ANALIZĂ: Politica și șefii de deconcentrate: câți rămân și câți pleacă. Mulți vin din vechiul PNL și defunctele PD și PDL

ANALIZĂ: Politica și șefii de deconcentrate: câți rămân și câți pleacă. Mulți vin din vechiul PNL și defunctele PD și PDL

Președintele PNL B-N, Ioan Turc, a anunțat astăzi, la 48 de ore de la investirea Guvernului Orban, că își dorește plecarea prefectului Ovidiu Frenț și a subprefectului Ciprian Ceclan. În ceea ce privește directorii de la serviciile deconcentrate, foarte mulți dintre ei provin din vechiul PNL, PDL sau din rândurile defunctului Partid Democrat. Activitatea lor va fi analizată și, abia după acel audit vor fi luate decizii. Câți dintre ei vor pleca acasă?

Prefectul și subprefectul

Noul Cod Admnistrativ ar fi trebuit să conțină un paragraf în care să fie specificat faptul că funcția de prefect și subprefect este una politică, pentru că numirea unui prefect ca reprezentant al Guvernului în teritoriu este apanajul premierului. NU este așa, doar că, la plecarea oricărui Guvern, normal prefectul și subprefectul ar trebui să facă front comun. Cu toate acestea, la ora actuală, situația este una mai specială, dat fiind faptul că, mai sunt doar câteva zile până la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, așă că, nu prea este timp de ceremonii.

Pentru cele două funcții există, cu siguranță, persoane doritoare să le ocupe, una dintre ele fiind Diana Morar, în ecuație intrând și Terente Ciui, Viorica Calo, Cristian Florian, pe listă existând trecute șase persoane. Funcția de subprefect va fi „distribuită”, probabil celor de la USR, PMP sau chiar UDMR, deși, încă nimeni nu confirmă acest lucru.

Comasarea ministerelor de la 25 la 16 va aduce schimbări și în serviciile deconcentrate, deși, foarte mulți dintre actualii șefi ai acestor servicii provin la „bază” din vechiul PNL, PDL sau PD. În BN există 67 de astfel de instituții repartizate pe 18 structuri ministeriale, evident aparținând vechii structuri guvernamentale.

Teoretic, dintre șefii de instituții aflați mai aproape de PSD, vizați ar putea fi Camelia Tabără, actualul inspector general al ISJ BN, funcție dorită de mai mulți liberali, Tabără fiind și șefa femeilor social-democrate. Pe același palier se găsește și finanțistul Cristian Parasca, o altă poziție dorită de unii dintre liberalii bistrițeni, cel mai cunoscut director al Finanțelor Publice BN fiind fostul lider și deputat Ioan Țintean. Despre plecarea celor doi, Bistrițeanul.ro a scris și AICI.

Ioan Bogolin de la DSVSA, este un profesionist desăvârșit și nu a avut niciodată activitate politică evident, în timp ce Emil Scurtu de la APIA, vine din rândurile vechiului Partid Democrat Liberal, este în apropirea pensionării și a avut o bună activitate la conducerea APIA. Nici Sever Roman de la APM BN nu a făcut politică, în timp ce Ani Bob de la AJPIS sau Otilia Râpan, AJOFM, sunt la bază vechi liberale, trecute împreună cu Ioan Țintean la ALDE, partid care la nivel național a susținut căderea Guvernului Dăncilă. Nici cu Otilia Berbecar de la ITM, problemele nu sunt foarte mari, politic vorbind.

La DSP e Anca Andrițoiu, deloc vizibilă politic în cadrul PSD, același lucru putându-se spune de Annabella Muzsi (SAJ), o altă profesionistă desăvîrșită, apropiată de UDMR. Poate, dar în cazul Cameliei Ilișuan ar putea există o decizie de înlocuire, dată fiind apropierea ei vizibilă de PSD, deși, Camelia Ilișuan se pricepe bine la tot ceea ce face la CJAS BN.

Foarte puțină politică spre deloc au făcut la Direcția de Tineret și Sport, Constantin Florian, vechi liberal și el, în timp ce fostul lider al TSD, Adrian Moldovan, director CSM Bistrița, se poate spune că a fost cam tras pe linie moartă din punct de vedere social democrat.

O schimbare ar putea interveni la Inspectoratul Județean de Poliție, în rest lucrurile par a fi în regulă și la Jandarmi, deocamdată. Nici Mircea Chira de la  Statistică, pare să nu aibă probleme foarte mari.

