14.2 C
Bistrița
joi, mai 30, 2024

VIDEO: Turc regretă incidentul de la BIG, dar îi ține pe polițiștii locali TOT în birouri

Primarul Ioan Turc a declarat că regretă incidentul de la BIG. Deși a umblat la „noua organigramă”, polițiștii locali au rămas TOT în birouri. Vrea să combată violența și nesiguranța cu proiecte viitoare de digitalizare și parteneriate cu IPJ și IJJ.

În weekend, un incident i-a oripilat pe bistrițeni și pe românii din întreaga țară. Mai mulți tineri au fost amenințați cu arma și cuțitul și umiliți, în zona BIG. Unul dintre ei a fost împușcat în cap cu un pistol cu bile, iar altul – lovit până la desfigurare.

Despre incident, găsirea tâlharilor și punerea lor după gratii pentru 30 de zile puteți reciti aici:

BISTRIȚA: Amenințați cu o armă și loviți, în plină stradă, pentru a li se fura lucrurile

AREST 30 de zile pentru cei trei tineri care au amenințat cu arma și cuțitul

Care este starea tinerilor bătuți, tâlhăriți și amenințați cu arma, în weekend, într-un parc din Bistrița

Doi dintre tâlharii de la Big vor să fie liberi

Bistrițenii s-au revoltat, întrebându-se unde sunt oamenii legii, polițiștii locali și cei care trebuie să asigure paza și protecția cetățenilor.

Azi, în cadrul unei conferințe de presă, Ioan Turc a declarat că regretă incidentul de la BIG.

„Nu vreau să trec cu vederea evenimentul reprobabil de zilele trecute când doi tineri au fost agresați în spatele unei biserici într-un părculeț, la Big, ce urmează să fie reabilitat. Este un incident regretabil. Bistrița nu a fost niciodată un câmp pentru reglare de conturi. Ceea ce s-a întâmplat este de neacceptat, iar răspunsul instituțional al autorităților trebuie să vină cât se poate de ferm”, a declarat acesta.

Întrebat de reporteri dacă noua organigramă prevede mai mulți polițiști ÎN STRADĂ, primarul a oferit un răspuns… neașteptat.

În vara anului trecut, Ioan Turc recunoștea că NU există destui polițiști „în stradă”. Dar a promis că odată cu noua organigramă a Primăriei Bistrița, acest lucru se va schimba.

Ioan Turc: Acum rearanjez organigrama și voi scoate polițiștii locali din birouri, în stradă!

Reporter: „Dacă tot ați modificat organigrama, câți polițiști locali scoateți din birouri în stradă?

Ioan Turc: „Răspunsul meu e… cât de mulți! De aceea îi și aduc în aparatul meu. Vom face absolut toate analizele, astfel încât un număr cât mai mare să fie în stradă. Și acum vă asigur că marea majoritate a lor sunt în stradă. Să nu îi uităm pe cei care fac pază la Primărie jos și cei care administrează partea de dispecerat!”

R: „Când spun – ÎN STRADĂ – nu mă refer la cei ce fac pază la clădiri. Vorbesc de cei aflați pe teren. În Subcetate, merg la punctul de lucru cam două ore pe zi. În Parc nu se mai patrulează ca înainte…

Ioan Turc: „Am făcut două puncte de lucru, în Subcetate și Viișoara. Și vă spun statistic că au scăzut sesizările. Și voi mai face două puncte…

R: „Dar cu CE oameni ?!? Asta e întrebarea. Că degeaba faceți un birou dacă NU are cine merge acolo!”

Ioan Turc: „Deci acesta este numărul de persoane pe care îl avem. Dacă va fi nevoie, după ce dispar aceste interdicții (n.r. – de angajări la Stat – dacă va fi promulgată legea) putem să mai facem și angajări de personal. Deocamdată, personalul este folosit OPTIM.

Pentru a combate violența și starea de nesiguranță în oraș – colaborări cu poliția națională, jandarmeria și proiecte de digitalizare.

Primarul Ioan Turc a explicat că zonele unde există risc de fapte de violență vor fi supravegheate video. Aici e inclusă și zona BIG, unde a avut loc incidentul.

La Bistrița au fost instalate în urmă cu 11 ani un număr de 90 de camere video de supraveghere. Sistemul a fost încredințat Poliției Locale, dar este depășit ca performanțe tehnice, având defecțiuni frecvente care îi reduc operatibilitatea.

În prezent, dintre cele 90 de camere montate, mai funcționează 33-35. Dar și acestea cu intermitențe! Însă locul unde s-a petrecut nefericitul incident va fi modernizat. Proiectul conține și camere de supraveghere video.

De asemenea, în ambele proiecte de regenerare urbană, și mă refer la Independenței Nord care cuprinde un areal foarte mare, și la Andrei Mureșanu, de asemenea cu areal mare, am prevăzut și camere de supraveghere video.

