10 şcoli în şantier, 32 fără autorizaţii ISU: Unii dintre elevi încep mâine şcoala în Căminul Cultural

10 şcoli în şantier, 32 fără autorizaţii ISU: Unii dintre elevi încep mâine şcoala în Căminul Cultural

Un nou an şcolar debutează mâine în şcolile din Bistriţa-Năsăud, dintre care 10 vor fi o vreme în şantier, iar 32 nu au autorizaţii ISU. Unii dintre elevi vor face provizoriu cursuri în Căminul Cultural.

Avem în patrimoniu 482 clădiri pentru 188 de școli, dintre care 32 nu au autorizație ISU. Pentru autorizația sanitară de funcționare încă se fac investigații”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Camelia Tabără, inspectorul şcolar general al ISJ Bistriţa-Năsăud.

În linii mari, Inspectoratul Şcolar nu se confruntă cu probleme: „Sunt 10 situații de școli în care vor exista șantiere și după începutul anului școlar. Aici fie se va modifica programul de funcționare, din cauza spaţiilor restrânse în care se desfăşoară cursurile. Fie elevii vor fi mutaţi în alte spații. Este şi cazul şcolii de la Figa care se mută în Căminul Cultural. Ceea ce înseamnă că la nivelul autorităţii locale s-au găsit soluţii, astfel încât copiii să înceapă şcoala în condiţii de securitate, chiar dacă e vorba de situaţii provizorii…”, a mai explicat Camelia Tabără.

De notorietate naţională, Slătiniţa…

Chestiunea de care suntem întrebați foarte des în ultima vreme este cea a toaletelor în curtea şcolii. Avem 15 corpuri de clădire care dețin grupuri sanitare în curte. Una dintre ele este și Slătinița care a devenit de notorietate deja, dar și Vermeșul”, admite Camelia Tabără.

În ambele cazuri problemele se vor rezolva ne-a asigurat inspectorul general.

La Vermeș sunt deja demarate lucrările, iar la Slătinița se va adopta o soluție provizorie, adaptată realităţii că în localitate nu există canalizare și rețea apă-canal.

Se pare că sunt variante foarte moderne și pot fi instalate fose septice și rezervoare de apă. La Slătinița, faptic nu mai avem şcoală. Numărul elevilor a scăzut simțitor în ultimii ani… Copiii din Slătinița figurează în rețeaua școlară, dar au intrat într-un regim de clase simultane”, a punctat Camelia Tabără.

Însă numărul redus al elevilor din Slătiniţa ar fi generat un simultan de trei clase, ceea ce ar fi generat condiţii dificile pentru învăţat. Astfel încât elevii de acolo au preferat să vină la Şcoala Gimnazială Nr. 4, şcoala la care sunt arondaţi. Mulți au deja frați în școală, iar pentru ei se asigură transportul în condiții de securitate maximă – a mai explicat Camelia Tabără.

La Slătiniţa funcţionează în acest moment doar o grupă de grădiniță, dar lucrurile trebuie reglate și pentru acei copii – consideră Camelia Tabără.

Mai avem două structuri cu aceeași problemă: la Hălmăsău sunt 11 elevi într-o școală aflată în ultimul an de funcționare, după care școala se va închide. La fel şi la Grădinița cu Program Normal nr. 2 din Tiha Bârgăului, care urmează să se mute în școala aflată în curs de amenajare…”, a conchis Camelia Tabără.

Foto @ Arhivă 

FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 6 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 7 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 7 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 9 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 9 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 10 ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 11 ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 11 ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 13 ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 13 ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 13 ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum 15 ore - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum O zi - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.
DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida” acum O zi - Amintiri despre Petru Creţia: „...Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…”
VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum O zi - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro: