DE CITIT: Anul gândirii magice

DE CITIT:  Anul gândirii magice

Joan Didion – Anul gândirii magice

Joan Didion ne-a lăsat memoriile ei – destul de invazive, dată fiind tema centrală – ca pe un memento mori derivat: da, vei muri, dar nu asta e cel mai grav; cel mai grav e că partenerul tău poate muri în orice moment, când te-aștepți cel mai puțin, în cel mai puțin potrivit moment, când ai cea mai mare nevoie de el.

Abia întorși de la fiica lor, inconștientă la terapie intensivă, a cărei stare se înrăutățește pe zi ce trece, autoarea e martora unui incident cardiac brutal care o lasă văduvă; e nevoie de câteva luni ca fiica ei să se trezească, să se pună pe picioare și, astfel, să aibă loc înmormântarea.

La scurt timp însă se prăbușește din nou, și mai aproape de moarte. Joan Didion e nevoită să-i aloce puținele resurse în întregime, amânând încă o dată doliul care se cerea trăit după cei patruzeci de ani de căsnicie.

Emmanuel Carrère – Limonov

Încă de la începutul cărții, Limonov este prezentat ca un rebel teribil, fără pic de respect față de orice tip de autoritate, cu excepția celei emanate de hoți, de tâlhari, de mafioți: „Eduard și prietenii lui, […] exact invers decât noi, nu aveau nici cel mai mic respect față de deținuții politici. Fără a înțelege despre ce era vorba, îi considerau fie intelectuali fițoși, fie niște cretini care se lăsaseră băgați la zdup fără ca măcar să știe pentru ce. Tâlharii în schimb, erau niște eroi și, mai ales, acea aristocrație a banditismului, numită vori v zakonie” (hoți în lege, variantă postsovietică a mafiei).

Într-adevăr, Limonov a fost, încă de tânăr, un om extrem de inteligent, dotat de la natură cu acel talent poetic cu care natura îi înzestrează pe mulți ruși, dar și cu o carismă extraordinară: în Lefortovo, o închisoare politică cu un grad ridicat de securitate, „a descoperit nu numai modalitatea de a scrie șapte sau opt cărți, dar și să își ajute tovarășii de celulă, care au ajuns să îl considere în același timp un super boss și un fel de sfânt. În ziua în care a fost pus în libertate, deținuții și gardienii s-au bătut să-i ducă valiza.”

Alberto Manguel – Sfârșitul bibliotecii mele

Alberto Manguel este ceea ce se cheamă un cititor profesionist. Întreaga lui carieră literară are drept centru de greutate experiența esențială a lecturii. Cărțile sale vorbesc despre sute de alte cărți, lectura lui Manguel este o lectură meta: o lectură despre lectură.

Fără ambiții de scriitor notoriu, fără dorința de a inova neapărat sau de a construi o lume ficțională proprie, Manguel este un martor livresc: un privitor pasionat, un comentator subtil, un connoisseur al cărților, cu toate ritualurile și bizareriile pe care le implică o dragoste sinceră și îndelungată față de acestea.

Volumul Sfârșitul bibliotecii mele a pornit de la un punct de cotitură în viața de cititor a lui Manguel: nevoia de a se muta într-o nouă casă și odată cu aceasta, provocarea de a-și dezasambla biblioteca cu scopul de a o transporta în noua locuință.

Acest eveniment personal a declanșat o meditație de 200 de pagini, de fapt un eseu văicăreț însoțit de 10 digresiuni, 10 paranteze, 10 moduri de a ocoli subiectul dureros al împachetatului. Dacă această carte este doar un pretext pentru procrastinare sau un bilanț cultural intim decideţi voi…

Zorin Diaconescu

VIDEO: Om de afaceri din Bistrița reținut pentru 24 de ore. AFLĂ pentru ce acum 4 ore - Un om de afaceri din Bistrița a fost reținut în această seară pentru 24 de ore. Acesta a fost dus în cătușe, cu mascații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat:
FOTO: A luat-o la sănătoasa prin porumb după ce a lovit două fete pe marginea drumului acum 9 ore - Un accident rutier destul de neobișnuit s-a petrecut în Nimigea de Sus. După ce a lovit două fete pe marginea drumului, șoferul a luat-o la sănătoasa prin porumb.
VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă acum 10 ore - Cum îi încurajăm pe cei din diaspora să revină acasă? Cei care se aşteaptă la flori şi un covor roşu – să nu se întoarcă...! „Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, să pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar..."
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! acum 11 ore - Se propie Târgul Mare al Bistriței iar organizatorii au pregătit pentru melomanii din oraş câteva surprize imposibil de refuzat:
Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 12 ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 13 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 14 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 15 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 16 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 17 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 18 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 18 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum O zi - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum 2 zile - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.