DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida”

DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida”

Petru a fost, mai întâi, un uluitor profesor. Ceea ce înseamnă, cred, trei virtuţi reunite: o ştiinţă de carte masivă şi limpede, o boierească savoare a cunoaşterii şi o miraculoasă vocaţie de a transmite. Ceea ce ştia, Petru ştia nu doar cu precizie, ci cu voluptate. Degusta pagina bine scrisă ca pe un alcool subtil, ca pe o licoare narcotizantă.

Formula casant. Geometric, dar era capabil şi de uleiuri mateine, de parfumuri grele şi de mici leşinuri romantice. Putea sistematiza un gând până la mineralitate, dar nu excludea metafore vertiginoase şi dulceţurile răsăritene. Erudiţia lui avea manierele seducţiei. Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…

Fragmentul de mai sus îi aparţine lui Andrei Pleşu şi face parte din volumul colectiv Amintiri despre Petru Creţia. A fost publicat de  Editura Şcoala Ardeleană, în 2017.

A fost coordonat de Maria Gabor Şamşudean – profesoară de latină vreme de zeci de ani la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistrița.

Despre „întâiul om de cultură al ţării” – cum îl numise Constantin Noica pe Petru Creţia – Gabriel Liiceanu notează că „Inteligenţa lui era incisivă: tăia gânduri care, deja despicate, păreau să nu mai suporte o nouă diviziune. În ce şcoli o şlefuise? Nu studiase în nicio universitate celebră şi nu avusese maeştri. Totul se născuse miraculous, printr-un soi de partenogeneză cultural. Avea ceva suveran în conducerea unui gând către imprevizibilul deznodământului său…

Cum s-a născut această extraordinară carte?

Totul a început în februarie, în 2017, când am citit în Răsunetul despre comemorarea lui Petru Creţia. Se împlineau 90 de ani de la naşterea sa. Dar eu am citit după ce evenimentul se desfăşurase deja. Atunci am luat legătura cu fosta mea elevă, Adriana Barna, şi l-am contactat împreună pe domnul Pintea… I-am spus domnului Pintea că-mi pare foarte rău că n-am ştiut de eveniment, că aş fi venit, pentru că domnul Petru Creţia mi-a fost profesor. Când a auzit, a rămas uluit: Cum? L-aţi cunoscut pe Petru Creţia?! Am început atunci să povestim despre profesorul meu…“, ne-a mărturisit profesoara Maria Gabor Şamşudean.

Apoi Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene, i-a propus să-l ajute cu câteva rânduri despre Petru Creţia. În aprilie urmau să se împlinească 20 de ani de la moartea profesorului. „Iar dânsul voia să facă şi atunci o comemorare. Dar şi să scoată o broşură cu texte despre marele profesor… Petru Creţia scria la un moment dat Ce mult am vrea, după ce murim, să mai dăinuim o vreme… M-a impresionat enorm. Şi atunci am decis să trec la treabă. Să-i împlinesc oarecum această emoţie – să dăinuie un pic în plus chiar şi după moarte…”, ne-a mai mărturisit  profesoara Maria Gabor.

Aşa se face că profesoara din Bistriţa a luat legătura cu foşti colegi şi studenţi, dar şi cu prieteni care l-au cunoscut pe Petru Creţia. A ieşit un impresionant volum de amintiri din care se întrupează – fluid şi suveran – silueta unui gânditor, profesor, scriitor care a influenţat pentru totdeauna destinul multor altor oameni de cultură contemporani…

(va urma)

Lansarea volumului Amintiri despre Petru Creţia  în 2017, la Târgul de carte Gaudeamus, București:

 

 

VIDEO: Elicopterul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., în sprijinul salvamontiștilor bistrițeni octombrie 22, 2019 - Salvamontiștii bistrițeni au solicitat încă de anul trecut sprijinul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. Aceștia aveau nevoie de un elicopter care să-i ajute cu transportul de materiale. Operațiunea a avut loc în Parcul Național Munții Rodnei.
Ionuț Simionca (PMP): Crețu și Moldovan vând gogoși electorale și minciuni octombrie 22, 2019 - Într-o declarație politică, deputatul PMP Ionuț Simionca și-a exprimat public nemulțumirea legată de faptul că președintele CJ Bistrița-Năsăud și primarul municipiului Bistrița au inaugurat cu fast proiectul de construire a unei săli polivalente în Wonderland.
Se întâmplă în Bistrița-Năsăud: Fetiță de 7 ani trimisă acasă de la dispensarul școlar cu mâna ruptă în două locuri octombrie 22, 2019 - O fetiță de 7 ani a fost trimisă astăzi acasă, cu profesorul de sport, după ce și-a rupt mâna în două locuri, în urma unei căzături. După incident, fetița a ajuns la dispensarul școlar, de unde a fost trimisă acasă și nu la spital, cum ar fi trebuit.
ALEGERI 2019: PSD se opune politicilor de austeritate anunțate de Orban și PNL octombrie 22, 2019 - PSD se opune politicilor de austeritate anunțate deja de Orban și PNL și nu participă la ședința de plen pentru învestirea guvernului Orban!
VIDEO: O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, în premieră, la Bistriţa! octombrie 22, 2019 - O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, cu personaje mitice şi seducătoare dansuri ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute la Bistriţa. Mai mult, am avut parte şi de câteva experienţe sonore cu adevărat spectaculoase!
Pedeapsă cu EXECUTARE pentru un fost examinator auto. Despre cine este vorba: octombrie 22, 2019 - Dacă până acum angajații de la Permise Auto care au fost prinși cu mită au scăpat de gratii cu pedepse fără executare, unul dintre ei nu a fost atât de norocos. Trimis în judecată în două dosare, acesta s-a ales cu doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Despre cine este vorba:
O cunoașteți?? A furat geanta unei cliente! Sunați la 112 dacă aveți informații! octombrie 22, 2019 - Un furt a avut loc vineri, în incinta unui magazin din Bistrița. În timp ce o clientă proba ceva, geanta cu actele, banii și telefonul i-au fost sustrase de o altă femeie. UPDATE: Hoaţa a fost identificată de polişişti.
VIDEO – Minora ce ar fi fost răpită de unchiul său a fost găsită! UNDE era: octombrie 22, 2019 - Sute de polițiști, jandarmi și voluntari au căutat ieri minora dispărută. Alerta a fost dată ca și răpire, deoarece fata a fost văzută ultima dată plecând cu unchiul ei. Azi-noapte, oamenii legii au găsit-o. Unchiul ei a fost audiat. UNDE se aflau cei doi:
S-a pus cu polițiștii și acum va da cu subsemnatul, periodic, la IPJ! octombrie 22, 2019 - Un tânăr din Sîngeorz a fost reținut de polițiști după ce a încălcat mai multe reguli. Acum, pentru 60 de zile, va trebui să dea cu subsemnatul la sediul IPJ BN. CUM s-a întâmplat totul:
Limitatoare de viteză într-o comună de pe Valea Bârgăului. AFLĂ unde octombrie 22, 2019 - Primăria unei comune de pe Valea Bârgăului pune piciorul în prag și e hotărâtă să lupte cu vitezomanii care circulă pe drumurile din comună. Astfel, autoritatea locală va monta limitatoare de viteză.
Aquabis Bistriţa: Avarie în Rebrişoara! Este afectată toată partea de jos a satului octombrie 22, 2019 - Începând de ieri seară, în Rebrişoara s-a sistat apa potabilă. Au fost afectate străzile Ulița Morii, Primăriei precum și toată partea de jos a satului. Când se reia difuzarea apei potabile:
Un adolescent de 16 ani de la centrul de plasament din Beclean și-a luat la bătaie educatorii. Totul s-a terminat la…Psihiatrie octombrie 22, 2019 - Un adolescent de 16 ani cazat la centrul de plasament din Beclean, în urmă cu două zile, și-a luat la bătaie educatorii. Victime i-au căzut o femeie și un bărbat, cel din urmă având nevoie de îngrijiri medicale. Totul s-a terminat la secția de Psihiatrie Infantilă a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca.
Și-a răpit nepoata minoră! Zeci de polițiști îi caută! Dacă-i vedeți, sunați urgent la 112! octombrie 21, 2019 - Zeci de polițiști s-au mobilizat în căutarea Dariei! O copilă de 13 ani a fost văzută ultima dată alături de unchiul ei, care i-a propus să îl însoțească. Apoi, zici că ar fi intrat în pământ. Dacă-i vedeți, sunați URGENT la 112.
Din instructor de dansuri l-ați făcut senator! Acu nici nu mai joacă pentru bani, stă pitit și ia indemnizația octombrie 21, 2019 - Poate nu știați, poate v-a scăpat sau poate ați uitat de când nu l-ați văzut... Dar Ioan Simionca este unul dintre cei șase parlamentari din Bistrița-Năsăud, mai exact unul din cei doi senatori ai județului în care ne ducem traiul. Aflați despre el că e bine sănătos, deși n-a prea fost văzut și auzit în ultima vreme.
VIDEO: Grigore Leşe a comparat un loc din Bistriţa-Năsăud cu Elveţia! octombrie 21, 2019 - Invitat zilele trecute la Bistriţa, pentru a participa la un spectacol de folclor tradiţional – artistul Grigore Leşe a recunoscut că un anumit loc din judeţul nostru l-a făcut să se simtă ca în Elveţia!