Consilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează

Consilierul lui Deneș: Ecologiștii sunt săriți puțin de pe fix. UE consideră proiectul pentru Colibița ca fiind cel mai bun, și ei comentează

Proiectul de reabilitare a barajului de la Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu. Mai mult, a fost catalogat drept cel mai bun proiect de apărare împotriva inundațiilor, un proiect – locomotivă. De aceea, consilierul lui Deneș a declarat că ecologiștii sunt puțin săriți de pe fix, punând în balanță bâzdâgăniile din apă cu viața a peste 100.000 de oameni.

Conform studiilor și analizei barajului de la Colibița, lucrările de reabilitare trebuie făcute cât de repede. Pericolul ca acesta să se fisureze, există.

Totuși, ecologiștii bistrițeni s-au arătat mai îngrijorați de vietățile din lac. Aceștia au luat „la puricat” toate planurile, încercând să oprească lucrările.

„Toate planurile noastre au fost luate la bani mărunți de niște ecologiști săriți puțin de pe fix, care interziceau ba o lucrare, ba alta. Băi oameni buni! Voi administrați Apele Române? Ei spuneau – nouă nu ne trebuie lucrările astea. Noi vrem să știm ce faceți cu bâzdâgania aia din apă. Așa au pus ei problema”, a explicat Costică Sofronie, consilierul ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Acesta a spus că nu e normal să pui în balanță viața a peste 100.000 de oameni, cu un țânțar, o muscă sau un șoarece. Plus că dacă barajul s-ar rupe, costurile estimate s-ar ridca la peste două milioane de euro anual.

„Raportul beneficiu/cost a ajuns la peste 5. Și orice lucrare care trece de 1,05 este considerată necesară, fezabilă și avantajoasă”, a mai declarat Sofronie.

Specialiștii în domeniu și UE au lăudat proiectul

Proiectul de mărire al gradului de siguranță al acumuării Colibița a fost apreciat de specialiștii în domeniu și chiar de UE.

Atunci când am prezentat toate proiectele din planul de management al riscului la inundații, la AEM, POIM și consultații JASPERS, acesta a fost considerat cea mai importantă lucrare dintre toate. Din 49 de proiecte, 19 au fost selectate. Iar bătălia e mare”, a explicat Sofronie.

Acesta a declarat că cei de la JASPERS au considerat proiectul drept un Proiect – locomotivă, nemafiind în țară nicio altă lucrare care să apere peste 100.000 de oameni.

„E o prostie. Cei de la UE să ți-o considere prima, cea mai bună lucrare, și factorul local să spună că lor le pasă de altceva.

Specialiștii spun că aduc un aport mediului, prin aceste lucrări. Iar apoi le-au închis gura ecologiștilor… cu amenințări

Proiectul de reabilitare al barajului ar putea fi gata în doi ani și jumătate. Dar cei de la Mediu nu-i lasă să lucreze așa cum ar vrea, din cauza ariilor protejate. Așa că se poate lucra doar pe câte o porțiune de 50 de metri, alternativ, pe malurile râului Bistrița.

Prin lucrările pe care le vom executa vom proteja echilibrul ecologic existent. Vom îmbunătăți biodiversitatea, pentru că acum, în aval de baraj, nu există pic de apă. Mai mult, vrem să cerem custodelui Ariei Protejate să ne lase să mai facem niște lucrări de amenajare a albiei, în plus, și oferim la schimb câteva zone umede”, au spus specialiștii.

S-a subliniat apoi și dezvoltarea socio – economică a zonei.

Dacă au văzut că ecologiștii tot vociferează, specialiștii au trecut… la atac.

„La o întâlnire de asta aveam hărțile la mine. Și i-am întrebat pe ecologiști:

Unde locuiți?

Aici!

Bun! Vă inundă! 

Din cinci, numai unu scăpa neinundat, că a zis că stă în Bistrița pe deal, pe lângă cimitir. Dar avea casă în Susenii Bârgăului. I-am zis că pe aia i-o inundă!”, a povestit râzând Costică Sofronie.

Concluziile discuțiilor despre proiectul de la Colibița

  • proiectul a fost considerat de cei de la AEM, POIM și JASPERS drept un proiect – locomotivă
  • bistrițenii au nevoie de acest proiect
  • lupta pentru finanțare este mare, alții așteptând ca un proiect să cadă pentru a obține ei banii
  • lacul oricum se va goli, chiar dacă nu acum și nu pe bani europeni
  • dacă barajul se rupe și nu sunt făcute lucrările la albie, localitățile din aval nu sunt apărate împotriva inundațiilor

Care este stadiul proiectului

Mai avem nevoie de acordul de mediu revizuit, definitivarea impactului B al studiului de fezabilitate, aprobarea aplicației de finanțare și… derularea lucrărilor. Deși inițial am crezut că proiectul va ajunge la 23 de milioane de euro, am trecut peste 30 de milioane din cauza valorilor foarte mari ale terenurilor unde se fac lucrările. Sperăm în decembrie să fie semnată aplicația de finanțare și să începem să ne apucăm de lucru”, a concluzionat prof. Costică Sofronie, consilierul ministrului Ioan Deneș.

 

 

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.