Tot pe regenerare urbană, urmează să reabilităm clădiri importante din centrul istoric. Și aici vom monta camere de luat vederi! Dar lucrăm la un proiect mare circumscris conceptului de smart city, în urma căruia urmează să montăm camere de luat vederi în toate zonele din oraș care prezintă un potențial pericol, inclusiv camere de luat vederi care vor monitoriza traficul – atât al mașinilor din oraș, cât și al celor care traversează orașul. Vorbim de o cameră inteligentă care va citi numerele la intrare, la ieșire”, a declarat Ioan Turc.

O altă modalitate de combatere a infracționalității ar fi parteneriatele cu Poliția națională și Jandarmeria. Mai exact, căutarea unor legi care să fie prezentate deputaților bistrițeni spre promulgare.

Trebuie să se umble la cadru legal. Vom discuta cu Poliția Locală, cu Poliția națională și cu Jandarmeria pentru a gândi un set de măsuri care să fie transmis parlamentarilor din județ în așa fel încât cadrul legal să fie amendat. Poliția Locală și cea națională au nevoie de prerogative mai clare și mai ferme dacă ne dorim ca lucrurile să fie ținute cu adevărat sub control”, a concluzionat Ioan Turc.

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

 1. Și noi regretam ca un astfel de ipochimen a ajuns primar!!!
  Mașini parcate aiurea peste tot, cerșetori la tot coltul, plin de aurolaci, la zonele de gunoi cerșetori scot to gunoiul din pubele sa caute diverse lucruri, nimeni nu-i deranjează….pentru ce se duc banii din buget la aceasta instituție inutila dacă noi cetățenii plătitori de taxe nu ne simtitm.mai i siguranta…..de ce mai avem primar, viceprimari administrator publici (toți cu salari de peste 10.000 dacă nu și 20.000 de lei) și consilieri personali ai primarului, directori și șefi de servicii birouri și compartimente dacă nu sunt în stare sa-i organizeze pe Polițiști Locali în asa fel în care sa ne simțim în siguranță??? De ce???

  • Pentru ca incompetentul asta nu ar rezista sa munceasca în mediul privat nici macar perioada de proba.
   Patronii cauta de regula oameni competenti, calificati într-o meserie, nu guristi din astia care stiu doar sa dea bine în poza si sa conjuge verbul „a face”.

 2. Ce sa mai vorbim? Nu mai departe de „valutistii” din Piata Decebal. Nici macar santierul din zona nu a reusit sa le intrerupa activitatea. MAI prin structurile sale mai face actiuni / razii pe aici odata la 100 de ani si confisca 50 – 100 de euro (cred ca astia fac cheta sa poata sa aiba si politia ce declara ca au gasit). Masinile lor din fata farmaciei cred ca deja le stiu toti cetatenii din oras (mai putin politia, jandarmeria- sau se fac ca nu stiu). Nu stiu in cate orase la oara actuala in tara mai exista pe strada in desfasurare asemenea activitati. Cred ca suntem printre ultimii sau ultimii. Se pot include in ghidurile turistice ca si „produs in Bistrita Nasaud” ca si bresla.

 3. ESTE O IDEIE BUNA CE VREA DOMN. TURC SA FACA DEJA ACEST SISTEM ESTE DEJA RECENT SI AN WEST – PANA ACUM ERA ASA NU TE CONTROLA ASA TARE SA ZIC DAR ACUM -DE LA DROGURI -GASCA -ABUZ.TOT CE SE ANTAMPLA PE STRAZI EGAL UNDE SANT PREZENZI -OAMENI LEGI -PARIURI -CU RALIURI CU MASINI ETC. SANT PRINSI .DAR SI APLICA LEGEA -NU TRECCU VEDEREA CA ?? ESTE FIUL LUI -SAU – AVERTISMENT .ASA TREB. PROC. SI AN RO. SI AN BN.

 4. Repet ceea ce ziceam intr-un articol anterior: de fenomenul „valutistii” din Piata Decebal. Nimeni nu a reusit sa inchida businessul din zona. Nici macar santierul din zona nu a reusit sa le intrerupa activitatea. MAI prin structurile sale mai face actiuni / razii pe aici odata la 100 de ani si confisca 50 – 100 de euro (cred ca se face cheta sa poata sa aiba si politia ce declara ca au gasit). Masinile lor din fata farmaciei cred ca deja le stiu toti cetatenii din oras (mai putin politia, jandarmeria- sau se fac ca nu le stiu). Sunt curios in cate orase la oara actuala in tara mai exista pe strada in desfasurare asemenea activitati. Cred ca suntem printre ultimii daca nu ultimii. Se pot include in ghidurile turistice „produs in Bistrita Nasaud” ca si bresla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?