Vilhelm Szekely, șeful CAS BN, se plânge că banii de concedii sunt încă înghițiți de „bolnavii sănătoși”

2
1951

Șeful Casei de Asigurări de Sănătate a explicat că s-a depășit bugetul alocat pe 2022 pentru concedii medicale. Acesta susține că încă se acordă concedii medicale la cerere, deci oamenilor sănătoși. De aici vine și numărul mare de solicitări, dar și sumele tot mai mari cu care se suplimentează bugetul alocat.

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate BN a explicat că bugetul alocat pentru concedii medicale, în 2022 a fost de 22,7 milioane lei. A trebuit suplimentat, iar datorită numărului mare de cereri apar și întârzieri la plata lor.

„La prima rectificare s-a suplimentat, ajungând la 38,6 milioane lei. Deci bugetul alocat se va executa 100%. Dar întârzierile la plată nu sunt din cauză că nu am avea cu cine lucra. Motivul este că numărul certificatelor medicale care se eliberează asiguraților este în creștere!”, a declarat Vilhelm Szekely în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.

Conform acestuia, în primele 9 luni ale anului 2022 s-au acordat concedii medicale în număr de 43.416 zile. Din suma aferentă decontării acestora, CAS BN a plătit 26,8 milioane lei.

„Din păcate nu avem frânghii de verificare ca la carte, dacă aceste concedii sunt oferite pe drept sau nu. Nu putem verifica. La CJAS nu avem medic care să îl contrazică pe medicul prescriptor de concediu. Alte pârghii de verificare nu mai avem. La un moment dat, se putea verifica dacă bolnavul e acasă. Acum și acea lege a fost abrogată. Deci efectiv nu există nicio pârghie, niciun cadru legal de verificare”, a declarat Vilhelm Szekely.

Mai mult, șeful CAS BN a explicat că imediat ce apare câte un cadru mai restrictiv, nu durează mult până când „toți prescriptorii, nu numai medicii de familie, învață cum să dribleze, să fenteze.”

„Având în vedere că lucrez în sistem, știu că se acordă concedii medicale la cerere. Vă dau exemplul fostei directoare a CJAS. După ce nu a luat examenul, s-a îmbolnăvit pentru 90 de zile. Înainte de a se îmbolnăvi, s-a plimbat cu mașina proprie până la București, și înapoi. Apoi a fost 90 de zile bolnavă. A fost bolnavă?!? Și e doar un exemplu!”, a declarat Vilhelm Szekely.

2 COMENTARII

  1. Vă driblează și vă fentează toți pentru că sunteți comozi și incompetenți și ne mai driblează și pe noi pacienții care din această cauză nu suntem protejați. Cu ceva timp în urmă, am fost la Policlinica Maieru, unde știam că consultă din când în când o doctoriță din Cluj, SINGURESCU o cheamă, când ajung acolo, „surpriză ” – consulta un domnișor pe care l-am mai văzut undeva prin oraș – sigur nu era doctor – ceva terapeut care se visa doctor iar CAS-ul nostru îi plătea visul. Din păcate și eu am făcut parte din visul lui. Cred că și câțiva din grădina ta, care te umfli în pene!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.