8.5 C
Bistrița
luni, octombrie 25, 2021

Ziua Porților Deschise, AZI, la situl arheologic Figa – cel mai cel mai important sit din Europa sud-estică și centrală!

Se deschid porțile astăzi – 25 septembrie – la Situl arheologic de la Băile Figa! Este cel mai bogat și relevant sit arheologic de exploatare preistorică a sării din toată Europa sud-estică și est-centrală. Toți cei interesați vor putea urmări o zi din viața de teren a arheologilor. Vor putea fi vizitate și cele mai interesante descoperiri din campania acestui an.

Situl arheologic de la Băile Figa contribuie în mod substanțial la reconstituirea exploatării preistorice a sării. Conține sute de structuri și artefacte preistorice de lemn, foarte bine păstrate datorită nămolului sărat în care se află.

Prin abundența materialului lemnos situl de la Băile Figa este pe departe cea mai generoasă sursă de lemn preistorică din toată Europa de Est, Sud-Est și Est-Centrală. Studierea materialului lemnos din acest sit deschide perspective nebănuite privind crearea unei scări dentrocronologice specifice Transilvaniei.

Colectivul de cercetare este format din arheologii

 • dr. Valerii Kavruk, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic,
 • dr. Anthony F. Harding (Universitatea Exeter), arheolog expert, membru al Academiei Britanice;
 • dr. Dan Buzea;
 • drd. Puskas Jozsef,
 • dr. Dan Ștefan,
 • dr. Maria Magdalena Ștefan,
 • dr. Radu Iustinian Zăgreanu,
 • dr. Dan Lucian Vaida.

În campania din anul 2021 este în curs de cercetare o structură formată din lemne de diferite forme și dimensiuni – numită convențional Structura 1-XV-2018. A fost identificată la adâncimea de cca. 0.75 m de la suprafața actuală a terenului. Pe o lungime de 5 m a fost dezvelită partea superioară a unui gard de lemn, relativ rectiliniar.

În jumătatea nordică a acestuia, pe o lungime de 2.5 m, gardul este format din 12 scânduri masive și 4 pari înfipți în poziție verticală în nămol. Acestea, pe ambele laturi, sunt strâns flancate de 4 pari orizontali. La 2.5 metri sud, pe aceeași linie, este dezvelit un fragment mare de troacă înfiptă în poziție verticală în nămol. Tot aici au fost dezveliți și 5 pari aflați în aceeași poziție.

Între scândurile verticale din partea nordică a gardului și fragmentul de troacă, în profilele ambelor trepte, până aproape de masivul de sare, este surprins conturul unui posibil șanț. Acesta este lat de cca. 1 m și adânc de cca. 1.3 m.  

În prezent, suprafața arheologică (Suprafața XV) a fost extinsă în sectorul de nord, nord-vest și vest. Scopul a fost identificarea conturului acestei Structuri1-XV-2018 și a elementelor din lemn care i-au aparținut. 

Din cercetările anterioare efectuate în anul 2014, în dreptul și în imediata apropiere a acestora, direct pe roca de sare, a fost dezvelită o aglomerare de pari masivi culcați pe roca de sare, suprapusă de o aglomerare de vreascuri. 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. Doctori si doctoranzi sunt 8 si probabil tot atatia muncitori ,pe care nu se osteneste nimeni sa i numere.Sa vedem cati pari si vreascuri vor reusi sa identifice, in cel mai mare sit arheologic din estul Europei.Doar sper sa nu fie bugetari.

  • Bani cheltuiți fără rost din bugetul local și al ministerului de resort ,pentru a dezgropa niște lemne împrăștiate într-o zonă mlăștinoasă datorită unei alunecări de teren cu ceva zeci sau sute de ani în urmă nici decum o așezare preistorică de exploatare a sării cum visează ăștia mari profesori de arheologie. Visează la cai verzi pe pereți și potcoave de cai morți .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Alege ochelari de calitate pentru confortul și siguranța ochilor

Ochelari de vedere sau ochelari de soare, cu tratamente antireflecție sau fără, modele actuale, la modă...

Ai nevoie de un utilaj în construcții?! Poți CUMPĂRA/ÎNCHIRIA oricând de la Utilaje Bistrița

Te-ai apuca de construit, de demolat sau de modificat o construcție, dar n-ai cu ce lucra....

Se fac angajări la Geoplast, Salon Claudia, IMP România și Leoni! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Se fac angajări la Geoplast, Restaurant Jacqueline, Supercom, Transmixt și Salon CLAUDIA! Locuri de muncă disponibile sunt și la Restaurant Subway Viișoara, RCS & RDS și Electroplast. Leoni are nevoie de 275 de muncitori cablaje. Oferta completă, mai jos: