elicopter SMURD.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud): Cea mai mare problemă, în procesul de reciclare octombrie 26, 2020 - Aceasta ar fi cea mai mare problemă, în legătură cu procesul de reciclare - consideră ecologistul Silviu Rus. Acesta subliniază că administrațiile locale și județene ar trebui să înțeleagă că este o prioritate pentru bistrițeni: