18.8 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

VIDEO: Tradiții și colinde străvechi, la Maieru. „Se colinda până în zori. Se auzeau colindele peste toată localitatea”

Îmi aduc aminte cu plăcare despre bucatele care se regăseau odată pe mesele noastre, în Maieru. Mesele erau mai mici, poate și puțin mai sărăcăcioase – dar aduceau mult mai multă bucurie decât astăzi…”, a povestit primarul Vasile Borș din Maieru.

Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit despre tradițiile care se practică aici în preajma sărbătorilor de iarnă.

Aproape în fiecare casă s-a păstrat tradiția de a face măcar un cozonac, copt în cuptorul de acasă. Sunt bucuros că până anula cesta, copiii din Maieru umblau cu colindul și de Crăciun, dar și de Anul Nou și de Bobotează – o sărbătoare foarte importantă la noi, pentru că încheia ciclul sărbătorilor de iarnă…”, a povestit Vasile Borș.

Se colinda aproape până în zori, se auzeau colindele peste toată localitatea”, și-a mai amintit primarul din Maieru, care a recunoscut că adulții au mai renunțat la colinde. Acum se preferă doar vizita la prieteni, de Crăciun. Singurii care mai colindă și care continuă să păstreze tradiția, vestind prin cântec Nașterea lui Iisus Hristos, sunt copiii.

Primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit și despre colindele vechi care nu se colindă tocmai din ușă în ușă, la Maieru, fiind confundate cu pricenele bisericești.

În Maieru circulă și o colindă care reprezintă varianta Mioriței. „Și Miorița are o inspirație biblică: între cei trei păstori – unul era păstorul și gospodarul cel bun, blând, cu oi mândre și cornute, și cai învățați și câini mai bărbați. Ceilalți doi păstori erau invidioși pe păstorul cel bun – ceea ce, în Biblie se regăsește în scena de pe Golgota, când Isus Hristos este răstignit, între doi tâlhari plini de păcate…”, a mai povestit Vasile Borș.

Alte detalii interesante despre colindele sau tradițiile din Maieru puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/dBaXsNn5rbk” aspect_ratio=”900:506″ loop=”no” muted=”no” /]

Foto deschidere @ Maieru de astăzi

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...