Alin Cordoș

 

INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.
FOTO/VIDEO: Explozie la Dorolea! Aproape 170 de elemente de muniție distruse de pirotehniști noiembrie 12, 2019 - Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN: 
Condamnat la 3 ani de închisoare pentru ce a făcut în Ajunul Crăciunului din 2018: noiembrie 12, 2019 - La nici un an de la comiterea faptei, un tânăr de doar 19 ani a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița. Acesta a fost condamnat pentru o tâlhărie comisă în Ajunul Crăciunului din 2018.
Taximetrist audiat după ce a transportat la Bistrița posibilii călăi ai unui ambulanțier dispărut fără urmă noiembrie 12, 2019 - Un ambulanțier din Borșa, Maramureș, a dispărut fără urmă de mai bine de un an. Acesta a transportat doi bărbați până în județul Cluj, unde polițiștii i-au găsit mașina incendiată, dar nu și trupul. Apoi, cei doi presupuși ”călăi” au luat un taxi cu destinația Bistrița.
PETIȚIE privind modul dezastruos în care se regularizează râurile din Bistrița-Năsăud noiembrie 12, 2019 - Partidul Verde Bistrița și trei ONG-uri au trimis o petiție către 8 instituții ale statului. Aceștia atrag atenția asupra modului dezastruos în care se fac lucrările de regularizare a râurilor din Bistrița-Năsăud.
La Holistic îți poţi face rapid testul de gripă! noiembrie 12, 2019 - Poate că nu știai, dar între gripă și răceală este o mare și periculoasă diferență! Gripa poate conduce la complicații severe, chiar mortale, precum pneumonie și encefalopatie, în rândul persoanelor vulnerabile, nevaccinate.
Aquabis: Se sistează apa potabilă, azi, în Sângeorz-Băi noiembrie 12, 2019 - Astăzi, 12 noiembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Sângeorz-Băi. Cât durează remedierea defecţiunii:
A împușcat și ucis cu sânge rece un câine! Acum riscă ani buni după gratii noiembrie 12, 2019 - Un bistrițean riscă să petreacă următorii ani după gratii, după ce în vara anului trecut a împușcat și ucis un câine. Este vorba despre un câine cu stăpân.
MINORĂ dispărută dintr-o casă de tip familial! noiembrie 12, 2019 - Oamenii legii caută o minoră ce a plecat ieri dintr-o casă de tip familial din Teaca. Cei care o văd sunt rugați să anunțe imediat poliția.
Rostul de dimineaţă: Să nu ne uităm tradițiile…! Şi nici bicicleta… noiembrie 12, 2019 - Degeaba ne asaltează globalizarea din toate părţile şi unghiurile posibile... Degeaba încearcă unii să ne servească modernizare la pachet, cu linguriţa sau cu forţa... Bistriţenii fac ce fac şi nu îşi lasă baltă tradiţiile. O demonstrează o fotografie delicioasă – surprinsă de prietenul nostru, Dorin Cîrcu.
FOTO – La un pas de moarte! Un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii noiembrie 12, 2019 - În această dimineață un tânăr de 18 ani a fost înjunghiat în zona inimii. Incidentul s-a petrecut în localitatea Bichigiu.
SURPRIZĂ: Vine Iohannis la Bistrița! noiembrie 11, 2019 - Nici nu și-au revenit bine din bucuria rezultatului de ieri, când au colorat județul în albastru, că liberalii bistrițeni sunt iar în culmea extazului. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat vizita la Bistrița, pentru această săptămână. AFLĂ care e ziua în care președintele României va veni la Bistrița:
VIDEO. Dr. Cristian Răchitan, la Bistriţa, despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi: Aşa apar insatisfacţiile noiembrie 11, 2019 - Unul dintre cei mai buni diagnosticieni din lume - dr. Cristian Răchitan - a fost prezent ieri la Bistriţa, la Sinagogă. A vorbit bistriţenilor despre sindronul neurodepresiv, sentimentul împlinirii, dar şi despre greşeala „enorm de mare” a oamenilor de azi care degenerează în boli, insatisfacţii şi nemulţumiri...
FOTO: Acoperit de noroi din cap până-n picioare, dar campion european…! noiembrie 11, 2019 - După zeci de kilometri prin noroaie şi ploi, după ce au străbătut din nou traseele pline de dificultăţi, s-au întors acasă victorioşi! Bogdan Berende, de la Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a cucerit încă o medalie de aur!